«Низько схиляємо голови перед мужніми та героїчними військовими, які боронять свій народ, свою Батьківщину, свою землю», ― звернувся до воїнів Митрополит Ігор

-
Post font size
+

Із нагоди першої річниці освячення військової каплиці святого всехвального апостола Андрея Первозваного, Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор Возьняк очолив Архиєрейську Літургію у співслужінні військових капеланів Львівської Архиєпархії.

На Божественну Літургію зібралися воїни 1 окремої бригади імені князя Лева Держспецтрансслужби та жертводавці, завдяки яким посталаця каплиця.

У своїй проповіді Митрополит Ігор поділився думками стосовно біблійних віршів ― 1Тм 4,4-8;16; Лк 16,15-18; 17,1-4. Владика звернувся до присутніх такими словами:

― Ісус Христос присутнім людям говорив про управителя, якому загрожувало звільнення з роботи. Але той взявся на хитрість: викликав боржників сказав їм, щоб переписали записки, у яких зменшив їх борг… Спаситель закликáв слухачів, щоб були вірними у малих речах, бо, хто навчиться бути пильним у малому, той буде вірний у великих прéдметах. Також, наголошував, щоб зробили вибір й служили Богові, бо неможливо служити одночасно Богові та мамоні.

Ці повчання чули фарисеї та грошолюбці, які насміхалися з Христа, бо вони більше любили славу людську та гроші, аніж виконання волі Божої. А Ісус Христос бачив наскрізь серця та заміри фарисеїв і їм подібних, які були переконані, що любов до Бога можна поєднати з любов’ю до багатства!

У своїх помислах такі особи йшли далі й були переконані, що багатства вони отримали за свою святість та виконання Божого Закону. Та Син Божий знав про їхні переконання, тому строго картав їхню впевненість та задоволення. Христос знав, що їхня святість й справедливість ― фальшиві (пор. (пор. «Ewangelie z komentarzem duszpasterskim», T. Loska SJ, Kraków 2009, str. 713-714). Ісус знав наскрізь підступну юдейську старшину, тому звертався до народу: «… На крісло Мойсея посідали книжники та фарисеї. Усе, що лиш скажуть вам, робіть і зберігайте; але так, як вони, не чиніть; бо вони кажуть і не роблять» (Мт 23,2-3).

Господь також говорив про спокуси, які приходять й нападають на людину. Він строго перестерігав тих, від кого приходять примани. Показував, що це ― дуже велика провина, коли хтось чинить зло, щоб когось тягнути в тому напрямі чи намовляти до зла! З пояснень Спасителя можна зрозуміти, що вчинений поганий приклад напоказ, гірше зло, аніж накласти на себе камінь й втонути у морській глибині!

Але Ісус не залишає питання нерозв’язаним. Він дає ліки на вчинені гріхи і вони не дорогі, й не трудні до сприйняття та виконання. Ось, слова Спасителя: «… Коли згрішить твій брат, ― докори йому; а коли покається, ― вибач йому» (Лк 17,3). Знаючи людську духовну слабість, Син Божий продовжував навчати й не бажав, щоб хтось зневірявся? Богові треба довіряти до кінця! Господь продовжив і промовив: «І якщо сім разів на день провиниться проти тебе і сім разів [на день] звернеться до тебе, кажучи: Каюся, ― вибач йому» (Лк 17,4). Це ― вчення Бога, щоб тим, хто кається прощати і то не один раз, бо ми усі грішні й потребуємо подібного відношення до себе! Милосердя Боже немає кордонів!

Молимося сьогодні в каплиці святого апостола Андрія, святий день якого наближається. Дякую вам, що запросили на спільну молитву. Очевидно, всі духовні особи та вірні нашої Церкви, здогадуюся, що й увесь наш народ молиться за мир в Україні. Благаємо Господа, щоб благословив та зберігав наших воїнів, наші ЗСУ від втрат та ушкоджень, хоч розуміємо, що йде жорстока війна з лютим ворогом. Ми безмежно вдячні кожному нашому воїнові та воячці, кожному командиру, які в різний спосіб на місцях гідно виконують свої обов’язки! Низько схиляємо голови перед мужнім та героїчним нашим військом, нашими військовими, які боронять свій народ, свою Батьківщину, свою землю, культурну спадщину тощо. Хай Господь дає нашим воїнам духа безстрашності, відваги, мужності, щоб найшвидше здолати лютих ворогів.

Слава Богові та слава нашим воїнам! Слід пам’ятати, що наша перша боротьба за те, щоб здобути Царство Боже, а потім ― здолати ворога! Господи, рятуй нас! Пресвята Богородице, спаси нас! Святий апостоле Андрію, покровителю цієї невеликої святині, виблагай у Господа закінчення війни!

Після спільної молитви отець Олег Кришталь подякував Митрополитові за спільну Літургію та молитву за перемогу і мир в Україні, наголосивши, що саме бути поруч, спільно молитися ― це те, що в час війни по-особливому потребує кожен.

Після цього командир бригади подякував Архиєпископові й усім жертводавцям каплиці за їхню участь у спорудженні та поблагословив усіх на перемогу та мир.

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....