Львів попрощався із Мирославом Скориком

-
Post font size
+

5 червня 2020 року Львів попрощався із видатним композитором Мирославом Скориком.

Народний артист України, лауреат премії імені Тараса Шевченка, Герой України Мирослав Скорик відійшов до вічності 1 червня 2020 року на 82-му році життя.

Попрощатися із видатним українцем жителі Києва, де і завершив свій земний шлях митець, могли 3 червня у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового. Заупокійні Богослуження тут очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Відтак 4 червня тіло митця було перевезено до Львова і покладено в Архикатедральному Соборі святого Юра. Преосвященний владика Володимир, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, звершив Чин Панахиди та звернувся зі словом пам’яті до рідних та близьких композитора.

«Маестро живе у своїй симфонії. Сьогодні нехай лине молитва про пам’ять, щоб ми його не забули. Найважливіше, щоб Бог зберіг його у своїй пам’яті. Бог є вічним, тому і пам’ять про нього буде вічною».

5 червня Мирослава Скорика поховали на Личаківському цвинтарі у Львові.

Джерело: фейсбук-сторінка Архикатедрального Собору святого Юра

Мирослав Скорик народився 13 липня 1938 року в родині українських інтелігентів у Львові. До систематичних занять музикою Мирослава заохотила С.Крушельницька. За її порадою він навчався у Львівській музичній школі-десятирічці (яка виникла з ініціативи Василя Барвінського при Львівській консерваторії). В 1948 р., після посилення репресій родину Скориків було репресовано та вислано в Сибір за неправдивим наклепом. На засланні Мирослав Скорик продовжив свою освіту.

Після повернення до Львова 1955—1960 роках навчався у Львівській державній консерваторії ім. М. В. Лисенка під керівництвом професорів Станіслава Людкевича (теорія музики), Романа Сімовича та Адама Солтиса (композиція). По завершенні стажувався в аспірантурі при Московській консерваторії у класі Дмитра Кабалевського.
У 1963—1966 роках викладав композицію у Львівській консерваторії, а з 1966 р. до кінця 1980-х років – у Київській консерваторії. Тривалий час працював у США, з 1996 — в Австралії. В кінці 1990-х повернувся в Україну. З 1999 — завідувач кафедри історії української музики в НМАУ. Паралельно викладав у Львівській консерваторії.

З 2002 — художній керівник фестивалю «Київ Музик Фест». У 1989 — голова журі фестивалю «Червона рута», у 2006—2010 роках — співголова Національної спілки композиторів України. У квітні 2011 року був призначений художнім керівником Київської опери, на цій посаді працював до 2016 року.
(Довідка з Вікіпедії)

Останні новини

У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....
Цими вихідними, 12-14 квітня, у Зарваниці зібрані духівники, координатори, голови осередків молодіжного руху нашої Церкви «Українська молодь —...
В нинішній день стаємо учасниками священичого рукоположення нашого співбрата Ореста, який також перейшов різні етапи сходження в цей...