«Зробімо рішучу постанову – покинути принаймні один гріх», — десять порад Митрополита Ігоря на другу неділю Великого Посту

-
Post font size
+

Пам’ятаймо, що у Господа все прямує до кращої зміни відносно людини і світу. Для Творця, який покликав світ до існування своєю волею з нічого, нема проблеми світ перемінити так, як Він забажає це зробити. Проте у Господа все прямує до кращої зміни відносно людини і світу.

Практикуймо час Великого посту як період позитивної зміни і глибокої віднови. Час Великого посту для нас повинен стати періодом позитивної духовної зміни і глибокої віднови. Всім потрібні зміни. Хто не дозволить Господу втрутитися у наше життя повністю – така особа може багато згубити, а навіть наражатися на втрату вічного щасливого життя.

Не проявляймо підозрілу побожність. Особа, яка причащається часто, але осуджує ближніх і вживає погані слова, поповнює всякого роду нечисті гріхи, лукавить, а відтак проявляє підозрілу побожність.

Не зупиняймося у практиці духовного життя. Ніхто не може стояти на місці у практиці духовного життя. Щоб боротися з гріхами, треба постійно бути з Богом і не віддалятися від Нього.

Практикуймо добро. Людина при зустрічі зі Спасителем починає практикувати добро. Чому ми з вами приходимо до церкви на молитву? Наша ціль – стати перед Богом. Ми приходимо, щоб стати перед Богом разом з іншими людьми; щоб Його славити, дякувати Йому за всі добродійства вчинені нам; щоб виявляти свою любов до Нього, просити прощення для себе, інших, а також молитися за добру долю у майбутньому; щоби благати за щасливий упокій для померлих; щоб також багато інших добрих намірів представляти Богові. Прихід до храму змінює людину, коли вона щиро помолиться принаймні у згаданих намірах. Тоді вона відійде наповнена, радісна і щаслива. А також залишиться з добрим життям та гарним настроєм на весь тиждень, навіть якщо доведеться долати труднощі. Бо людина при зустрічі зі Спасителем починає практикувати добро.

Не ображаймо нашого люблячого Бога. Сердечно прошу усіх: не ображаймо нашого любого Бога, котрий дарував нам безсмертну душу, помер за нас на хресті і підтримує наше життя на землі. Саме Христос кожного разу прощає нам гріхи у Святій Тайні Покаяння.

Не думаймо, що можна бездумно грішити. Помилково мислити, що можна грішити, бо завжди можна піти сповідатися. Це правда, що Господь платить милосердям і добротою. Однак, правда також полягає в тому, що Боже милосердя сходить на тих, хто боїться Його. Тим більша небезпека грозить людині, яка віддаляється від Бога забуваючи Його закони.

Сердечно перепросімо Господа у Святій Сповіді за наші гріхи. Сповідь – це сила і лік. Свята Сповідь не тільки прощає нам гріхи. Насамперед – це наша сила, наш засіб і лік, щоб їх більше не поповняти.

Зробімо рішучу постанову – після кожного посту покинути принаймі один гріх. Було б добре, щоб ми після кожного посту, глибокого, духовного і радісного часу покидали хоч би по одному гріхові. Не поверталися до нього й інших не набували. Зробімо рішучу постанову, а Господь допоможе нам.

Не старіймо у наших ранах. Чинімо в цьому пості щирішою нашу молитву, поєднаймося з ближніми, від усього серця всім простім, хто завинив проти нас. Чинімо поміркований піст. Відновлюймося духом, не старіймо у наших ранах.

Останні новини

Із благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря та на прохання Керівника Центру розвитку фізичної культури і спорту Львівської...
27 квітня за участі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря відбудеться IV Зʼїзд мирян у Львівській Архиєпархії під гаслом...
21 квітня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся зі спільнотою Подружніх зустрічей. Цьогоріч спільнота відзначає своє 25-річчя....
Сьогодні цілий наш народ йде хресною дорогою. Ми об’єдналися у молитві за справедливий мир та за перемогу над...
П’ята неділя Великого посту Євр 9,11-14; Мр 10,32-45 (о. д-р Турконяк Р.) Село Черкаси 21.04.2024. У листі до...