Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 15/04/2014 Слово Митрополита Львівського у Страсний понеділок
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського у Страсний понеділок  

      Мт 24,3-35.

      Ісус Христос опікувався своїм народом, особливо тими, хто був близько нього, хто ходив з ним чи просто, приходили до Господа, щоб отримати певні ласки для душі або тіла. Спаситель попереджував народ, що прийдуть важкі дні, які стануть великим випробуванням для людей і тоді покажеться вірність чи відступство від Христа кожної людини. Він передбачав, що появляться фальшиві пророки, які будуть вдавати себе за «месію» і людям потрібно буде розібратися та пізнати правду. Усяких вдаваних пророків та месій необхідно відкинути, не вірити їм, а слід, сміливо визнавати віру в Христа, Сина Божого, що відчинив дорогу спасіння усім людям, помираючи на хресті. Господь не обіцяв своїм вірним мирного та спокійного життя, лише пригадував про беззаконня, війни, скорботу й небезпеки, які чигатимуть на людей. Він говорив людям про його другий прихід, що відбудеться несподівано, немов блискавка, що появляється на небозводі. Син Божий прибуде судити людей та виголосить вирок над життям кожної людини. Звичайно, що це буде вічний та справедливий вирок, який не підлягатиме жодному оскарженню та жодній зміні. Тому дуже важливо, щоб вірно й до кінця стояти у визнанні Христа, як Бога, що є одним із Пресвятої Трійці. Людина не може показувати пальцем на інших, що живуть у беззаконні й можливо добре матеріально забезпечені. Для таких людей може трапитися єдина можливість, краще провести у матеріальному вимірі кілька років життя. Заможне життя на землі швидко проходить, подібно, як і злидні, але, хто не нарікає у злиднях, не звинувачує Бога, лише терпеливо по-можливості поборює їх, така людина  здібна осягнути вічну нагороду. І, мабуть, кожна мудра людина воліла б терпіти й ціле життя у злиднях та недостачах, щоб тільки уникнути вічного покарання й вічного вогню. Господь не очікує від людей геройських подвигів, лише бажає сказати кожній людині: «… Гаразд, слуго добрий і вірний! У малому був ти вірний, поставлю тебе над великим. Увійди в радість твого пана» (Мт 25,23). Будьмо вірними Богу у малих речах кожного дня та у кожній справі, це – не трудно, а він не забариться нагородити нас. Наша чутливість на другий прихід Христа й на зустріч з ним повинна набирати великої серйозності та відповідальності за дароване нам життя. Христос прибуде до людського роду у великій славі, щоб судити чи радше, проголосити справедливий вирок кожній особі. Він опустить свій трон у небі й прибуде на землю зустрітися із людьми: праведними й грішними. Це буде несподівана зустріч, яка для одної частини людей буде радісна, для іншої частини – приголомшуюча, коли почують: «… Ідіть від мене геть, прокляті, в вогонь вічний, приготований дияволові й ангелам його» (Мт 25,41). Це станеться без відклику так, як про це заповідали пророки та сам Христос, Спаситель світу. Тому, добре не вдаватися у полеміку, не піддаватися невірі, не відтягувати з часом, щоб праведно й по-християнськи жити. Необхідно відкинути усякі сумніви у потойбічне життя, бо звідти у свій час прибули дочка Яіра, юнак, вдови і міста Наїн та Лазар, що лежав четвертий день у гробі… Кожна людина покликана на суд після своєї смерті й, знову усі особисто стануть на загальний суд, після воскресіння усього людського роду, яке здійснить сам Син Божий. Стараймося поширювати нашу віру, в кожній хвилині нашого життя. Відкидаймо думки сумніву про вічне життя, бо й садукеям нічого не допомогло те, що вони не вірили у воскресіння тіл, а воно ставалося ще за життя Ісуса Христа, бо й сам Спаситель тріумфально воскрес, залишаючи гріб порожнім. Хай Божа благодать наповнить наші серця, а Мати Божа виблагає нам живої віри та спасіння!  

      + Ігор
      Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ 

      14 квітня 2014 р. Б. Архикатедральний собор Святого Юра, м. Львів.

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Богослужіння Святої Великої П’ятниці (29.04.2016)

  • У Львові професійно навчатимутоь церковного співу

  • Парохіяльний турнір з міні-футболу 2015

  • Зібрання священиків Золочівського протопресвітерату

  • Відбулась I Всеукраїнська проща медичних працівників

  • Гарнізонний храм Святих верховних апостолів Петра і Павла у Львові святкує 2-гу річницю відкриття

  • с. Вороблячин (хресна хода)

  • У Львові завершився євангелізаційно-пасторальний захід «Ночі храмів»

  • Архиєрейською Божественною Літургією у м. Львові розпочалось відзначення 400-ї річниці з дня відходу у вічність Митрополита Іпатія Потія

  • Владика Венедикт звершив освячення нового престолу в с. Страдч

  • Ікона празника Стрітення ГНІІХ

  • Духовна Академія з нагоди 150-річчя від дня народження Праведного Митрополита Андрея Шептицького у с. Чайковичі

  • Коляда у Пустомитівському деканаті (2017)

  • Екуменічна молитва у Вірменському катедральному соборі

  • У Львові урочисто відзначили 250-річчя храму Премудрості Божої, що в Шевченківському гаю

  • Пастирський візит владики Венедикта з нагоди храмового празника до парафії Різдва Пресвятої Богородиці, що у Львові на Сихові.

  • Свято Зачаття пресвятої Богородиці св. Анною в Архикатедральному Соборі св. Юра

  • Урочистості з нагоди початку нового Літургійного та навчального в УКУ (2015)

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі