Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 12/04/2014 Слово Митрополита Львівського до вчителів під час тижня католицького шкільництва
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського до вчителів під час тижня католицького шкільництва

      Достойні сестри і брати, дорогі працівники освіти й виховання наших дітей, вдячний вам за те, що ви розумієте необхідність моління та глибшого духовного життя, бо усі прямуємо до вічності й бажаємо собі щастя. Ніхто не хоче боротися за покарання, навпаки, кожна людина бажає нагороди, тим більше тоді, коли свідома вічності та незмінного стану в другому житті. Господь створив нас у часі, тому ми не є вічними створіннями, однак, ми уже ніколи не зникнемо із життя, бо Господь пропонує нам вічне щасливе життя в другому світі, даруючи кожній зачатій людині безсмертну душу. Ісус Христос помер за нас, пропонуючи прийняти людям вічну нагороду за благородне та смиренне життя. Не усі бажають жити згідно установленого Богом порядку, багато із людей відкидають Господні Заповіді та пропозицію Церкви, тому й часто розминаються з вічним щасливим життям. В даний період ми переживаємо час Великого посту, який в особливий спосіб служить вірним для зближення людського духа до Бога. Людина повинна стреміти до того, щоб жити чесно й здобувати вічну щасливість. Багато із людей знають про це, однак, не бракує таких, що не стараються про щастя у вічності, розраховуючи на те, що якось буде у другому світі або заспокоюються тим, що вічність ще далека, можливо, вона й видумана.? Мудрі люди серйозно приймають до серця справу свого спасіння, бажають собі щастя, тому готові  втрачати у цьому світі багато, усе, щоб тільки здобути вічну нагороду, про яку згадує Ісус Христос (пор. Ів 3,15-16). В духовному житті, крім уважної молитви та щирої милостині, велику роль грає піст, що основується на обмеженому прийнятті їжі або встановленні особливих обмежень відносно споживання їжі. Трапляються особи, які певний час у Великому пості, а навіть,  поза ним, досить обмежують себе у споживанні їжі, ради панування духа над тілом. Син Божий стверджував, що піст – велика духовна сила: «А щодо цього роду бісів, то його виганяють лише молитвою і постом» (Мт 17,21). Сам Господь сказав, що у боротьбі зі злими силами піст разом із молитвою має дуже потужну духовну силу. Коли уважно читаємо Святе Писання, то розуміємо, що вже із самого початку створіння людини, що проживала в раю, Господь вчинив людині певне обмеження, забороняючи їй їсти плід із дерева пізнання добра й зла. Згодом, після спожиття забороненого плоду, Господь  також, вислав людину із раю, щоб часом вона не взяла плоду із дерева життя та не жила вічно (пор. Бут 3,22). Щоби людина панувала над собою, була вірна Богові та набувала стійкість своєї волі, Господь запропонував їй чіткі обмеження у їжі, як певний спосіб вірності Богові. Приймаючи те, людина сміливіше могла звертатися до свого Творця та випрошувати для себе відповідних дарів. Мудрець стверджує: «Молитва з постом - річ добра, однак, милостиня зо справедливістю - ліпші, ніж багатство з кривдою» (Тов 12,8). Юда Макавей, обороняючись перед поганами, боявся, щоб не втратити закон, батьківщину та святий храм, тому наказав юдеям постити і вони молилися до Господа й постили три дні (пор. 2Мак 13,12). В такий спосіб юдеї оборонили себе від ворога, згодом, вони несподівано напали на царський намет й вийшли переможцями. В іншому місці та часі, злоба у місті Ніневії піднялася аж до Господа, Бог послав пророка Йону, щоб проповідував, що місто буде зруйноване. «І повірили ніневітяни Богові: оголосили піст і понадягали веретища, від найбільшого до найменшого» (Йона 3,5). В такий спосіб місто з мешканцями врятувалися від знищення, бо відвернулися від своїх гидких та грішних практик, а Бог у своєму милосердю помилував їх. Одного разу ізраїлеві грозив нападом  та розбоєм сильний асирійський цар Навуходоносор. Юдеї боялися, не мали військової сили боротися проти ворога, тому молилися та постили, взивали до Господа, щоб врятував їх. І Господь вислуховував їхніх прохань та прийняв піст вірного люду свого. Серед багатьох знайшлася мужня, вродлива та гарна з лиця вдова по імені Юдита. Вона «постила ввесь час її вдовицтва, крім передодня субот, самих субот, передодня нового місяця й крім свят та веселих днів Ізраїля» (Юд 8,6). Коли увесь ізраїльський народ був у тривозі та бачив свій кінець перед могутнім ворожим царем, відважна Юдита молилася до Бога й постила, благала Господа, щоб зберіг їхнє місто Ветулію та увесь край з Єрусалимом. Господь вислухав їхніх молитов. Врятував місто й цілий край від ворожих загарбників. Мужня жінка під духовним натхненням пішла у ворожий табір, завдяки її вродливості - була прийнята царем Навуходоносором до його намету. З погодження володаря їй дозволено виходити із намету та молитися край табору. За цей час вона продумала план, як позбавити життя цього сильного вождя. Коли вельможа випив понад міру вина під час бенкету та сп’янів, праведна Юдита вийняла його меча й відтяла йому голову, з якою повернулася до свого міста. В такий спосіб ізраїльтяни перемогли асирійців, на яких напав великий страх й вони втікали перед ізраїльським військом. Цій жінці  народ віддав усе рухоме майно Олоферна, яке вона присвятила Богові. Юдита дожила віку 105 років у чистоті й чесноті. Її поховано у печері її чоловіка Манасії. Ось, піст й молитва, велика надія на Бога, що принесли перемогу ізраїльському народові. Перси й мідяни вжахалися її відваги, торопіли від сміливості вдови. Щоби виблагати у Господа певних дарів пророк мав наступну практику: «Я ж, як вони хворували, надягав волосяницю, присмиряв постом мою душу і моливсь у моїм серці» (Пс 35,13). Коли захворів незаконно народжений син царя: «Давид благав Бога заради хлопця, постив, ходив у волосяниці, вночі ж лежав на долівці» (2Цар 12,16). Пророк Мойсей повідомив про свою місію: «Коли я зійшов на гору, щоб прийняти кам'яні таблиці, таблиці союзу, що його Господь уклав з вами, я пробув на ній сорок день і сорок ночей; хліба не їв я і води не пив» (Втор 9,9). Пророк Ілля, що один із пророків залишився вірним Богові, теж, практикував піст: «Встав він, з'їв, напився і, підкріпившись тією їжею, йшов сорок день і сорок ночей аж до Божої Хорив-гори» (1Цар 19,8). Аж сорок днів Ілля був у  дорозі, не відпочивав, лише йшов і мав силу, бо легше постити й нічого не робити, як приписують лікарі тим, хто у наші дні бажає довше постити. І Святе Писання розповідає нам про Ісуса Христа, який перед початком своєї привселюдної діяльності: «… постив сорок день і сорок ночей і нарешті зголоднів» (Мт 4,2). Значить, піст допомагає людині  у духовному ставленні, плекає силу духа, коли вона чинить це не для хвальби, але з любові до Бога та ближніх. Святий І. Золотоустий навчає: «Пости встановлені для того, щоби ми стримувалися від розніженості, а були готові до милосердя;  якщо цього хтось не чинить, тоді його подвиги марні» (св. Ів. Золот. на Іс гл. LVIII, 1-6). Подібно постив два рази в тиждень фарисей, який просто, хвалився й не мав ніякої користі для душі. Учитель Церкви навчає, що «піст страшний не нам, але демонам…», (Бесіда п’ята «Про піст пророка Йони, Даниїла і трьох юнаків..». Він стверджує: «Якщо піст був необхідний в раю, то набагато більше після раю; якщо ліки корисні перед пораненням, то багато більше на рану» (там же). Нас нападають різні похоті та ранять злі сили, а піст допомагає боротися проти цього зла, воювати проти начал та властей диявольських. «Коли б Адам послухав голосу Бога (не їсти з дерева добра і зла), то не почув би іншого, що ти – порох і в порох обернешся (див. там же). Хай пресвята Марія, Мати Божа, допоможе нам збагнути необхідність та силу посту!
       
      + Ігор
      Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

      9 квітня 2014 р. Школа св. Софії (м. Львів, вул. Вічева).

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Митрополит Львівський звершив Архиєрейську Літургію Передшеосвячених Дарів у Гарнізонному храмі (22.04.2016)

  • Зустріч священнослужителів з Високопреосвященним Архиєпископом Томасом (Едвардом) Ґаліксонном, Апостольським нунцієм в Україні

  • Пастирський візит до парафії святих мучеників Маковейських (с. Новосілка, 15.07.2016)

  • У Зарваниці відбулося ювілейне V Всеукраїнське військове паломництво

  • Владика Венедикт здійснив пастиський візит до храму Святих Ольги і Єлизавети, що у Львові.

  • Владика Венедикт відвідав новозбудований храм Зіслання Святого Духа, що на Сихові

  • Вихованці ліцею ім. Героїв Крут молились перед Нерукотворним образом Ісуса Христа

  • Місії тверезості у с. Струтин на Золочівщині

  • Владика Венедикт звершив у Рудно поставлення у диякони

  • Відзначення 100-річчя храму с. Роснівка

  • Двадцятиліття Благодійного фонду «Карітас-Львів УГКЦ» (2.06.2015)

  • Синкел у справах мирян Львівської архиєпархії молився разом із працівниками ЛОДТРК

  • У Гарнізонному храмі Львова відсвяткували храмовий празник

  • У Митрополичих садах відбувся мистецький вікенд з Оксаною Караванською 2016

  • Владика Венедикт відвідав храм Святих верховних апостолів Петра і Павла, що в с. Зимна Вода

  • Юні таланти з м. Винники взяли участь у Міжнародному фестивалі молодих талантів «Золота перлина»

  • Пастирський візит владики Венедикта до парафії Святого Духа, що у Львові.

  • Храмовий празник у дрогобицькому Катедральному соборі Пресвятої Трійці (20.06.2016)

  • Митрополит Ігор звершив Чин благословення приміщень автовокзалу «Двірцевий»

  • Владика Венедикт відвідує австралійські парафії УГКЦ (м.Аделаїда)

  • У Львівській архиєпархії по-особливому зустріли Новий рік - 2015.

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі