Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 20/04/2013 Слово Митрополита Львівського на п’ятницю п’ятого тижня Великого Посту
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на п’ятницю п’ятого тижня Великого Посту

      Бут. 22, 1-19.

      Коли читаємо про біблійні розповіді, до певної міри розуміємо їх глибокий зміст, який відносився не тільки до того давнього часу, існують й такі, але - ці розповіді мають глибоку підставу в нашому житті. Трудно збагнути позитивну відповідь Авраама на заклик Бога - принести в жертву свого єдиного сина Ісаака. Праведник не вагався жодної миті, подібно, як пресвята Богородиця повірила словам сказаним ангелом про те, що вона вибрана на матір Сина Божого. Вияснила певні сумніви, отримала відповідь й промовила слова згоди з Божою волею. Авраам не запитував нічого Господа тому, що мав конкретне завдання: йти зі сином на місце принесення жертви, яке Бог покаже. Кроки Авраама були важкими, але впевненими – виконати те, чого від нього домагається Господь, який краще знає для чого необхідна жертва із людини. Не відомо, про що думав в дорозі Авраам, коли з кожним кроком приближався до місця принесення жертви. Чи запитував щось Бога чи ні? – Не знаємо. Відаємо лише те, що цю гору після трьох днів дороги Господь вказав Авраамові. Той залишив слуг та осла  під іншою із гір, а з Ісааком прямував до вказаного місця.

      Знавці Святого Писання пояснюють, що залишення осла під горою, означає те, що Авраам цілковито відрікся своєї волі, здаючись на Бога та його святе Провидіння. Осел в цьому випадку, означав людську волю. Праведник не розумів усього того, що чинить Господь, часто це було наперекір його досвіду життя, але кожного разу він переконувався, що із дуже трудних ситуацій, які йому траплялися, Господь усе вчинив на  добро його душі. Бачив свого сина, Ісаака-жертву, який ніс дрова. Ісаак не знав й не здогадувався про жертву; Авраам натомість, не міг знати, що його син, який несе дрова на плечах - прообраз Сина Божого, який понесе важкий дерев’яний хрест, як символ спасіння людського роду від гріхів. Три дні добиралися до місця, де повинно відбутися принесення жертви й воно відбулося, але Господь мав ще інші плани: переконати самого Авраама, що праведник більше довіряє й любить Бога, як себе та своїх рідних. А три дні такого нелегкого досвіду подорожі, це - символ трьохденного перебування Ісуса Христа в гробі. Після трьох днів подорожі, Авраам намагався принести свого сина в жертву на вказаній горі, але Господь визволив його та дав в руки патріарха приготованого барана. 

      В історії життя Ісуса Христа, здавалося, що уже ті, хто довіряв Богові програли, що вороги перемогли Господа, бо розп’яли його та стерегли вже два дні мертве Господнє тіло в гробі. Дивно, що лише із ворожого табору пам’ятали й журилися тим, що Син Божий говорив про воскресіння третього дня. Апостоли про воскресіння Христа забули, близькі до Спасителя про це не пам’ятали, не звертали уваги, а вороги непокоїлися, щоб часом цього не сталося, хоч забезпечували себе, говорячи:  «… щоб часом не прийшли його учні та не вкрали його й не сказали людям: Він воскрес із мертвих! І буде ця остання омана гірша за першу» (Мт. 27,64). І нічим не допомогла ворожа сторожа біля гробу Христа, бо Син Божий без сторонньої допомоги воскрес, переміг смерть, гріх, зло та диявольські підступи. Ось, які прообрази з історією Ісаака вчинив Господь, приводячи на пам'ять усьому людству воскресіння Сина Божого. Стараймося, достойні брати й сестри, уважно перечитувати Боже слово, бо у ньому міститься велика правда, Божа перемога це – слова вічного життя. Хай пресвята Богородиця, наша небесна Мати, допомагає нам поборювати всяке підступне диявольське зло, мати широко відчинені очі на Божі правди та щиро з любові до Господа виконувати їх.

      + Ігор
      Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

      19 квітня 2013 р.Б. Архикатедральний собор св. Юра (м. Львів)

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Рух «За тверезість життя» провів профілактичний семінар з учнями школи с. Великополе

  • «Разом з Петром за Ісусом» - зустріч з дітьми зі священичих родин Львівської архиєпархії

  • Відбулися реколекції для працівників Курії Львівської Архиєпархії

  • Місії тверезості у Винниках

  • Різдвяна допомога бійцям АТО (2.1.2017)

  • «Веселі канікули з Богом» у с. Монастирок (2016)

  • Владика Ігор помолився разом з прочанами, що йдуть до Унівської лаври.

  • Празник Успіння Пресвятої Богородиці у Святоуспенській Унівській Лаврі

  • курс зустрічей «Діти ─ спадщина Господня»

  • Засідання протопресвітерів Львівської архиєпархії (01.2017)

  • Початок нового навчального року у Львівській духовній семінарії Святого Духа.

  • Пастирський візит до храму Св. Миколая (с. Якторів) 2015

  • Всеукраїнський тиждень католицького шкільництва: у Митрополичих палатах Свято-Юрського комплексу відбулося вручення нагород переможцям конкурсів

  • Відбулася зустріч курсу «Сім’я - домашня церква».

  • Дитячий табір «Тверезість душі – ознака святості» (18-22.07.2016)

  • Преосвященний владика Михаїл, Екзарх Одеський і адміністратор Кримського екзархат

  • Місії тверезості в Золочівському аграрному коледжі

  • Зустріч християнських сімей 15 березня 2015: сповідь – як осягнути примирення з Творцем?

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі