Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 18/04/2013 Слово Митрополита Львівського на середу п’ятого тижня Великого Посту
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на середу п’ятого тижня Великого Посту
       
      Бут. 17,1-10; Прип. 15,20-16,10.

      Всесвітлий отче Ректоре, достойні отці, семінаристи та зібрані Богом любі християни,
      дякуймо Господові за те, що дає нам можливість прийти у його храм, щоб спільно стати на молитву й сердечно помолитися. Минулого року, коли я перебував з вами довший час в семінарії під час Великого посту, ми мали більшу можливість спільної молитви. Разом з тим, мені було приємно мати розмови з вами, багато із вас мали різні бажання, зокрема, ви уважали, що ваші молитви дуже швидкісні й без застанови, опираючись на тому, що вранці, необхідно спішити на лекції, а ввечері, тягне на сон грядущий. Так, молитва - дуже необхідна річ до освячення й спасіння нашої душі, яка повинна бути якісною, уважною, з постійним поглядом на Бога. І тут, найбільша відповідальність лежить за це на мені, а потім на Ректорові семінарії. Коли візьмемо до рук, хоч би книжку святого Йоана від Хреста та прочитаємо його творіння під назвами «Сходження на гору Кармель» і «Темна ніч», про молитву й необхідне очищення, то зрозуміємо, як багато помилок ми чинимо в житті, коли не молимося добре та як багато потрібно для того, щоб гідно очистити нашу душу й приготувати її до єднання з Богом.

      У книзі Буття було прочитано уривок про Авраама, ім’я, якого було спочатку Аврам. Це - людина віддана цілковито Господу. Він не був ченцем, ні пустинником чи пісником, ані священиком. Його життя з усією свідомістю було віддане в руки Богові. Господь покликав Аврама з дому батька та із його землі в інший, незнаний йому край. Він занадто не журився зустрічною ситуацією, хоч його дорога була важка не тільки фізично, але морально й психологічно. Не знав куди йде зі своєю сім’єю, прислугою, свійськими тваринами та напрацьованим добром. У Аврама зі Сараї не було дитини. Коли він кочував, у певному часі їм дошкуляв голод у краю, в якому вони знайшлися. Згодом прямував на південь і вони знайшовся аж у Єгипті. Тут їх зустріла нова проблема, бо фараон забрав до себе його дружину, Сараї, правда, Господь швидко вирятував її у свій спосіб з рук фараона (пор. Бут. 12,19-20). Згодом, Аврам запропонував розділити спільне перебування з Лотом, бо існувала сварка між їхніми пастухами. Аврам - благородна людина й він залишив за своїм родичем вибір кращої землі. У свій час, вирятував братанича Лота із ворожих рук та неволі. Господь часто промовляв до Аврама, обіцяючи йому велике потомство, а роки у цього чоловіка сягали уже сотні. Деколи праведник запитував Господа про його обітниці, бо не розумів, як воно може статися. Коли Бог обіцяв Авраму землю у посідання (пор. Бут. 15,7), той бажав якогось знаку, як підтвердження Божих слів. Господь велів йому приготувати трилітню ялівку, трилітню козу, трилітнього козла, горлицю та голубеня, порозтинати їх надвоє, крім птахів  й чекати. Зліталося птаство на це м'ясо, від чого Аврам проганяв їх геть. Потім Аврам міцно заснув, а Господь проголошував йому обітницю. А, коли дуже стемніло й здавалося, що вогонь не зійде на приготоване у жертву м'ясо, тоді вогнище пройшло крізь розітнуті частини, принесених у жертву тварин та цілісних птиць. Те, що людям здавалося б неможливим, Господь здійснює та реалізує у свій спосіб. Так Бог сказав Аврамові, що від цього часу він називатиметься Авраам, як батько багатьох народів. А дев’ятдесят дев’ять років не становлять жодної перешкоди Богу, щоб Авраам став батьком. Господь обіцяв Авраамові у посідання Ханаан-край та заявив, що буде їм Богом. Господь Бог має свої плани виховання людини й зовсім не допускає, щоб людина вказувала Богові, в який спосіб він повинен її виховувати та приготовляти до вічного щасливого життя.

      Нам залишається приймати Божий найкращий спосіб виховання для нас й не вказувати Господу на своє бачення. Господь на силу нікого не виховує! Коли людина бажає себе погубити й не слухає Божих слів, він залишає право вибору за людиною. Погляньмо на своє життя й просімо Господа, щоб дав нам ласку зрозуміти Божу волю й радо здійснити її. Виганяймо молитвою та постом усі неупорядковані пристрасні почування та готуймо нашу душу до важливої зустрічі з Богом, яка відбудеться незабаром! Хай Пресвята Богородиця допоможе нам у поборенні духа самолюбства, гордині, неприхильності до ближніх та уповання на себе. Мати наша Маріє, рятуй нас!

      + Ігор
      Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

      17 квітня 2013 р.Б. Львівська духовна семінарія Святого Духа

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • У Гарнізонному храмі молилися випускники Національної академії сухопутних військ (24.03.2017)

  • Митрополит Ігор

  • Міжнародний симпозіум присвячений 150-річчю від дня народження Праведного Митрополита Андрея Шептицького

  • Святе Письмо

  • Свято спільної коляди монашества УГКЦ у Брюховичах

  • Місії тверезості на Золочівщині

  • Духовно-профілактичні місії тверезості серед молоді у c. Ставчани (2016)

  • Подячна Божественна Літургія за 2016 рік (30.12..2016)

  • Молитовна хода вулицями Львова «За мир і Божу мудрість для Українського народу»

  • У с. Ремезівці відбулися «Канікули з Богом»

  • Рух християнських сімей молився Хресну дорогу у Страдчі

  • Понад 150 дітей і молоді отримали подарунки від св. Миколая у БФ «Карітас-Львів УГКЦ»

  • Владика Володимир відвідав храм св.. свщм. Йосафата (24.04.2016)

  • З нагоди храмового празника Митрополит Ігор здійснив пастирський візит до парафії Успіння Пресвятої Богородиці, що в с. Морянці Краківецького протопресвітеріату.

  • Місії тверезості в с. Борщовичі Винниківського протопресвітерату.

  • Богослужіння Святої Великої П’ятниці (29.04.2016)

  • У Львові висадили сквер пам’яті Небесної сотні

  • Ювілейна Х велопроща "Львів – Страдч – Крехів"

  • У Львові вшанували 25-ліття відкриття храму св. Анни (2016)

  • с. Вороблячин (хресна хода)

  • 1 листопада 2015 року відбулася зустріч сімей, яку традиційно організовує Рух християнських сімей за активної підтримки Комісії у справах родини Львівської архиєпархії

  • Учні катехитичної школи с. Оброшино здивували Миколая cвоїми талантами.

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі