Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 08/01/2014 Слово Митрополита Львівського в день празника Собору Пресвятої Богородиці
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського в день празника Собору Пресвятої Богородиці

      Євр 2,11-18; Мт 2,13-23.

      «Вставши Йосиф, узяв уночі дитятко та його матір і пішов у Єгипет» (Мт 2,14). Святий Йосиф завжди був готовий виконати волю Бога. Ангел сказав Йосифові втікати вночі перед наїздом іродових підданців, щоб вбивати дітей, а, можливо це було й цієї самої ночі, яка стала прикриттям втечі святої Родини в інший бік, де вже почалося вбивство дітей.? Імовірно, що повторювалося щось на зразок виходу ізраїльського народу із єгипетської землі, коли фараонове військо наздоганяло ізраїльтян біля моря.? Здавалося, що немає порятунку: «І повернувся тоді ангел Божий, що йшов поперед табору Ізраїля, та й спинився позад них… і була хмара темрявою для одного табору і світилом для другого…» (Вих 14,19-20). Ізраїльтяни врятувалися тим, що ступали ногами по сухому дну моря, яке розступилося, відійшовши на певну відстань, а Господь загальмував колеса колісниць єгипетського війська, яке кинулося наздоганяти ізраїльтян, потім вода потопила усе фараонове воїнство (пор. Вих 14,28). Господь завжди допомагає тим, хто надіється на нього та призиває його на поміч у молитві! Євангелист пише, що свята Родина була вже вирушила в дорогу, тобто, поверталися додому, в Назарет.? Десь ночували при поверненні, може, у якихось господарів, а можливо, знову в якійсь печері? Тепер їхній напрям шляху повинен був змінитися на 180˚, щоб мандрувати у єгипетський край, бо так повідомив ангел. І святий Йосиф не дискутував із ангелом, щоб залагодити справу в інший спосіб. Не пропонував своєї розв’язки даної ситуації та не просив помочі, щоб чудом оберегти дитятко, лише, відразу під прикриттям ночі вони слідували в напрямі Єгипту. Багато із наших людей відвідали святу Землю, знають дещо про несподіванки пустині, пісок, каміння та інші небезпеки, які, тим більше тоді, крилися по цій дорозі. Ми не знаємо, як свята Родина йшла та як орієнтувалася, здогадуємося, що це були зовсім незнані їм околиці? Правдоподібно, у Єгипет вели різні дороги? Чи Йосифа  провадив ангел? – нічого про це не згадується у Святих Писаннях. Кого вони запитували про напрямок на Єгипет? Припускаємо, що, тоді такими шляхами ходили люди, купці з караванами верблюдів, бо не існувало механічного транспорту. Родина не ступала безлюдною та бездоріжньою пустинею, бо там водяться різні звірі, які б могли нападати на перехожих. Велика загадка сама дорога, що ж говорити про чужий єгипетський край? А Праведник був слухняний ангелові й поклав усю свою надію на Бога, тому Господь був зі святими особами і провадив їх певними шляхами. Якими? - Нам про це невідомо. Можливо, якісь розкопки з  віднайденими документами кинуть ясність на цю, невідому нам подорож? Тут головне те, що ангел говорив, а святий Йосиф слухав й виконував. Нам би здавалося, що ангел мав сповіщати про усе пресвяту Богородицю, вона значно перевищувала опікуна Йосифа у святості, однак, Господь не керується людськими здогадами та бажаннями. Святий апостол Павло написав: «Хочу, щоб ви знали, що кожному чоловікові голова є Христос, а голова жінці - чоловік, а голова Христові – Бог» (1Кр 11,3).

      Слухняність Йосифа конкретна й гідна подиву. Він не запитував Господнього посланця передчасно, коли вони будуть повертатися із Єгипту, лише покірно й терпеливо очікував, приходу ангела, який повинен сповістити йому про це. Про святого Йосифа найкраще  можна виразитися словами автора псалмів: «Чинити твою волю, Боже мій, я радий, і твій закон у мене в серці» (Пс 40,9). Святий Йосиф взяв на себе великий тягар відповідальності за життя Божого Сина, який прийшов у людському тілі на землю. Він не ухилявся від Божої волі, як це пробував робити Мойсей, що чув слова від Господа, який говорив йому: «Я буду з тобою…» (Вих 3,12). Господь ніби вговорював Мойсея, торгувався з ним, бо той спочатку посилався на це, що його люди не послухають. Потім, не допомагало йому й це, що з волі Божої він кидав палицю на землю, що ставала змією, брав її за хвіст і це була палиця. Або, Мойсей пхав руку за пазуху, як йому велів Господь і вона біліла від прокази, а, коли другий раз вставляв за пазуху, рука знову була здорова. Навіть, після таких доводів, Мойсей ще й згодом опирався, вказуючи на вади своєї мови (пор. Вих 4,10). Дійшло до того, що «… запалав Господь гнівом на Мойсея та й сказав: Хіба нема Арона, левія, брата твого? Я знаю, що він вміє добре промовляти…» (Вих 4,14). Дуже важливо слухати Господа, бо і в трудних моментах життя він єдиний тільки може гідно провадити людину до спасіння. Праведний Йосиф зовсім не сперечався з Богом, вірив йому, як патріарх Авраам, який з волі Бога мав принести в жертву свого єдиного сина, з якого мав вийти великий та благословенний рід (пор. Бут 22,17-18).

      Не знаємо, але стверджуємо те, що, як єдиною матір’ю Ісуса могла бути лише Марія з Назарету, так єдиним опікуном, з-поміж усіх, став праведний Йосиф! Він спілкувався з ангелом, а це особливий знак довіри Господа до нього. Цей святець посідав і міцно утверджувався у чеснотах, яким не могло нічого сколихнути. Він – мовчазний, мало говорив, жодного слова у Євангелії не знаходимо, наприклад, як реакцію Йосифа на мову ангела, чи його відозву до Марії, Ісуса. Апостол  Филип назвав  Ісуса Йосифовим сином з Назарету (пор. Ів 1,45), значить Спаситель слухав святого Йосифа і тепер вислуховує його молінь. Тому прибігаймо до нього в наших усіх потребах, а святий Йосиф занесе наші моління до Сина Божого! Колись фараон сказав до Йосифа єгипетського: «…немає іншого такого кмітливого та розумного, як ти. Ти будеш над моїм домом, і твоє слово слухатиме ввесь мій народ…» (Бут 41,39-40). Молімося до святого обручника Йосифа у наших потребах та благаймо його про необхідні духовні й інші дари, а він з певністю направить наші моління до Спасителя світу, яким він так відповідально і вміло опікувався. Святий обручнику Йосифе, заступайся за нас перед Господом!

      + Ігор
      Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

      08 січня 2014 р.Б.

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Капелани Львівської архиєпархії допомагають українським військовим

  • Під час пастирських відвідин храму Святого архистратига Михаїла, що у Львові

  • «Говоріть словом і своїм життям про Христа», - владика Венедикт до учасників «XXI Міжнародної пішої прощі «Львів-Унів». Фото/відео

  • Освячення каплиці св. ап. Андрія Первозванного та Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького

  • Нічні чування у с. Страдч (4-5.03.2017)

  • фотовиставка «Свідки страждання»

  • Реколекції для дітей катехитичних шкіл (3-5.3.2017)

  • Владика Венедикт звершив освячення нового престолу в с. Страдч

  • Владика Венедикт відвідав храм Святої Софії

  • У с. Поруби, що на Яворівщині освячено відновлений храм

  • 150 років храму Покрова Пресвятої Богородиці у с. Митулин

  • Відбулися урочистості з нагоди 200-ої річниці побудови храму Преподобного Симеона Стовпника , що у мікрорайоні Лісневичі, міста Пустомит

  • Митрополит Львівський звершив пресвітерське поставлення у Польщі

  • Владика Венедикт поблагословив реставраційні майстерні НУ «Львівська політехніка»

  • Відбудеться благодійний ярмарок-розпродаж мистецьких робіт в’язнів

  • Авраам

  • Книга тверезості

  • Відбувся показ благодійної вистави «Лавка»

  • Владика Венедикт звершив Божественною Літургію в Святоуспенській Унівській Лаврі (15.05.2016)

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі