Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 24/11/2013 Слово Митрополита Львівського на 22-у неділю по Зісланні Святого Духа
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на 22-у неділю по Зісланні Святого Духа

      Лк 16,19-31.

      Всечесні отці,
      Достойні та любі сестри і брати,
      дуже правильно чинять християни,які використовують недільний час на молитву в церкві, тобто, пам’ятають про свою невмирущу душу, Бога і ближніх. Спільна молитва  - це не тільки фізичний збір людей, а спільне прохання до Господа Бога, бажання отримати від нього прощення гріхів, прославляти його, заявити йому, що до церкви прийшли його діти тощо. Сам Господь сказав, що, де збереться двоє чи троє в його ім’я,  він буде посеред тих людей. Бог навіть не ставив умови, щоб ті, хто збереться були очищені від гріхів. Ні! Він очікує збору людей, щоб надихати їх дбати про свої душі, освячувати душі Божим іменем. Ми знаємо, що самі собою не можемо ані освятити душі, ані спасти її. Це чинить Син Божий, який віддав своє життя за усіх людей. Хтось скаже: «Тоді я уже спасенний чи спасенна. Мені не потрібно виконувати Заповідей Божих, молитися, чинити діл милосердя і т.д.» Справа стоїть не так. Христос відкупив нас від вічної неволі і пропонує прийняти спасіння  через гідне життя людини. Спасіння само собою не приходить і не стається, його потрібно присвоїти собі через покаяння, бо ми чинимо гріхи, а це уже знак любові до Бога, коли людина мириться з Господом; необхідно виконувати Заповіді  Божі та чинити діла милосердя.

      Багатий чоловік, про якого ми почули у притчі, нічим не журився. Жив у достатку, який сам набув або отримав як спадщину. Дуже пишно одягався і бенкетував кожного дня, а не тільки у свята чи з інших нагод. Мабуть, посідав велике добро, значущі матеріальні статки.? У світі немає так, що усі люди живуть в достатку, багатьом бракує і води, тим більше їжі чи одежі. Коли хтось має усього багато, це означає, що Господь поблагословив такій людині ці достатки, але людина забуває, що вони не тільки повинні їй служити, але, щоби ділитися з іншими, допомагати бідним. Святе Писання, а вірніше   праведний Товит, закликає щоб ділитися із ближніми тим, що ми посідаємо й не обов’язково посідати великі матеріальні добра (пор. Тов 4,7). 

      Цей чоловік, про якого говорив Ісус, мав великі матеріальні достатки. Він знав про убогого та хворого, ще й вкритого струпами Лазаря. Не звертав на цього  бідака уваги, навіть, не посилав слуг, щоб занесли якісь кришки та підтримати цього при житті. Не вважав цього за свій обов’язок. Христос спеціально сказав про псів, що приходили лизати рани Лазаря, вони співчували по-своєму,  а розумна людина легковажила цього Лазаря, зрештою, людину, яка перебувала в біді. Святе Писання твердить: «Хто йде за справедливістю й милосердям, - знайде життя й повагу» (Прип 21,21), - багатий чоловік знайшов життя після смерті, але в терпінні й без поваги. Життя людей обмежене на землі: закінчилося бідування та страждання Лазаря, якого визволила смерть; закінчилися бенкети багатого, бо він помер. У другому світі, після смерті людини, життя продовжилося. Лазаря знесли ангели, щоб тепер був щасливий, бо він терпеливо зносив свої болі та голод. Не нарікав на Бога, не докоряв багатій людині за її неуважність… не мав за життя жодних претензій, окрім того, що хотів насититись крихтами, які падали зі стола багатої людини. Це - добрий приклад, бо Лазар був вільний від заздрості.

      Багатий теж помер. Нічого не говорилося про його похорон, це не мало значення, але він по смерті продовжував життя, тільки у пеклі, терпів муки в полум’ї. Пізнав здалека Лазаря, значить не один раз бачив його. Знав і про Авраама, мабуть, знав про його щирість до інших, але багатий чоловік не жив так, як Авраам, що приймав подорожніх та частував їх (пор. Бут 18,2-5). Багатий чоловік просив тепер дуже мало, подібно, як Лазар крихт, той бажав прохолоди від пальця Лазаря вмоченого у воду і діткнутого до його язика. Показалося, що у вічності існує велике провалля між тими, хто спасенний, а тими, хто осуджений. Авраам не міг нічим допомогти, лише згадав про розкішне життя того, хто тепер мучився. Багач пам’ятав і про своїх п’ятьох братів, просив Авраама, щоб послав Лазаря в дім батька та перестеріг їх, щоб і вони не прийшли у місце мук. У другому світі багата людина увесь час має очі звернені на Лазаря, бажав би його послуги, але це - поза можливостями спасенної людини. У вічності не існує зміни. Життя гідне, просте, чесне, можливо і в бідності, може привести людину до вічної радості, у небі. Не мають значення багатства, убогість чи хвороби, лише ставлення до наших ближніх, виконання Заповідей Божих і приписів Церкви. Усі можуть бути спасенні: багаті і бідні, здорові та хворі. Подібно, усі можуть завести себе у місце мук, коли їхнє життя буде нечесним. Ми прямуємо до вічності, подбаймо тут на землі, щоб вона була щаслива для нас у другому світі. Хай Мати Божа допоможе нам збагнути необхідність чеснотливого життя.

      + Ігор
      Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

      24 листопада 2013 р. Б. м. Віареджжо (Італія)

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • Митрополит Львівський завітав до сестер милосердя Святого Вінкентія з нагоди святкування дня їхнього покровителя.

  • храмовий празник в с. Басівка

  • Екуменічна молитва у Вірменському катедральному соборі

  • Святоуспенська Унівська Лавра Студійського Уставу

  • « Новий 2014 рік з Ісусом Христом»

  • екологічні місії у Краковецькому деканаті

  • о. Ростислав Пендюк

  • У Львові обговорювали методику євангелізації непрактикуючих християн

  • Владика Венедикт відвідав парафію Блаженного Миколая Чернецького (м. Золочів)

  • Митрополит Львівський очолив Божественну Літургію з нагоди святкувань 20-річчя навчально-реабілітаційного центру «Джерело»

  • Звернення Митрополита Львівського до вірних

  • «Навколо Ісуса» – зустріч дітей із священичих родин

  • Юні таланти з м. Винники взяли участь у Міжнародному фестивалі молодих талантів «Золота перлина»

  • Молодь відновила паломництво молитви Тезе храмами Львова

  • Митрополит звершив пастирський візит з нагоди 10-ї річниці освячення храму у Національній Академії сухопутних військ

  • Глава УГКЦ

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі