Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 23/11/2013 Слово Митрополита Львівського під час відвідин громади УГКЦ у м. Лука (Італія)
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського під час відвідин громади УГКЦ у м. Лука (Італія)

      2Кр 5,1-10; Лк 7,2-10

      Всечесні отці,
      Достойні та любі наші сестри і брати,
      вітаю усіх вас у цій гарній церкві, зібраних на молитві. Хто практикує постійну молитву, а це не означає стояти завжди на колінах чи перед іконою, лише необхідно пам’ятати, щоб усі наші вчинки, розмови та думки направляти до Бога, з ним усе виконувати, його не ображати, це вже буде молитвою, така особа спасеться. Таке життя, життя живої віри приведе людину до освячення душі та її спасіння. Життя християнина повинно охоплювати усю його діяльність, яка включає любов Бога, незважаючи на різноманітну необхідність. Нам потрібно багато, але, коли усього є доволі, а бракує Бога у житті, то усі маєтки й достатки не приносять вічних благ, не ведуть до спасіння душі. Тому й святий апостол Павло написав, щоб наш тілесний намет одягати у життя (пор. 2Кр 5,4). Бо люди стараються про добру їжу та різноманітну одежу для тіла, забуваючи на потреби духа. Кожна людина бажає гарно жити і тут немає нічого поганого, лише помилка буває в тому, що особа забуває про вічність своєї душі. Апостол Павло пригадував коринтянам, що усім потрібно буде з’явитися перед судом Христовим. А на суді нас виправдають або осудять наші вчинки, слова та думки. Про нашу зустріч з Богом та про вирок його суду не може ніхто забувати. І тут найкращий лік – свята Сповідь! Хто кається перед Богом, мириться з ним, така особа буде спасенна.

      Святий апостол і євангеліст Лука описав прихід Ісуса Христа в Капернаум й поєднав це із зверненням до нього сотника. Очевидно, що сотник був римлянином або іншої національності, але уряд займав з римського погодження. Мабуть, був поганином, як це часто траплялося у ці часи, бо і тепер не бракує поган. Цікаво це, що він чув про Ісуса Христа і не тільки чув, але послав старших юдейських до Спасителя. Що його, людину влади, спонукало до цього? Дивно, але хвороба його слуги. Не знаємо чи він мав сім’ю, чи рідня сотника була з ним, невідомо, але відома гарна прикмета цього військового чоловіка, певна благородність його духа: милосердя і любов до слуги. Він дбав про своїх слуг, мав чуйне серце і хвороба його слуги, стала його турботою. Ця військова особа - покірна та віруюча людина. Не насмілювався сам йти до Христа, стати перед ним, лише з довір’ям посилає юдеїв, бо Христос був одним з них. Сотник збудував синагогу для юдеїв, дбав і про них, вчинив  велике діло милосердя, можливо й своїми коштами, якщо ні, тоді великим впливом авторитету на інших. Хоч сотник не зустрів Ісуса, але довіряє йому, вірить у його незвичайну силу до тієї ступені, що посилає своїх друзів, щоб Христос не приходив до його дому, лише бажав цього. Чому? - Не хоче «забирати у Господа» часу, вірить у його славу і силу, що він може оздоровити слугу здалека, сказати слово і той видужає. Вірить словам Ісуса Христа, а ще до усього того, чинить себе негідним, щоб Христос приходив до його дому під покрівлю.

      Ісус Христос  був збудований вірою цього доброго сотника, який не насмілився сам прийти до Господа, а чинив це через краян Ісусових. Спасителя зустрічали різні люди, їх було дуже багато, яких він оздоровляв, воскрешав, годував в чудесний спосіб, розмножуючи хліб та рибу, але такої віри, як сам Господь сказав, він не зустрічав в Ізраїлі. Тут були люди, які вірили Сину Божому, однак, сили такої віри не було до цього часу в Ізраїлі. Віра - велика сила: «Острах Господній - початок любови до нього, віра - початок приєднання до нього» (Сир 25,12).

      Достойні сестри і брати, будьмо з благодаті Божої дітьми віри у нього. Засвідчуймо нашу віру праведним християнським життям. Авраам з вірою до Бога пустився в дорогу з усіма своїми рідними та слугами, не знаючи куди йде, але з довірою пішов за голосом Бога й досягнув мети спасіння. У листі до євреїв читаємо про Гедеона, Варака, Самсона, Давида та інших, які вірою «підбили царства, чинили справедливість, загородили пащі левам, силу вогню гасили,  вістря меча уникали…» (Євр 11,33-34). І це було тоді, коли Син Божий ще не прийшов на землю у людському тілі. Ми щасливі, бо знаємо про Христа, який утверджує усіх у вірі та Божій благодаті.

      Згадаймо сьогодні в наших молитвах і про жертви голодомору. У нашій Україні  та поза її межами багато вірних християн сьогодні моляться за упокій тих душ, які померли внаслідок штучного голоду що створив тодішній уряд в 1932-1933 рр. Це уже 80-ті роковини цієї трагічної події, коли простий та вірний люд помирав через невіру та жорстокість державних посадових осіб. Хай  добрий Господь усім пробачає та помилує в Небеснім Царстві! Молімося до Матері Божої, щоб заступалася перед своїм Сином за спасіння наших душ!

      + Ігор
      Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

      23 листопада 2013 р. Б. м. Лука (Італія)

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Відбулася зустріч курсу «Сім’я - домашня церква».

  • Відбулася нічна проща до Страдчу (24-25.03.2017)

  • Презентація нового посібника з організації братств тверезості при парафіях УГКЦ

  • Відбулися реколекції для дітей зі священичих родин

  • Поминальне Богослужіння біля покійного єпископа Миколая (Сімкайла)

  • Військові капелани разом із учасниками АТО молились Хресну дорогу

  • Владика Венедикт звершив у Рудно поставлення у диякони

  • Прес-конференція з нагоди Всеукраїнської прощі до Страдча

  • Теребовлянська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці

  • Відбулись візитації Краковецького та Яворівського протопресвітератів

  • Пастирський візит Митрополита Львівського до м. Новояворівськ (20.12.2015)

  • Митрополит Ігор звершив Чин благословення приміщень автовокзалу «Двірцевий»

  • 1 березня 2015 р. Б. відбулася чергова зустріч «Руху християнських сімей»

  • Міжнародний симпозіум присвячений 150-річчю від дня народження Праведного Митрополита Андрея Шептицького

  • харитативна діяльність молодіжної спільноти «Християнська душа»

  • Свято Української молоді «Срібний камертон о. Маркіяна Шашкевича» у Підлиссі (23.11.2016)

  • «Разом з Петром за Ісусом» - зустріч з дітьми зі священичих родин Львівської архиєпархії

  • Ювілей повернення собору Юра вірним УГКЦ

  • Триває візит Владики Венедикта до австралійських парафій УГКЦ (Мельбурн)

  • Футбольний турнір «Кубок Милосердя Божого» серед захисників України (2016)

  • Архиєрейською Божественною Літургією завершилось святкування 90-ліття Свято-Покровського жіночого монастиря сестер студиток.

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі