Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 31/10/2013 Слово Митрополита Львівського в день празника Святого апостола і євангелиста Луки
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського в день празника Святого апостола і євангелиста Луки

      Флп 1,20-27; Лк 10,16-21.

      Дякую усім вам за участь у молінні, за присутність на святі поставлення диякона Терлецького Петра у священство. Звичайно, що свячення у святій Церкві – завжди свято, коли народжується новий священик. Бо священики - послідовники Христа, його служителі у духовному винограднику. Ми стараємося вибрати для такого дійства відповідний день: неділю, урочисте свято або церковний празник полієлейних святих. Сьогодні наша Церква вшановує й молиться у спеціальний спосіб до святого апостола і євангелиста Луки, який був, також, лікарем по спеціальності (пор. Кл 4,14). Він, не сумніваємося, був учнем Ісуса Христа, бо про це довідуємося із тексту Святого Писання, коли уважно його перечитуємо. Прямуючи з Клеопою в Емаус після воскресіння Христового, Лука не пізнав Ісуса, хоч той прямував поруч з ними. Учні в дорозі багато говорили про воскреслого Христа та події в Єрусалимі, вони, теж, переповідали Спасителеві про жінок, що були біля гробу й назвали їх своїми, - «деякі з наших жінок» (пор. Лк 24,22). Значить, це було коло близьких осіб, які добре зналися поміж собою. І, коли учні вирішили негайно повертатися з Емаусу в Єрусалим, прибули до одинадцятьох апостолів (пор. Лк 24,33). А це – великий здогад про їхню близькість з Христом. Хоч святий Лука пише: «Вирішив і я, вивідавши про все докладно від початків, тобі написати за порядком, високодостойний Теофіле» (Лк 1,3). З цього можна зробити висновок, що слова «вивідати від початків», - він задав собі труду, щоб докладніше написати історію пов’язану з життям Ісуса Христа, випитуючись у інших осіб. Бо, також, цей же написав, що, коли вони йшли в Емаус їм заступило очі, щоб його не пізнали. Значить, вони бачили та знали Спасителя!

      Так чи інакше, праведний Лука дуже добре володів фактами пов’язаними зі Спасителем та його Матір’ю. Цей учень глибоко описав подію народження святого Івана Хрестителя та статус батьків Предтечі. Він оповів нам історію приходу ангела до Марії, пресвятої Богородиці та її візиту до тітки Єлизавети. З описаних фактів можна здогадуватися, що святий Лука особисто розмовляв з Богородицею та від неї пізнав певні факти з життя Марії та її близьких. Він - автор «Діянь апостольських», з яких дізнаємося багато про духовний труд певних апостолів, зокрема, він багато написав про святого апостола Павла. Невідомо, де і як помер святий учень Лука, бо різні автори написали відмінні історії цих фактів, а нам важливо це, що він - святий чоловік, Божа людина, що був цілковито відданий в руки Божого Провидіння. Автори пишуть, що його життя сягнуло приблизно 80 років. Святого апостола Луку, майже, на кожних царських дверях або у куполі церкви малюють із жертвенним волом, а це означає пам'ять про батька святого Івана Хрестителя, Захарію, який був священиком. Цей же символ голови вола використовується тому, щоб стисліше зазначити, що святий євангелист Лука починає свою  розповідь у Євангелію про священика Захарію, який разом з з іншими священиками приносили у жертву тварин.

      Беремо участь у безкровній жертві Служби Божої, на якій поставлено у священство колишнього диякона Петра. Господь покликав й спонукував його готуватися до цієї відповідальної миті. І він докладав до цього зусиль, щоб гідно приготуватися до прийняття на себе відповідальності священицького сану. Колись Господь звертався до Мойсея: «І вдягнеш Арона в священні ризи; помажеш його і освятиш його, щоб служив мені священиком» (Вих 40,13). А цей молодий чоловік, від тепер священик, стоїть перед Богом, теж прибраний у світлі ризи для служіння Всевишньому. Це – надзвичайно відповідально та похвально! Одягнутися зовні у пречудні священицькі ризи мало що буде означати перед Богом, коли священик внутрішньо був би заплямлений гріховним брудом. Зовнішня світлість риз не перекриє внутрішнього бруду духа! Служіння Богові повинно бути, насамперед, глибоко внутрішнє. Вважаємо тебе, достойний священику Петре, гідним стану священства, бо до цього служіння тебе призвав сам Ісус Христос, який кличе до цього часу тих, кого сам бажає (пор. Мр 3,13). Докладай старань до кінця свого життя, щоб достойно служити Богові й ніколи не засоромити у цьому служінні себе, свою дружину та дітей, своїх батьків, рідних, близьких та знайомих. Не забувай на скаргу пророка Софонії на служителів Господніх, який написав: «Його пророки чванливі й зрадливі, священики його святе осквернили, закон зґвалтували»  (Соф 3,4). Господь натомість, бажає праведного та чеснотливого служіння від священика, свого слуги, якому створює відповідно добрі умови для цього. Безвідповідальної служби Бог не прийме, бо він: «Господь - ревнивий Бог і месник! … Господь своїм противникам мстить, він плекає на ворогів своїх обурення» (Наум 1,2), - написав пророк. Старайся, дорогий наш брате, священику, вірно служити Господові, триматися праведного шляху усе своє життя! Бережи його закон й намагайся інших цього навчити!  «Бо уста священика мають берегти науку, і з уст його люди очікують повчання, бо він - ангел Господа сил» (Мал 2,7). Це - пречудно, бо сам пророк називає священика ангелом Божим. Яка це гідність, слава, честь та відповідальність! Будь чуйним до Господнього натхнення та стережи його віри у своєму серці та в душах вірного люду, до якого тебе направить Бог. Давай можливість, дорогий наш отче, росту слова Божого в собі й навчай вірний люд сприяти росту віри у серцях, як написано: «І росло слово Боже та множилось число учнів у Єрусалимі вельми, і велика сила священиків були слухняні вірі» (Ді 6,7). Життя пливе немов річкові води в море! Сьогодні на цьому світі діємо, завтра можемо знайтися у вічності! 

      Достойний священику, люби свою душу та прикладай сили, щоб полюбити ближніх так, як любиш себе. Не очікуй від вірного люду честі та пошани, це прийде, але радше, будь готовий до строгого випробування духа, бо лихі дні вдарятимуть тебе й намагатимуться повалити тебе під ноги ворогам (пор. Лк 19,43). Люби увесь народ, мимо наскоків на тебе, очорнень та різного роду видумок. Священику протягом життя необхідно багато витерпіти та вистояти у вірі! «Священик повинен відноситися до  тих, кому служить так, якби батько відносився до своїх малолітніх дітей; як від цих ми не відвертаємося, коли вони ображають, чи вдаряють,  чи плачуть, … так і священики не повинні ні зазнаватися від похвал народу, ані засмучуватися доганами, якщо вони будуть безпідставні» (св. Ів. Золот., «Священство» 5,4), - навчає Учитель Церкви

      Дорожи своїм покликанням, дорогий отче Петре, та старайся бути вірним Богові та його святій Церкві! Хай пресвята Богородиця та святий апостол Петро допомагають тобі у вірному служінні та великодушній любові до Бога та ближніх! 

      + Ігор
      Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

      31 жовтня 2013 р. Архикатедральний собор Святого Юра (м. Львів)

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • Святкування 80-ліття освячення храму Різдва Пресвятої Богородиці у с. Солонка Митрополитом Андреєм Шептицьким

  • Пресвітерське рукоположення Петра Терлецького

  • Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, відвідав формаційну школу для монахинь у місті Тшебіня, Республіка Польща.

  • Пастирський візит до парафії бл. Климентія Шептицького (м. Львів 2016)

  • Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ Високопреосвященний владика Ігор

  • У Львові навчають, як провадити зустрічі християнських сімей

  • Високопреосвященний владика Ігор звершив освячення новозбудованої дзвіниці в смт. Івано-Франкове

  • Центр опіки сиріт провів третій турнір з міні-футболу ‛Кубок надії“

  • Храмовий празник у дрогобицькому Катедральному соборі Пресвятої Трійці (20.06.2016)

  • Відбулася Всеукраїнська проща до с. Страдч

  • Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла

  • У головному храмі Львівської митрополії відсвяткували престольний празник

  • Храмовий празник Вознесіння ГНІХ у Золочеві

  • «Навколо Ісуса» – зустріч дітей із священичих родин

  • Пастирський візит до храму святого Йосифа Обручника (м. Львів, вул. Залізняка, 11)

  • У с. Поруби, що на Яворівщині освячено відновлений храм

  • Зустріч у Школі духовності та євангелізації Львівської архиєпархії.

  • Архиєрейський візит у м. Щирець

  • Владика Володимир відвідав храм св.. свщм. Йосафата (24.04.2016)

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі