Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 27/10/2013 Слово Митрополита Львівського на 18-ту неділю по Зісланні Святого Духа
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на 18-у неділю по Зісланні Святого Духа
       
      2Кр 9,6-11; Лк 5,1-11.

      Достойні сестри і  брати,
      кожного разу, читаючи Святе Писання довідуємося щось нового, бо Господь порушує струни нашого серця. Тут йдеться не про окремі історії, події, персонажі тощо, але ходить про духовне життя та духовне сприйняття почутого коротенького тексту. Господь вміє і порушує душу через почуте слово, речення чи навіть, представляючи пам’яті якісь порівняння або певні епізоди життя. Із прочитаного короткого уривку листа святого апостола Павла до коринтян довідуємося про необхідність збірки певних коштів. Для нього дуже важливо це, щоб дар не був вимушений, лише щедро даний тими, хто братиме участь у цій збірці. Святий муж переводить це у порівняння зі сівбою та збором урожаю, кажучи, що від щирого посіву зерна, буває щедрий урожай. Для нього важливо навчити людей, щоб усякі милостині чинились з радістю, зі щирістю серця, усуваючи всякий жаль чи примус. У святій книзі читаємо: «… А коли милостиню робиш, око твоє нехай не буде скупим» (Тов 4,7). Господь любить охочого подателя милостині, а не таку людину, яка ніби з якоїсь принуки простягає руку помочі. Хто знаходиться у потребі чи якійсь біді, такій особі необхідно допомагати щиро та ласкаво, щоб по можливості залагодити усякому горю та нещастю. Навіть, якась заможна людина може опинитися у міру різних обставин у скруті та потребі. Святий апостол глибоко вникав у духовне життя людини й добре розумів, що за матеріальні дари-допомогу, Господь винагороджує незмірно більшими духовними ласками. Бо духовного дару, духовної нагороди не можливо порівняти із матеріальною винагородою. «Гріхи очищаються милостинями і вірою, а Господнім страхом кожний відхиляється від зла» (Прит 15:29), стверджує Мудрець. У листі до коринтян апостол просив Господа, щоб він «виростив плоди їхньої праведності» за щедрість матеріальних дарів. Звичайно, що людині необхідні засоби для проживання і хочеться, щоб їх завжди вистарчало. Існують, також люди, яким не вистарчає цих середників для життя, які живуть впроголодь, а навіть знайдуться й такі, яким бракує і питної води. Таким був убогий Лазар, про якого у притчі згадував Ісус Христос. Багатий чоловік бачив його нещастя, але ніколи не спромігся бодай когось послати, щоб поцікавився цим, кому пси лизали рани. Можливо, подана милостиня та допомога Лазареві, допомогла б багатій людині уникнути полум’я, в якому він мучився у другому світі. По-іншому поступила бідна вдова із сидонської Сарепти з пророком Іллею, яка поділилася останнім калачем з Божим чоловіком, що спекла на вогні й збиралася померти зі своїм сином. Тому що послухала пророка, подала йому спочатку шматок із спеченого калача, вижила, коли навколо панував голод, бо Господь в чудесний спосіб помножував муку та олію в посуді. Учитель Церкви, роздумуючи над вчинком згаданої вдови так промовив: «Скажу дещо велике і незвичайне: ця (вдова) показала більшу гостинність, ніж наш отець Авраам. Вона не побігла до стада, як це вчинив Авраам, але з однією пригорщею муки перевищила усіх тих, хто прославився гостинністю» (св. Ів. Золот., Бесіда ХІХ на 2Кр п.4). Як багато добра отримала ця жінка, бо, приготувалася уже померти, а Господь завдяки її скромної щедрості продовжив їй життя та синові. Писання твердить: «Милостиня від смерті вибавляє, вона усякий гріх очищає. Ті, що дають милостиню, проживатимуть в достатку» (Тов 12,9). Сам Господь похвалив бідну жінку-вдову, яка кинула в скарбоню усього дві лепти, що становило маленьку суму, а для неї - «увесь свій прожиток» (пор. Мр 12,43-44).
       
      Добре тим, хто розуміє, що за матеріальне добро щиро віддане потребуючим, купується вічне добро, «… скарби на небі, де ні міль, ані хробацтво не нівечить і де злодії не пробивають стін і не викрадають» (Мт 6,20). Спаситель, теж заохочує, щоб милостині були таємні, не потрібно турбуватися про те, щоб про них знали люди, бо Господь за щедру таємницю віддасть явно (пор. Мт 6,18). Людське серце повинно бути вільне від того, щоб жити бажанням нагромаджувати матеріальні цінності. Старозавітні Авраам, Яків, Ісаак, Йосиф єгипетський та багато інших були заможними людьми, але на першому місці  у них була пошана та любов до Бога, тоді, - за словами святого Августина, - усе на своєму місці. Перевіряймо наше серце й слідкуймо за тим, щоб воно не прив’язувалося до матеріального добра. Апостоли, які жили із зловленої риби, коли побачили велику кількість спійманої риби на слова Ісуса Христа, пізнали свою неміч, а велич Божої волі. Апостол Петро поспішно просив Ісуса: «… Іди від мене, Господи, бо я грішна людина» (Лк 5,8). До цього часу він не знав про свою гріховність, а зустріч з Христом та побачене чудо допомогли йому в цьому. Від цього часу він скерував своє життя у правильнішому напрямі. Хай Божа Мати, яка жила просто й убого, але цілим серцем любила Бога, випросить нам ласку цілковитої довіри та любові Бога понад усе.
       
      + Ігор
      Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ
       
      27 жовтня 2013 р.Б. Архикатедральний собор св. Юра (м. Львів

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • о. Василь Рудейко

  • Владика Венедикт очолив молитовний відпуст у м. Глиняни

  • Архиєрейською Божественною Літургією у м. Львові розпочалось відзначення 400-ї річниці з дня відходу у вічність Митрополита Іпатія Потія

  • храм Воздвиження Чесного Хреста (м. Львів-Рудно)

  • Урочистості з нагоди початку нового Літургійного та навчального в УКУ (2015)

  • Владика Венедикт звершив освячення нового престолу в с. Страдч

  • Відкритий клуб вивчення англійської мови серед студентів та волонтерів Львова

  • Пастирський візит Митрополита Львівського в с. Старичі

  • Відбулося Друге військове паломництво до с. Раковець

  • Нічні чування у храмі Всіх Святих Українського Народу (18-19.11.2016)

  • Урочистості з нагоди завершення року Божого Милосердя та п’ятиріччя відновлення Львівської Митрополії УГКЦ (27.11.2016

  • Парохіяльний турнір з міні-футболу 2015

  • Дитячий літній табір «Промінчик» у с. Борщовичі

  • Владика Венедикт з паломниками молився на Святій Землі за Україну

  • Священик Львівської архиєпархії отримав докторський ступінь з пасторального богослов’я (2016)

  • Празник у Львівській духовній семінарії Святого Духа

  • Семінаристи відвідали Митрополичі палати і могилу о. Ісидора Дольницького (2016)

  • Митрополит Львівський відвідав с. Салаші, що на Яворівщині

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі