Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 02/10/2013 Слово Митрополита Львівського до Сестер служебниць Непорочної Діви Марії
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського  до Сестер служебниць Непорочної Діви Марії

      Гл 2,21-3,7; Мр 6,1-7.

      Високопреподобна сестро Боніфатіє,
      Преподобні та любі сестри, дуже приємно бути з вами на спільній молитві, молінні подяки за усіх вас, особливо, за вашу Провінційну, сестру Боніфатію! Святий апостол написав: «… Ревна молитва праведника має велику силу» (Як 5,16). Не уважаємо себе праведниками, але радіємо від того, чого навчає святий Альфонс Ліґуорі: «Хто молиться - буде спасенним…». Навчаючи так, святий не вносив різниці поміж праведністю, а грішником, лише брав до уваги моління. Дуже важливо молитися, а ще важливіше: добре, уважно й сердечно молитися. Молімося, бо у цьому міститься наше й ближніх спасіння!  А ми молимося з відвагою, як дуже мудро сказав автор псалмів: «До тебе, що вислухуєш молитву, кожний смертний прийде» (Пс 65,3).

      Як це - чудово й заспокоююче почути такі слова, що смертна людина  своєю молитвою може прийти до самого Бога. Майже неможливо умирущій людині приступити до Президента, Міністра чи високопоставленого іншого державного чиновника, а до Бога - кожна духом безсмертна людина може приступити і він вислухає її молитви, прихилиться до її благальних просьб та допоможе. Радіємо зі слів написаних святим апостолом Павлом: «… Христос Ісус прийшов у світ, щоб спасти грішних, з яких я – перший» (1Тм 1,14). Цей високої святості чоловік не боявся визнавати себе грішником, голосив про це, бо за тими словами скривався Спаситель світу, який прибув до порочних людей, щоб їх спасати. І ми щиро молимось до Господа, щоб він вислухав наших молитов, щоб благословив нам у праведному служінні йому через наших ближніх, щоб прихилився до наших прохань та благословив в особливий спосіб вашу сестру Боніфатію, провінційну Наставницю. Тут немає нічого дивного, бо, коли мудра людина пам’ятає про день своїх уродин, тоді це – нічого іншого як подяка Господу Богу за створення особистої безсмертної душі, як покликання її до вічного щасливого життя. Нас могло не бути, світ існував би без нас, але Богові сподобалося покликати нас до життя і за це ми повинні йому дякувати, як рівно ж і за ближніх, яких він дарує нам. Це надзвичайно важно, щоб виявляти вдячність Богові за його любов до нас і тих, хто поряд з нами. Не можна якусь особу виключати з любові, бо в такий спосіб, самолюбна людина поставить перегороду Божій любові спрямованій до неї. Дуже важно, щоб навчитися любити усіх, але необхідно відрізнити від особи й не любити поганих вчинків, які вона витворяє. Наше життя на землі невмолимо біжить до логічного кінця, тоді за цим закінченням відкриється друге безконечне життя. Людина, що покликана до життя, зустрінеться тільки з тимчасовою смертю тіла, - ніколи зі смертю духа. Дух людини – безсмертний! Відомо, що людина може померти для Бога, відкинувши його, тоді життя продовжиться для терпіння й страждання за Богом, який є Любов.     

      Преподобна й дорога наша сестро Боніфатіє, ми радіємо вашим життям тому, що ним радіє Господь, який покликав вас до вічності, до любові та до радості. Пам’ятаємо, що ми тимчасові на землі, ніби туристи, бо написано: «… літа наші минають, мов зідхання» (Пс 90,9). За нашими роками криється наше духовне життя, яке подібно до вишитого образу має два боки: лицьовий та спідній. Стараємося дбати про гарний образ нашого життя, але не завжди вдається, бо злі сили воюють проти нас й буває, що укусять нас, але ми швидко заліковуємо рани уживанням святих Тайн. Дякуємо Господу, що подбав про нас, залишаючи нам святу тайну Покаяння, пресвяту Євхаристію та інші.  Мудрець закликає: «…нехай твоє серце береже мої накази, бо вони тобі причинять довголіття, роки життя й спокою» (Прип 3,1-2). Хто дружить з Богом та береже його Заповіді, таким Господь обіцяє довгі роки життя у мирі. Бажаємо вам, добродійна сестро Боніфатіє, зростати у любові до ближніх, своєї Церкви та усього навколишнього світу! Хай ваше серце огортає Божий мир та глибоке розуміння ближніх! Не втомлюйтеся дякувати Богу за великий дар життя! Віддаємо вас під покров пресвятої Богородиці та вашого ангела хоронителя! Хай Господь дарує вам, Провінційна сестро Настоятелько,  рясних духовних дарів й доброго здоров’я на багато років життя! 

      + Ігор
      Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

      1 жовтня 2013 р. монастир Згромадження сестер служебниць НДМ, (м. Львів, вул. Пасічна, 8)

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Великопосні реколекції 2014 р. Б. для дружин священнослужителів Львівської митрополії

  • Пастирський візит, 11 жовтня 2015 року, до парафії Покорову Пресвятої Богородиці (м. Яворів)

  • Архиєрейською Божественною Літургією завершилось святкування 90-ліття Свято-Покровського жіночого монастиря сестер студиток.

  • Пресвятої Богородиці (2016)

  • Владика Венедикт очолив молитовний відпуст у м. Глиняни

  • Владика Ігор очолив святкування престольного празника у храмі священномученика Йосафата отців редемптористів у Львові.

  • Молодь с. Сарни та с. Мельники здійснила велопрощу до відпустового місця об’явлення Матері Божої у с. Глиниці

  • Владика Венедикт здійснив пастирський візит до смт Щирець.

  • У с. Попеляни, що на Пустомитівщині освятили відновлений храм. Фото

  • В архикатедральному соборі Святого Юра відслужили подячну Літургію за прожитий 2013 рік

  • Карітас Львова організував флеш-моб до акції «Різдвяна свічка» (25.12.2016)

  • Дні духовної віднови БО «Фундація Духовного Відродження» ЛА УГКЦ (1-2.4.2017)

  • Святе Письмо

  • Владика Венедикт взяв участь в Інавгурації Інституту психічного здоров’я при УКУ

  • Храм Пресвятої Євхаристії (Домініканський Собор) м.Львів

  • Гаївки у с. Борщовичі (2015)

  • Пастирський візит до парафії св. арх. Михаїла у с. Підгородне (17.04.2016)

  • Владика Володимир відвідав храм св.. свщм. Йосафата (24.04.2016)

  • Митрополит Ігор освятив престіл у храмі Положення пояса Пресвятої Богородиці, що у Львові.

  • Сестри катехитки святої Анни провели реколекції для дівчат, які готуються до богопосвяченого життя.

  • У Львові вшанували пам’ять людей, які померли від СНІДу

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі