Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 28/09/2013 Слово Митрополита Львівського до сестер милосердя Святого Вінкентія в день празника покровителя Згромадження
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського до Сестер Згромадження Святого Вінкентія в день празника їхнього покровителя

      1Кр 4,1-5; Мт 23,1-12.

      Преподобно-милосердні сестри,
      Достойні молільники,
      дякую сестрам за запрошення на спільну молитву та вшанування святого Вікентія а Павло, якого ви любите й стараєтеся у міру можливості чинити діла милосердя, якими відзначався цей святий. Йти справжньою дорогою милосердя, означає, напрям дороги любові до ближніх, шляхом безкорисливого служіння. Нікому неможливо відшкодувати коштами діл милості та любові.

      Святіший Отець Франциск під час зустрічі з бідними 22 вересня ц.р. в катедральному соборі міста Кальярі сказав, що «діла милосердя потрібно чинити з милосердям». Хтось може робити це з необхідності, тому що працює у лікарні, школі-інтернаті, дитячому будинку, доглядати за немічними та старцями тощо, й виконувати це тому, щоб отримати винагороду, тримаючись далеко від розуміння милосердя, проявляючи тільки професіоналізм. Хто чинить діло милосердя з любові до ближнього, пам’ятаючи на слова Ісуса Христа, така особа проявляє любов до самого Господа (пор. Мт 25,40). Це глибоко усвідомлював святий Вікентій, він навчав своїх близьких:  «Щоб не робили, люди ніколи вам не повірять, якщо ми не будемо виявляти любов і співчуття до них». Він народився 1581 року, приблизно в роки святого священномученика Йосафата. Їхні долі були різні й продовження віку життя теж відрізнялися. Однак, обидва служили Богу й ближнім ділами милосердя та любові. Провадили стороге життя, були готові завжди померти. Заохочували людей до покаяння, відречення від гріха та ставати на дорогу праведності. Один помер мученицькою смертю, святий Вікентій дожив похилого віку у постійних працях та змаганнях.  Святий Вікентій служив ув’язненим й хворим, каторжникам і солдатам, підкинутим дітям, жебракам та засудженим працювати на галерах. Він дбав про освіту священиків та удосконалював навчання семінаристів у духовних семінаріях. Найбільшим його старанням було займатися простолюддям, яке було опущене, забуте, злиденне, кому бракувало їжі та одежі, хто були покинуті суспільством й приречені на повільне помирання. У 1625 році святий Вікентій заснував Конгрегацію Місіонерів або Конгрегацію Лазаристів, які проповідували Євангелію бідним людям, навчали катехизму та допомагали їм харчами й одягом. Організував жінок у спільноту дам-благодійниць та «сірих сестер», які служили хворим та людям у потребі в домах, тим, хто були забуті, якими ніхто не цікавився та були приречені на відсторонення від суспільства. Люди їх забули, але Господь, збуджуючи духа у святого Вікентія (пор. Дан 13,45),  пам’ятав про них й вірні, згуртовані Божим чоловіком з посвятою служили ближнім: «… бо в тобі сиротина знайде милосердя!» (Ос 14,4). Велику працю милосердної любові, зокрема у Парижі, виконували багатші дами й прості, посвячені Богу жінки. Круг таких осіб розширювався й вони обіймали все більші та більші сфери потребуючого допомоги населення. Він був добрим духівником для багатьох осіб, які завдячували його керівництву свій духовний зріст. Помер святий 27 вересня 1660 року. Цей убогий священик, як скромна постать прожив у постійних трудах та клопотах майже 80 років. Не знав відпочинку, не користав із вакацій, бо любов до ближніх спонукала його використовувати час на діла милосердя та любові.

      Святе Писання пригадує: «Милосердям і правдою покутується гріх, а острахом Господнім ухиляється зло» (Прип 16,6). Який легкий спосіб пропонує Господь людям, щоб каялися й спокутували свої гріхи через життя у правді та учиняючи діла милосердя! Тут не говориться про строгі пости, безсонні ночі, довгі молитви, роздавання солідних милостинь тощо. Ні! Необхідно прихилитися над ближнім, можливо поговорити з такими, послухати тих, кого ніхто не бажає чути, дати тарілку гарячої страви, прийняти на кілька годин, щоб особа зігрілася, просто, проявити людські якості відносно ближніх. «… Я милосердя хочу, а не жертви. Бо я прийшов кликати не праведних, а грішних» (Мт  9,13). Цей спосіб милості під силу виконати майже кожній особі, а: «Хто йде за справедливістю й милосердям, - знайде життя й повагу» (Прип 21,21), - стверджує Мудрець. Сам Ісус Христос говорив про себе: «Бо й Син Чоловічий прийшов не на те, щоб йому служити, лише, щоб служити й віддати своє життя як викуп за багатьох» (Мр 10,45). Господь служив людям, це – вияв найбільшого милосердя та любові, тому нам не залишається нічого іншого, як слідувати за Христом дорогою любові та милості. «Хто служить мені, хай іде слідом за мною: і де я, там і слуга мій буде…» (Ів 12,26). Оберімо праведний шлях служіння нашим ближнім, можливо, у монастирі хтось потребує нас, наших рук, навіть, на кухні чи в прибиранні кімнат хворих сестер, коридорів, позамітати подвір’я, навести порядок на травнику чи на маленьких грядках… Коли Ісус Христос служив, не годиться нам стати осторонь служіння, яке повинно бути смиренне й безкорисливе. Там, де Спаситель, він кличе й нас, вибраних своїх слуг, до себе, до свого Царства.

      Вітаю усіх вас, достойно-славні сестри, з святом вашого Згромадження, праведного Вікентія, якого любите, до якого молитеся, який заступається перед Господом у різних ваших  потребах. Хай Мати Божа опікується вами, благає за вас свого Сина та береже від підступів лукавого! 

      + Ігор
      Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

      28 вересня 2013 р. храм св. Йосифа Обручника, (м. Львів, вул. Залізняка)

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • Пастирські відвідини Владики Венедикта студентської спільноти Львова.

  • Дошкільнята з катехитичної школи с. Оброшино привітали матерів з їхнім святом

  • Пастирський візит Владики Венедикта до парафії Воскресіння ГНІХ, що у Львові

  • Митрополит Львівський очолив Божественну Літургію з нагоди святкувань 20-річчя навчально-реабілітаційного центру «Джерело»

  • Празник у парафії свв. Кирила і Методія (2015)

  • "У Бога немає інших рук, крім твоїх" – під таким гаслом вийшов другий випуск проекту «ТОП 10 УГКЦ» з темою: Служіння

  • Владика Венедикт здійснив робочу поїздку в Республіку Білорусь

  • Владика Венедикт на Рівненщині презентував книгу про своє рідне село

  • В архикатедральному соборі Святого Юра відслужили подячну Літургію за прожитий 2013 рік

  • Молитовна хресна хода 2014 р.

  • Семінар «Літургія як школа молитви» (Шевтон, Бельгія, 1.2.2017)

  • Вічні обіти сестер Товариства спільного життя «Дочки Матері Божої Неустанної Помочі»

  • Зустріч адміністраторів та парохів храмів м. Львова

  • Реколекції для духовенства Львівської архиєпархії (2016)

  • Празник у парафії свв. Кирила і Методія (2015)

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі