Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 16/02/2017 Слово Митрополита Львівського у празник Стрітення ГНІХ
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського у празник Стрітення ГНІХ

      Євр 7,7-17;
      Лк 2,22-40. м. Львів 15.02.2017.
       
      Доброчесні отці,
      Достойні брати і сестри,
       
      дякувати Богу, а також щирим, настійливим, відвертим, старанним та добрим людям за те, що за їхнім дбанням постала ця чудова молитовна Божа будівля! Ця невелика за розмірами святиня, церква, служитиме довгі роки на Божу славу, у якій молиться й буде молитися вірний люд, що прославляє Господа, пресвяту Богородицю, небесні Сили та святих землі, які вже удостоїлися вічної нагороди! Збудована церква Стрітення ГНІХ залишається великою пам’яткою тим, хто її проектував, будував, підтримував коштами; тим, хто чинили різні заходи для постання святині в пам’ять заснулих на вічність воїнів України, що вимушено воювали на території Афганістану, у пам'ять сучасних героїв Майдану та багатьох вбитих на сході України, у війні проти російських агресорів та ворожих українських бойовиків. Церква завжди займає мирний статус, не підтримує війни, зажди стоїть по стороні захисного характеру своєї Вітчизни, щоб прогнати ворогів й мирно жити у своїй Батьківщині. Ми молимося у наших святинях за мир, лад й спокій у державі, за розум й мудрість тих, хто відповідає за повірений Богом народ.
       
      Ще в глибоку давнину Господь мовив до пророка Натана, що цар Давид «збудує дім імені моєму» (пор. 2Сам 7,13). Не зумів цього довершити пророк Давид, але його син, цар Соломон, збудував величавий дім для слави Господньої. Цей храм розпочато будувати: «У 480 році по виході синів Ізраїля з Єгипетської землі, у четвертому році царювання Соломона над Ізраїлем, у місяці Зів …» (1Цар 6,1). Будували його сім років. Використовували різні матеріали, зокрема, з дерева та каменю – будували так, що каміння тесали поза межами храму, привозили їх готовими, щоб не тесати на місці й не робити шуму при будівництві святині..! Будівничі відчували велику повагу при будівництві храму, Божої святині. І відомо, що будівники цієї церкви, Стрітення Господнього, з великою відповідальністю ставилися до свого завдання, щоб гідно та добре збудувати храм. У цьому храмі століттями будуть молитися вірні святої Церкви, миритимуться з Богом, проситимуть прощення прогрішень і добрий Господь завжди почує голос молінь свого люду. Коли цар Соломон святив святиню, зібралася уся ізраїльська громада, за яку він молився, посвятив Богові та просив Господа, щоб він вислуховував завжди молитов свого вірного люду. Цар промовляв: «Всяку молитву, всяке благання чи то окремої людини, а чи всього народу твого, Ізраїля, коли хтось із них почує біль у серці і простягне руки свої до цього храму, - то ти вислухай з неба, з місця, де перебуваєш, і прости; вчини й відплати кожному за його заслугою, ти, що знаєш його серце, - ти бо єдиний знаєш серце всіх синів людських» (1Цар 8,38-39). Кожен храм, кожна церква служить для зустрічі людини з Богом, очевидно, що ми посідаємо тіло, але й духа, тому духовно, на рівні духа, ми спілкуємося з Господом, який радо вислуховує вірний люд, що йому він прощає провини та огортає любов’ю. Дуже добре, що не бракує осіб, які розуміють значення Господа Бога в житті людини, які свідомі, що лише з Богом можна довершити багато добрих діл на землі й отримати вічну нагороду в небі! Тому велика подяка таким благим особам!
       
      Ця церква посвячена в честь свята Стрітення ГНІХ. Святий апостол Лука розповідає про те, як сорокового дня за велінням закону Богородиця та святий Йосиф принесли дитя Ісус в Єрусалим, у святиню. Очевидно, що вони знаходилися увесь цей час неподалік, бо знали про закон Мойсея, який бажали точно виконати. Правда, що євангеліст Лука не згадує про п’ять шеклів, які необхідно було заплатити, як викуп за «первістків синів Ізраїлю» (пор. Чис 3,46-47), лише, говорить про голубів. На порозі святині дитя Ісус очікував праведний Симеон, що прийшов туди через сповіщення Святого Духа. Він взяв дитя на руки, промовив знаменні слова, що він може відійти у вічність, бо побачив спасіння в особі Ісуса, Спасителя світу, якого пізнав Святим Духом. Під час зустрічі народженого немовляти Ісуса та старця Симеона праведник сказав матері немовляти, Марії, що її душу прошиє меч. Вона буде бачити, буде свідома життя Ісуса Христа, його терпіння та смерті, а це випробування віри і давання її свідоцтва вірності Богові до кінця. Праведний Симеон сказав дуже повчальні та втішні слова, що прийшло спасіння для усіх народів, а не тільки вибраного люду Ізраїлю. Цей праведник пророкував, що навколо Ісуса та його хреста будуть відбуватися події падіння та вставання, тобто, одні віруватимуть й будуть спасатися, інші відкинуть хрест, впадуть й наражатимуться на осудження. Так відбувається до цього часу: одна частина людей вірить в Бога й старається жити тією вірою; інші - відкидають Бога і живуть так, як їм заманеться. А про праведну Анну, що жила біля святині, говориться, що вона служила Богові й свідчила це молитвою, постом й певною послугою. Це - образ доброго й праведного життя!
       
      Дякуймо Господеві, що маємо святині, священиків, маємо усі можливості, щоб жити праведно та освячувати свої душі. І у цій церкві уже довершується багато добрих діл, які будуть помножуватися. Хай Господь винагородить добрим людям, які старалися про будову цієї святині, рясними духовними дарами, рівновагою та спокоєм духа, гідним християнським життям та добрим здоров’ям на багато років життя!
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
      15 лютого 2017 р. Б., храм Стрітення ГНІХ, м. Львів

       

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Митрополит Ігор звершив пресвітерське та дияконське рукопоположення двох редемтористів

  • У Львівській архиєпархії по-особливому зустріли Новий рік - 2015.

  • Владика Ігор очолив Велику Вечірню з Литією в Архикатедральному соборі Святого Юра

  • Толока у Митрополичих садах (9.04.2016)

  • Пастирський візит до парафії святих мучеників Маковейських (с. Новосілка, 15.07.2016)

  • Відбулась зустріч Інституту постійної формації духовенства. Фото

  • Студентська науково-практична конференція «Патріарх Йосиф Сліпий і розвиток української богословської освіти та науки у XX – на початку XXI століття»

  • Про значення дарів та плодів Святого Духа розмірковували слухачі школи духовності та євангелізації

  • У Карітасі Львова відзначили Міжнародний день захисту дітей

  • Молитовний початок літа у Львівській Архиєпархії (проща до Перемишлян)

  • Відбувся Форум мирянських організацій Львівської архиєпархії

  • Освячення храму Серця Христового у с. Чишки

  • Владика Венедикт відвідав храм Святого влкмч. Димитрія Мироточця, що у Львові

  • Місії тверезості в с. Миклашів Винниківського пресвітеріату.

  • Прем’єра Акафісту до Теребовлянської ікони Божої Матері

  • зустрічі сімей «Діти - спадщина Господня»

  • Митрополит Ігор освятив престол у храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що в с. Вербляни

  • Вечірня у Соборі Юра (празник Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста) 26.06.2016

  • Шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького: плани реконструкції

  • До Гарнізонного храму завітали діти з м. Волноваха

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі