Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 12/02/2017 Слово Митрополита Львівського на Неділю блудного сина і празник Трьох святителів
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на Неділю блудного сина і празник Трьох святителів
       
      1Кр 6,12-20, Лк 15,11-32;  
      Євр 13,7-17, Мт 5,14-19.
       
      Преосвященний владико Борисе,
      Доброчесні отці,
      Достойні сестри і брати, 
       
      до усіх згаданих любих достойників завжди включаю наших дияконів, що чинять спів на Божу славу, втягують нас до побожної молитви та звеселяють наші душі.
       
      Сьогодні особливий день, бо згадуємо про спасенного блудного сина, великих трьох Святителів та беремо участь в поставленні диякона у священство. Ми рідко оглашаємо тих, кого поставляємо у священицький сан, але сьогодні представляємо вам достойного священика Михайла Шевцова. Від певного часу, він послуговував у Франції як диякон, тепер служитиме там нашим вірним священиком. Він продовжує вивчати французьку мову, щоб дещо глибше студіювати богослов’я. Почувши прізвище Шевцов, у багатьох майнула думка про московитське прізвище. Але в даному випадку існує правда, бо, наприклад, Донцов Дмитро Іванович (1883-1973), український політичний діяч, ідеолог націоналізму, голова Союзу визволення України і багато інших позитивних прикмет зазначено у його біографії. Потім, Донцов Д. в 1922-1939 роках працював у Львові, як редактор часописів «Літературно-науковий вісник», «Заграва», «Вісник». Виїхав в Угорщину, згодом в Канаду. Ніби не українське прізвище, але українець з великої букви, бо не завжди прізвище чи мова визначають етнос й походження. Для нас першочергове значення має визначення самої особи, відрізняючи її від політичних, соціальних, станових та релігійних поглядів. Кожна людина має право вибору, навіть, зла, хоч це не приносить успіху, лише тягне покарання, але Господь дозволяє особі ображати себе до певного часу. Бог терпеливий та милосердний до своїх створінь, однак це визначається певним терміном. Але роздумуймо про священика, якого завдання служити вірним перед Богом, приносити жертви за живих й померлих. А служіння священика повинно відзначатися великою любов’ю до Бога та ближніх.
       
      Свята Церква представляє притчу Ісуса Христа, як роздуми про блудного сина, невірного своєму батькові. Цей син, не міг довше терпіти всякої послуги вдома та чути благородні розпорядження доброго батька. Синові здавалося, що його використовують, надуживають його доброти, слухняності, що він сам може керувати собою краще, як бути під пильним оком батька. Молодший син не міг більше зносити добрих й  затишних домашніх умов. Піддався спокусі, втягнувся у розмову з ворожими людині духовними силами, хоч цього не зауважував. Йому все видавалося рутиною. Бажав зміни, не хотів бачити батька та брата, перебувати з ними під одним дахом, праця вдома видавалася йому великим тягарем. Бачив, що інші живуть не так, як це проходило в їхньому домі. Роздумував над ситуацією, обмірковував плани, щоб змінити життя на вигідніше, віддалене від батька, від його любові та прив’язаності до сина. Молодий чоловік не зауважував і не надавав ваги любові доброго батька до нього. Не мав чогось, щоб закинути батькові відносно виховання. Придумав ідею, щоб забрати свою частину маєтку, хоч це по закону могло статися лише по смерті батька. Був молодим й не мав навиків, щоб добре управляти майном, але мислив, що дасть собі ради. Молодший син вносив розруху в сім’ю, але батько був досвідченим і не дав можливості внести нелад в родину. Просив батька про свою частину майна, отримав і поспішно віддалився.
       
      Ця причта Ісуса про людей, про кожну людину, яка покликана Богом до життя, але опирається, щоб не служити Богові. Певним особам здається, що служити Богові, жити по-християнськи – тіснота. Заповіді Бога та приписи Церкви обтяжують таких. Життя стає незносним, бо необхідно ходити у Церкву, жити чесно, уникати поганих товариств, зберігати пости, тримати язик за зубами та губами, щоб не вимовляти скверних слів тощо. Тісно і не вигідно. Багатьом здається кращим бути подібним до тих, хто не  потребує Церкви, краще сидіти біля телевізора чи комп’ютера, вживати досхочу спиртні напої, можливо й пробувати наркотичні засоби, не пропускати дискотеки, дружити з подібними, лихословити, спати вдень, а ніч використовувати на гулянки і т.п. Певним особам здається, що молитися – зайва справа, тим більше – сповідь. Мислить, інші живуть без цих практик, чому мені не годиться жити, просто, по-світськи.? Це усе – віддалення від Бога, доброго та милосердного батька, який уболіває за кожну особу, бо він послав свого Сина, щоб спасти кожну людину. Апостол навчає: «Він власного Сина свого не пощадив, а видав його за всіх нас, - як же разом із ним не подарує нам усього?» (Рм 8,32). Святий євангеліст Іван написав: «Цим виявилася до нас любов Божа, що Бог свого єдинородного Сина послав у світ, щоб ми жили через нього» (1Ів 4,9). Диявол пропонує різні схеми, щоб віддалитися від Господа, нашого Небесного Отця. Добре, що важкі обставини життя спонукали молодшого сина призадуматися, згадати доброго батька, який високо оцінює своїх слуг. Його батько зовсім інший, як ті роботодавці, що жаліли більше свиней, як молодого пастуха. Не рахувалися з ним, не цінили його праці, навіть, не давали їсти? Вирішив повернутися до батька, до рідного дому, розраховуючи, що добрий отець не відкине його. І не помилився, батько радо прийняв його та з поганина привернув йому синівство. Так поступає добрий та милосердний Господь з кожною людиною, яка бажає змінити своє життя на краще, тобто, не боїться прийти та поєднатися з Богом. Для цього існує тайна Покаяння, легкий спосіб привертати Боже синівство. Кожен гріх віддаляє людину від Бога, а великий гріх ще й ставить стіну, накриває людину темрявою. Хто від Бога віддаляється, такі служать злому духові, який не цінує своїх слуг, не пропонує гарної одежі, бо не посідає її, не вкладає персня на палець і не подає сандалів на ноги. Коли диявол щось пропонує, то тільки для того, щоб людину вчинити рабом гріха, а у вічності – суб’єктом мук. Утікаймо від зла, стережімося грішних практик, бо ворог наш не спить і свої приманки загортає в принадні упаковки. Хай Святий Дух просвічує нас, щоб ми знаходилися у світлі віри й вміло уникали темряви беззаконня. Так поступали святителі: Василій Великий, Іван Золотоустий і Григорій Богослов, які готові були зносити терпіння, статися «покидьками світу», але не відступали від любові Бога, не служили й не потурали диявольському злу. Вони перебувають навіки у світлі небесної слави, де нічого їм не загрожує, лише насолоджуються розкошами неба, любов’ю Бога!
       
      Вітаємо нашого брата у священстві, отця Михайла! Хай його священство буде на Божу славу та на бездоганне служіння людям! Це – не проста річ, не легке служіння, але віддаючись цілковито в руки Господа, можливо стійко практикувати віру та виконати волю Бога. Господь вибрав тебе для свого служіння й дав тобі, достойний отче, вічний стан священства (пор. Євр 7,17). Уважай на служіння та поставу перед Богом, достойний отче, щоб до тебе ніколи не відносилися слова пророка Софонії, що жалівся: «Його пророки чванливі й зрадливі, священики його святе осквернили, закон зґвалтували» (Соф 3,4). Хай на тобі сповняються слова пророка Захарії, який стверджує: «Він відбудує храм Господній і він правитиме на своїм престолі. І перед його престолом буде священик, і між обома ними буде рада миру» (Зах 6,13). Віддаю тебе, дорогий отче, в руки пресвятої Богородиці та твого покровителя святого архангела Михаїла! 
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
      12 лютого 2017 р. Б., Архикатедральний собор святого Юра, м. Львів
       

       

       

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Владика Володимир відвідав храму блаженного Миколая Чарнецького (15.05.2016)

  • Чергова вишкільна зустріч усіх дияконів Львівської архиєпархії (31.10.2016)

  • У Львівській архиєпархії стартувала благодійна акція «Різдвяна свічка»

  • Митрополит Ігор взяв участь у святкуванні храмового празника Катедрального собору Пресвятої Трійці (м. Дрогобич)

  • Владика Венедикт звершив освячення дзвіниці в с. Малечковичі, що на Пустомитівщині

  • Пастирський візит Митрополита Львівського до с. Лисиничі

  • Відбулося освячення храму у с. Селисько (22.05.2016)

  • У Карітасі Львова стартувала програма з особистісного розвитку та профорієнтації для підлітків

  • Митрополит Львівський презентував три книги проповідей

  • Рух «За тверезість життя» провів курс лекцій для семінаристів шостого курсу Львівської духовної семінарії Святого Духа

  • Різдвяний фестиваль «Велика коляда», храм Пресвятої Євхаристії (УГКЦ)

  • Празник Успіння Пресвятої Богородиці у Святоуспенській Унівській Лаврі

  • Під час спільної молитви за медичну громаду Львівщини

  • У Львові готуються до святкування 150-ліття уродин Слуги Божого Андрея

  • Владика Венедикт очолив святкування храмового празника у парафії Пресвятої Тройці с. Солонка

  • Владика Венедикт освятив іконостас храму Христа Царя в с. Поріччя. Фото

  • Літургія Святого апостола Якова

  • Владика Венедикт відслужив парастас за упокій душі с. Хризантії (Гнатів)

  • Владика Венедикт здійснив пастирський візит до парафії Успення Пресвятої Богородиці м. Яворів.

  • Дияконське рукоположення Андрія Химчука

  • Вшанування жертв Чорнобильської катастрофи (26.4.2017)

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі