Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 11/02/2017 Слово Митрополита Львівського під час служіння з випускниками УКУ
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського під час служіння з випускниками УКУ
       
      2Тм 3,1-9;
      Лк 20,45-21,4. 
       
      Ісус Христос - правдивий Бог і чоловік, надзвичайно любить людей, бо вони – його створіння. Кожна особа, яка появляється на землі й володіє розумом, повинна знати, що з любові до неї сам Господь Бог покликав її до життя. Господь любить нас! Божа любов всюди огортає нас. Творець встановив для людини рамки, «Заповіді», щоб їй легше й простіше було осягнути вічну радість та спасіння; щоб зло, як отрута, не руйнувало доброго стану духа. Ці Заповіді Бога не обмежують людину, навпаки, сприяють у творенні добра. Бо, наприклад, вбивати, красти і т.д., не означає добро, коли Бог мовчить на прояв негідної волі у вчинках людини, хоч це заслуговує на покарання. Так, це він дав людині розум і свобідну волю, щоб гідно вибирати те, що добре й уникати зла. Усім відомо, що кинутися у глибоку воду, не вміючи плавати, чи увійти в розпалене полум’я – смерть. Метнутися з гори у провалля, або вчепитися за електричні оголені проводи – також смерть… Багато інших випадків існує в житті людей, що після вчиненого акту наступає кінець. Людина боїться того, уникає, бажає жити. Подібно в духовному житті: Всевишній установив кордони, які людина може переступити, але за тим криється духовна в’язниця, темнота, кара для духа. Господь, як Любов і Правда, не може нагороджувати за злодіяння: вбивства, кривду, зраду, ненависть та інші злочини. Любов не суміжна з вбивством! Світло і темрява, біле й чорне, зір й сліпота, здоров’я і хвороба, гріх й чеснота тощо – діаметрально протилежні речі! Тому сам Бог, Творець неба й землі, усього видимого й невидимого, огласив усьому людові, що він «за добро нагороджує, а зло карає». Понад усе те – Бог любить людну з її помилками, очікуючи її покаяння за вчинені промахи життя. Пророк стверджує Господніми словами: «… Я полюбив тебе відвічною любов'ю, тим і зберіг для тебе мою ласку» (Єр 31,3). Господь чітко відрізняє людину від вчинених поганих діл чи нездійснених її грішних задумів. Тому важливо не боятися Бога, свого Творця, який кличе нас до вічної радості. Не критикувати його за пропоновані межі у житті, навпаки, дякувати за те, що він дбає про кожну особу й пам’ятати, що Ісус Христос, Син Божий, пролляв свою кров ради нашого спасіння. Він пропонує нам за гідне й покаянне життя безмежну радість, духовні розкоші, яких «… око не бачило й вухо не чуло, що на думку людині не спало, те наготував Бог тим, що його люблять» (1Кр 2,9). Ось, слова Сина Божого: «Як мене Отець полюбив, так я вас полюбив. Перебувайте у моїй любові!» (Ів 15,9).
       
      Як колись, подібно й тепер не бракує людей, які критикують Господа, не люблять його, нарікають, готові б позбутися його, але такий протест – зайвий та не приносить жодної користі. Для кожної людини приходить час переходу у вічність, навіть тоді, коли вона дуже цього не бажає й не вірить у потойбічний світ. Ісус Христос перестерігав народ, що книжники, фарисеї, садукеї та їм подібні багато чого чинять на показ, але за це слідує строгіше осудження. Бог знає людину з її нутра, а не лише вчинки, він свідомий дуже скритих та невиявлених мислей, намірів. Ісус сидів й спостерігав за людом, що кидав гроші у святині до скарбнички. На подвір’ї святині, призначеного для жінок, стояли скарбнички для грошових пожертв. Їх віддавали священикові, який вкладав гроші до однієї із скарбничок відповідно до призначення, тому Ісус міг бачити дві лепти вдови. Вона віддала усе, що мала, значить, усю свою надію покладала на Бога, відала себе в руки Божого Провидіння. Спаситель оцінив, що її мізерний внесок був найдорожчим в очах Бога. Інші довіряли своїми грошам й статкам, давали те, що мали з надвишків, вона цілковито довірилася Богові. Вдова вчинила жертву, інші - певний грошовий внесок на потреби святині; це - вимір її віри й любові до Бога. А святий апостол Павло перестерігав свого учня Тимотея перед самолюбами, грошолюбами, зарозумілими, наклепниками, батькам непокірними, невдячними, безбожними тощо, які вдають побожність. Тому, важливо плекати правдиву побожність, яка завжди відчинена перед Господніми очима. Хай пресвята Богородиця допоможе нам плекати гідну любов до Бога та ближніх.
       
      Вітаю випускників УКУ, які старанно змагалися за те, щоб осягнути можливі межі пропонованих знань! Це – важно перед Богом та суспільством! Використайте свої знання для добра народу, що стається добром власної душі. Через сумлінне виконання своїх обов’язків скерованих на Божу славу, Господь освячує духа. Бог не вимагає багато від людини, але усе вчинити щиро, віддано, як це зробила вдова, покладаючись в усьому на святе Провидіння. Хай Господь благословить вас, випускників, гідною реалізацією своїх знань, умінням наповнювати своє життя наукою, духовними дарами й добрим здоров’ям! Дякую ректорському персоналу університету та семінарії, науковим працівникам, викладачам, духовним вихователям та усім працівникам цього католицького закладу! Хай Бог усіх благословить своїми щедрими духовними дарами!
       
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
      11 лютого 2017 р. Б., Львівська Духовна Семінарія Святого Духа, м. Львів 

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • У Львові відбувся «Форум сімей»

  • Митрополит Львівський освятив новозбудований храм у Яворові

  • Перша неділя Великого Посту (Унів, 5.3.2017)

  • Урочистості з нагоди початку нового Літургійного та навчального в УКУ (2015)

  • Божий задум для людини: тема зустрічі у Школі духовності та євангелізації

  • Високопреосвященний владика Ігор звершив освячення новозбудованої дзвіниці в смт. Івано-Франкове

  • У Львові проведуть VI Всеукраїнську католицьку харизматичну конференцію «Вогонь»

  • Табір для дівчат «Царський бенкет»

  • храм Святого свщмч. Йосафата і всіх Святих українського народу (м. Львів, вул. Довбуша, 24)

  • Відбулося освячення храму у с. Селисько (22.05.2016)

  • Владика Венедикт здійснив візитацію священиків Янівського деканату

  • ІІ Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ

  • Засідання протопресвітерів Львівської архиєпархії (01.2017)

  • змагання КВК на здобуття кубку ім. бл. Зенона Ковалика

  • У храмі м. Винники освятили новоспоруджений престол (2015)

  • Семінар для катехитів Львівської Архиєпархії (16.3.2017)

  • У с. Попеляни, що на Пустомитівщині освятили відновлений храм. Фото

  • Літня зустріч для дітей зі священичих родин «Відкрий двері Христу»

  • Владика Ігор освятив відновлену дзвіницю храму Зіслання Святого Духа, що в м. Немирів

  • Святкова академія у Львові до 100-ліття з дня народження Блаженнішого Мирослава Івана

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі