Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 01/01/2017 Слово Митрополита Львівського на неділю перед Різдвом
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на неділю перед Різдвом
       
      Євр 11,9-10,17-23,32-40;
      Мт 1,1-25. Святий Юр 01.01.2017.
       
      Достойні молільники,
       
      Щиро вітаю усіх вас у новому, 2017-ому, році! Дякуємо Богу за минулий рік і просимо Його про благословенний для нас 2017 рік! Понад сім мільярдів осіб починали 2016 рік і багато не закінчили його, бо Господь покликав їх до кращого життя. Відомо, що краще життя у вічності необхідно заслужити. На землі не завжди так діється, бо багато людей уважають за щастя набувати матеріальні добра на землі так, як зуміють. Багатство бачать у грошах. Немало людей різними обманами, підступами, хитрістю, махінаціями і розробленими схемами, кривдою, навіть, грабунками і вбивством здобувають матеріальні добра. Такий спосіб збагачення осоружний перед Богом і не має жодної заслуги, навпаки, гідний покарання.  Це не є щастям, бо добра на землі служать до певного часу. Правда така, що Бог награбованого і хитромудрого багатства не благословляє, хоч багато із несправедливо заможних осіб сміються з того, але останнє слово промовить Господь, Творець неба і землі, всього видимого і невидимого, Сотворитель людини. Кожна людина здаватиме дуже детальний звіт зі свого життя у другому світі. Добре відомо, що жодні багатства не допомагають у вічності, бо туди ніхто не відходить ні з грошима, ні зі золотом – тіло залишається у землі і  перетвориться на порох, а дух стає перед Богом на суд. Так сталося у минулому році: бо на Божий суд з’явилося понад 60 100 000 душ. Ця цифра більша, як усіх мешканців у нашому краю. Коли б смерть прийшла лише в нашу Україну, їй забракло б «роботи» на цілий рік, тому що у нас, як стверджують, 43-45 мільйонів мешканців, а смерть впродовж року забирає понад 60 мільйонів. Сьогодні, як подає Інтернет на 9.15 ранку нашого часу, народилося 152 тисячі осіб, а померло 63 тисячі в світі. Зранку радіо Ера в новинах повідомило, що в Туреччині в новорічну ніч якийсь терорист з автомата «калашнікова» розстріляв 39 осіб і приблизно 60 поранив, можливо, серед них є українці? Усі, які випередили нас до вічності, уже зустрілися з Божою справедливістю, якої прагнуть більшість людей. У вічності особи щасливі або нещасливі, радіють або мучаться, усе стається відносно праведного життя на землі. Ніхто не закриється брехнею, викрутами, оправданнями, тому що в іншому світі такого не існує. Не буде чим відкупитися і не буде можливості кого підкупити, бо у вічності матеріальні речі – відсутні. Там вартісні духовні цінності! Необхідно спочатку кожного Нового року починати жити по-новому, більш духовному. Щасливі особи, які минулий рік прожили без важких духовних промахів перед Богом! Це – найбільше щастя; незмірно більше від того, хто здобув мільйони! Щаслива людина, яка оглядається на своє життя, аналізує його, кається перед Богом і направляє його на дорогу праведності. Новий рік, майбутній час, в котрому трудно передбачити, навіть, одну добу, бо зранку людина може не прокинутися зі сну, або протягом дня не дочекатися вечора. Подібно, до євангельського чоловіка, який зібрав великий урожай, планував довге життя: «А Бог сказав до нього: Безумний! Цієї ж ночі душу твою заберуть у тебе, а те, що ти зібрав, кому воно буде?» (Лк 12,20). Помирають і молоді, бо не в силі врятуватися від хвороби чи нещасних випадків тощо, засинають на вічно здорові, яким, здавалося б, нічого не загрожує; не врятуються від смерті багаті, бо вона справедлива… Тому дуже важливо те, щоб жити у мирі з Богом, пильнувати повсякчас стан своєї душі. Хай цей рік стане особливим, щоб ми усі звернули більшу увагу на свою безсмертну душу, яка створена Богом для щастя, для перебування у вічній божественній любові! Важливо те, щоб ми зберігали духовний спокій у своїй душі, просили Бога миру для душ осіб нашої родини, міста, божественного спокою в серцях мешканців України та усього світу! Найперше, потрібно дбати про свою душу, Учитель Церкви навчає: «Якщо ти бажаєш прикрашувати, то прикрашуй не майстерню, але твою душу, не площу, але розум, щоби ангели бачили, і архангели схвалювали твоє діло, і Владика ангелів нагородив тебе Своїми дарами…» (св. Ів. Золот., «Слово на Новий рік», п.1).
       
      Уривок із святого Євангелія розповідає про родовід Ісуса Христа. Дуже цікаво, що юдейський народ дбав про свій родовід, бо по порядку перераховано аж 42 покоління від Авраама аж до народження Ісуса Христа. Звичайно, у переважної більшості людей нашого часу родовід знаний лише, до другого четвертого покоління? Люди мало цікавляться своїми предками, знають дідуся з бабусею та прадідів, а дальше – трудно знайти таких осіб, щоб знали про це. У євангельському уривку перераховано багато осіб, які жили у свій час, служили Богові, помилялися, каялися і освячували та спасали свої душі. Нам не відома судьба усіх осіб, але про деякі історичні постаті Спаситель говорить у текстах Святого Писання: Ноя, Мойсея, Авраама, Ісаака, Якова, Давида, Іллю тощо… Просімо Господа, благаймо пресвятої Богородиці, щоб жити гідно і по-християнськи, бо наше життя – коротке, як пише автор псалмів про зілля: «Уранці квітне й зеленіє, а ввечері – підтята висихає» (Пс 90,60).
       
      Достойні молільники нашого собору, закликаю усіх вас, щоб найбільше дбати про спасіння своєї душі. Починаємо Новий рік, для нас невідомий час та події у ньому. Наше майбутнє життя невідоме у цьому році. Можливо, Господь покличе когось із нас до себе, як осіб готових його вічної нагороди? Дбаймо ревніше про добрий стан нашого духа. Хай Господь благословить усіх у Новому році своїм миром, рівновагою духа та любов’ю! Хай дарує мир у нашій Україні, щоб зникнула війна! Пресвята Богородице, рятуй нас від усяких непередбачених пригод для нашої душі! Боже, рятуй Україну!
       
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
       
      1 січня 2017 р. Б. Архикатедральний собор святого Юра, м. Львів

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Владика Володимир звершив пасторальну візитацію парафії Воскресіння ГНІХ (21.11.2016)

  • Понад десять тисяч вірних прибуде до Києва задля участі в освяченні Патріаршого собору УГКЦ

  • Молитовний початок літа у Львівській Архиєпархії

  • зустріч християнських сімей

  • Божественна літургія для солдатів-призовників у Яворові

  • «Церква дбає…» - гасло восьмого благодійного фестивалю «Святкуймо Воскресіння разом»

  • У Реколекрційно-відпочинковому центрі «Світлиця» владика Володимир провів зустріч на тему «Гордість - гріх чи чеснота?»

  • У Львівській Архиєпархії УГКЦ відзначили День подяки за Дар Життя (07.04.2017)

  • Парафія Пресвятої Трійці у Дрогобичі

  • Гарнізонний храм відсвяткував свою четверту річницю з дня відкриття

  • У храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці відбулася театралізована Хресна дорога

  • У Карітасі Львова стартувала освітньо-консультативна програма з допомоги внутрішньо переміщеним особам і ветеранам АТО (11.2016)

  • Митрополит Ігор провів зустріч на тему: «Криза в державі – криза духовності»

  • Митрополит зустрівся із Пасторальним відділом Курії Львівської архиєпархії (27.05.2016)

  • Презентовано нову книгу Владики Венедикта – «Роздуми до літургійних читань Апостола»

  • ІІ тур науково-дослідницької конференції "Андрей Шептицький - будівничий держави, князь церкви, лідер нації"

  • У Львові розпочались святкування 100-річчя, відтоді як Митрополит Андрей Шептицький передав Національний музей у Львові в дар українському народові

  • У Львові молилися за загиблими у збитому літаку в Луганську

  • Митрополит Ігор з пастирським візитом відвідав с. Жирівка

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі