Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 19/12/2016 Слово Митрополита Львівського на празник святого Миколая
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на празник святого Миколая
       
      Євр 13,17-21; Лк 6,17-23.
       
      Достойні сестри і брати, дуже і надзвичайно щиро вітаю усіх вас, прекрасних цетулян, із празником святого Миколая чудотворця! Нас відділяє немале число століть від його життя та діяльності, але він зажди близький усім своєю любов’ю до Бога та людей, своїм великим милосердям та розуміння його простолюддям. Коли заглянемо в історію, то від його служіння святій Церкві на землі, проминуло більше як 1600 років. Про його народження здогадуються, що сталося коло 270 року. Мимо значного періоду часу від життя святого Миколая до наших днів, християни різних Церков пам’ятають про нього, захоплені його великою любов’ю до ближніх та великодушним станом його душі. Він походив із заможної родини і по переході його батьків до вічності, Миколай роздав майно убогим, мешкав у пустині, також, у монастирі в Патарах. Відомо, що він був арештований за римського цісаря Деоклитіана, терпів у в’язниці за сміливе визнання Божого імені. Згодом, був вибраний єпископом у Мирах за панування Костянтина Великого. Про нього розповідають, як про великого та щедрого доброчинця, що допомагав милостинями людям у потребі. Так, допоміг одному батькові у виданні дочок заміж, кидаючи через вікно загорнуте у мішечок золото, яке попало на шкарпетки. Тому подекуди існує звичай дарувати дарунки у нових шкарпетках. Святий визволив від покарання несправедливо засуджених воїнів у Царгороді, являючись у сні цісареві, Миколай звернувся до нього, як єпископ, щоб випустив невинних. Цісар розслідив сам справу і звільнив від покарання воїнів. Багато різних чудес діялося при святих мощах Миколая, який допомагав людям у різних потребах. І до цього часу святий Миколай заступається перед Богом за тих, хто призиває його допомоги. Тому молімося до нього з великою надією, щоб допомагав нам у наших потребах, особливо, в очищенні нашого духа. Просімо його, щоб допомагав нашим воїнам, які несуть службу на сході України, яким часто смерть заглядає в очі. Благаймо у нього допомоги нашим полоненим, щоб захистив їх від знущань й тортур. Багато може допомогти цей святий, коли ми з вірою та чистим серцем проситимемо його про допомогу. Вірні нашого краю та нашої Церкви з великою пошаною та любов’ю ставляться до цього Святителя, оспівуючи його ім’я у різних службах, призиваючи його допомоги в потребах, поручаючи йому спасіння своїх душ. Радіємо тим, що наш народ в честь святого Миколая спорудив багато церков, бо він радо допомагає в скрутних моментах життя, а особливо, що відносить до спасіння душі. Не забуваймо, що спасіння нашої душі, отримання вічної нагороди – це найважливіша річ для чого ми живемо на світі! Господь дарував нам безсмертну душу в момент нашого зачаття в утробі матері з тою перспективою, що ми будемо сердечно старатися про її освячення і спасіння. Ісус Христос у навчанні переконував своїх учнів такими словами: «… Не журіться про життя ваше, що їстимете, ані про тіло, в що вдягнетеся; бо життя більше від їжі й тіло від одежі» (Лк 12,22-23). Спаситель вказував на душу, якій дарував вічне життя й пригадував, що людина нічого не може «дати взамін за власну душу?». Він наголошував, що посідання усього світу нічого не означає, коли людина втратить свою душу й поселить її в пеклі. «Бо яка користь людині здобути світ увесь, а занапастити свою душу?» (Мр 8,37). Це добре розуміли святі, які відкидали усякі марні спокуси, боролися проти гріха, ненавиділи будь-яке зло, розуміючи, що це – підступ та хитрість диявола. Син Божий лагідно й просто переконував людей про вічність, про необхідність любити Небесного Отця та йому служити, уболіваючи за спасіння людей. Йому дорога кожна людина, незважаючи на її теперішній духовний стан, вік, колір шкіри, на займану посаду, посідання майна, набуті знання, досвід тощо. Він до усіх звертається: «Шукайте перше Царство Боже та його справедливість, а все те вам докладеться» (Мт 6,33). Господь не втомлюється шукати загублених овець, які віддалилися від нього через шукання своїх задоволень та виконання своєї волі. Бог любить нас такими, якими ми є! Усі маємо шанс бути щасливими у небі – реалізуймо це в Боже ім’я!
       
      Сьогодні ми посвятили новий престол, що споруджено за рахунок ваших милостинь; за що щиро дякую і хай Господь винагородить усім своїми рясними духовними щедротами! На ньому будуть звершуватися служіння, особливо, приношення безкровної жертви хліба й вина, що перемінюється в Тіло й Кров Христову. Ми згадали, що Господь не глядить на стан нашого духа, тому що очікує нашого постійного покаяння та примирення з ним. Тому користаймо з Божої доброти, з його любові й милосердя до нас. Маємо священиків, Син Божий встановив для нас тайну Покаяння, звертаючись до апостолів: «Кому відпустите гріхи - відпустяться їм, кому ж затримаєте - затримаються» (Ів 20,23). Він свідомий, що людина з пороху, як стверджує автор псалмів: «Душа бо наша у поросі простерта…» (Пс 44,26), «… він пам'ятає, що ми – порох» (Пс 103,14). Господь добре знає нашу неміч, слабість, тому з жалем споглядає на наші беззаконня, але радо прощає нам усі без винятку провини, за які каємося перед ним. А людині немає чим втішатися, бо Мудрець пригадує: «Чим пишатися порохові й попелові…?» (Сир 10,9). Довірмо наше життя в руки Марії, нашої Небесної Матері. Благаймо святого Миколая, щоб був нашим заступником перед Богом та оборонцем перед нападом диявольського насилля. Пресвята Богородице, рятуй нас! Святий отче Миколаю, допомагай нам відкидати спокусу диявола, світу й нашого тіла, та Бережи у спокої наш народ!
       
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
      19 грудня 2016 р. Б., храм Преображення ГНІХ, с. Цетуля
       

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Пастирський візит 19 серпня 2015 року до парафії Преображення ГНІХ (с. Скнилів-Березівка)

  • Розпочалася піша проща до Унева (25.08.2016)

  • Реколекції для подружніх пар: як зробити шлюб кращим

  • У Львівській архиєпархії відбувся турнір «Вивчаємо митрополита Андрея Шептицького»

  • Пастирський візит Митрополита Львівського в с. Старе Село

  • Всеукраїнський тиждень католицького шкільництва: у Митрополичих палатах Свято-Юрського комплексу відбулося вручення нагород переможцям конкурсів

  • У Львові відбудеться презентація мультфільмів на релігійну тематику

  • Новіційна школа на проща до Кохавини

  • Львівська архиєпархія подбала про відпочинок дітей із соціально незахищених сімей

  • зустрічі сімей «Діти - спадщина Господня»

  • Презентація 4-томника «Пастирських послань» праведного Митрополита Андрея

  • У Львові відзначили День богопосвячених осіб

  • У парафії Введення в храм Пресвятої Богородиці молились за сиріт

  • Престольний празник у Кохавині.

  • Екологічні місії у Звенигородському деканаті Львівської архиєпархії.

  • Митрополит Ігор освятив престол у храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що в с. Вербляни

  • Дитячий табір «Тверезість душі – ознака святості» (18-22.07.2016)

  • У Зарваниці завершився сімейний табір

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі