Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 18/12/2016 Слово Митрополита Львівського на 26-ту неділю по Зісланні Святого Духа
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на 26-ту неділю по Зісланні Святого Духа
       
       
      Еф 5,9-19, Лк 12,16-21.
       
      Ісус Христос, наш Спаситель, часто любив говорити до людей притчами, які були близькі по духу до стану життя народу. Люди легко могли пізнавати себе у цих розповідях,  обставини свого життя, стан духа, життєвий напрям тощо, прирівнюючи своє життя до персонажів Господніх оповідань. Син Божий тонко та вміло промовляв до слухачів, які уважно слухали його та задумувалися, що їм робити, «щоб вічне життя осягнути?» Через прості й доступні промови Ісус легко достукувався до сердець простолюддя, трудніше його правда доходила до багатих, знатних та вчених, «які любили гроші, і насміхалися з нього» (пор. Лк 16,14). Фарисеї і не тільки вони, любили гроші більше, як Бога. Така думка, позиція, тривала й триває до нинішнього дня, бо більшість людей ставлять на першому місці вигідне життя, комфорт, якщо вдається - більший, гроші, багатства тощо, забуваючи про Бога, про його основне значення у нашому житті. Коли життя основується на Господній правді й особа знає мету свого життя, тоді усякі негаразди стають підніжком, щоб спинатися по невигідних щаблях до вічних небесних висот, до неба.  
       
      Спаситель, зібраному навколо нього людові, постійно голосив слово Боже, яким вказував на необхідність здобування Небесного Царства; бо, хто розминеться з тією дійсністю, такі стануться учасниками вічного нещастя, терпіння та покарання. Притчі Сина Божого не були довгими, вони становили кілька речень, чи вміщалися на одній або двох сторінках, зате дуже глибокі, пристосовані до життя, які спонукали слухачів задумуватися над способом свого життя. При певній нагоді Ісус розповів притчу про якогось багача. Він наголосив, що в «одного багача» дуже вродила нива і ця подія спричинила йому певну проблему. Такого урожаю в нього ще не було ніколи і стодоли служили вправно до цього часу, щоб змістити зібрані плоди. А тут, Господь поблагословив щедрішим урожаєм, про що багач не сподівався. Спаситель наголошував, що ця особа була одинока, відокремилася від інших, навіть, невідомо чи він ще мав батьків, братів, сестер, був одружений, мав дружину та діти? Не знати. Син Божий сказав просто: «В одного багача…» Підкреслив одинокість людини, яка планувала на свій спосіб майбутнє життя, зважаючи на великий урожай. Та особа не бачила нікого біля себе, ані людей, ані Бога, який благословив йому великий урожай. Він був багачем, не названо його імені, мабуть тому, що  у нього збіжжя, стодоли, запаси, їжа, пиття та веселість - визначали його життя. Його ім’я – «багатий». Запевняв свою душу, що від тепер забезпечений спочинком та бенкетуванням на багато років. Замість дякувати Господу, також, працівникам, що розбудовували стодоли, звертався до своєї душі, щоб користала із дарованих Господом багатств: відпочивала, їла, пила й веселилася… Цей чоловік сам визначав термін свого життя «на багато років». Виключив дію Бога в своєму житті, не допускав можливості втручання Господа в його життя? Великий  маєток  засліпив людині очі. Святитель зауважує: «… що душа кожного обтяжена кайданами тяжчих від залізних, а особливо, коли увійдемо в душі багатих. Достовірно, чим більшим вони володіють багатством, тим більше і кайданів на них» (св. Ів. Золот., Бесіда XIV на Мт п.4). Рідко знайдеться багата особа такого рівня як Іов чи Авраам? Праведний Іов так міркував: «Нагим вийшов я з материнської утроби, нагим і повернусь туди. Господь дав, Господь і взяв. Нехай ім'я Господнє буде благословенне!» (Іов 1,21). Жодних жалів чи нарікань на Бога не було чути від Іова й тоді, коли втратив усе своє не мале майно та сидів поражений хворобою на гноїщі. Довірив своє життя Богові, а не багатству, не матеріальним цінностям, що не є постійними, бо сьогодні є, а завтра їх може не бути або  не будуть потрібні особі. Багач із притчі пообіцяв собі розкішне життя на необмежені літа. Не порадився з Господом, уважав себе паном свого життя, розпоряджався так, як уважав за необхідне для себе. В той самий час промовив Бог, називаючи його «безумним», - ось, справжнє ім’я такої людини! А правда завжди на стороні Всевишнього! «Безумний» беззаперечно мріяв про довгі роки життя, а Господь сказав, що уже цієї ночі душа опиниться у вічності. Святий Учитель Церкви, роздумуючи про іншого багача і Лазаря, стверджує: «… кожен буде судимий зі своїми ділами, а не з багатством своїм, не з владою своєю, не з почестями і могутністю, але кожний зі своїми ділами – і начальник і цар, і чоловік і жінка… коли будуть відкинуті обманливі зовнішності: тоді знайдеться і багатий і бідний» (св. Ів. Золот., «Про Лазаря  VI п.5)            . Ця особа, навіть не зуміла зібрати урожаю, перебудувати стодоли, тому що Бог забрав його душу у вічність.
       
      Яку користь винесемо з цієї притчі? – Дякуймо Богу за те, що посідаємо. Коли бачимо потребуючу особу, не проходімо мимо, простягнімо щедро руку та даймо те, що можемо. Так, необхідно старатися, щоб мати, що з’їсти, одягнутися, потрібний дах над головою, але й це не має бути першою ціллю нашого життя, бо Спаситель чітко наголошує: «Шукайте перше Царство Боже та його справедливість, а все те вам докладеться» (Мт 6,33). Не забуваймо, що багатства настільки когось будуть оправдовувати у вічності, наскільки людина послужить милостинею ближнім. Хай Божа Мати допоможе нам збагнути необхідність спасіння нашої душі! 
                                                                                                                             
       
       
       + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
      18 грудня 2016 р. Б., храм Преображення ГНІХ, с. Підгір`я

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Владика Венедикт відвідав с. Лопушанка, що на Турківщині

  • Обхід з Теребовлянською чудотворною іконою Богородиці та благословення неї Львова в Архикатедральному соборі Святого Юра

  • Відбулись місії тверезості в с. Пикуловичі Винниківського протопресвітерату

  • Всеукраїнська та молодіжна проща до Зарваниц

  • ІІ Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ

  • Владика Венедикт здійснив пастирський візит до храму Успіння Пресвятої Богородиці, що в Пустомитах. Фото

  • У Зарваниці відбулося ювілейне V Всеукраїнське військове паломництво

  • Завершились реколекції для подружніх пар

  • Зустріч Інституту постійної формації духовенства

  • Митрополит Львівський звершив пресвітерське рукоположення. Фото

  • Владика Володимир відвідав храму блаженного Миколая Чарнецького (15.05.2016)

  • Владика Ігор освятив відновлену дзвіницю храму Зіслання Святого Духа, що в м. Немирів

  • Пастирський візит до парафії бл. Климентія Шептицького (м. Львів 2016)

  • Святкування 100-ліття віднови Згромадження Cестер Святого священномученика Йосафата в Галичині.

  • «Навколо Ісуса» – зустріч дітей із священичих родин

  • Вшанування 150-річчя від дня народження Митрополита Андрея Шептицького у парафії с. Велика Вільшаниця

  • У Львові урочисто відзначили 250-річчя храму Премудрості Божої, що в Шевченківському гаю

  • Відбулося виїзне робоче засідання працівників Курії Львівської архиєпархії

  • Всеукраїнське військове паломництво до Зарваниці (17-18.09.2016

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі