Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 31/10/2016 Слово Митрополита Львівського на 19-ту неділю по Зісланні Святого Духа
    • Переглянути усі статті

      Слово Митрополита Львівського на 19-ту неділю по Зісланні Святого Духа
       
      2Кр. 11,31-12,9; Лк. 6,31-36.
       
      Доброчесні отці,
      Достойні та добрі молільники, 
       
      дякую вам за те, що стараєтеся кожної неділі й свята прийти у церкву на молитву! Це – дуже важно, бо, коли хтось молиться менш уважно, тоді й така молитва піднімається спільно до Господа з молитвами інших осіб. Тому так важливо, щоб часто молитися спільно, зрештою, сам Ісус Христос проголосив: «Бо де двоє або троє зібрані в моє ім'я, там я серед них» (Мт 18,20). Навіть, коли невелика громада молиться або щось чинить в ім’я Боже, тоді сам Спаситель перебуває у такому товаристві, тобто, молиться спільно, вслухується у моління, благословляє потребу. На ранішніх молитвах Молитвослова,  до Бога звертаємося наступними словами: «Бо молитися як слід не вміємо, якщо ти, Господи, святим твоїм Духом не навчиш нас» (Утреня, 7 молитва). Кожної неділі вірні нашої Церкви збираються на молитву численною громадою у храмі, щоб дякувати Богові за його велику любов до людей, до нас та за прояв безмежного милосердя до кожної особи. Як це приємно бути переконаним, що Бог мене любить, що для мене створив світ, для людини - й саму людину покликав із любові до життя. Для кожної зачатої особи в лоні матері Господь творить безсмертну душу й, тоді мати носить дві безсмертні душі, володіє двома тілами. Ми, люди, не взялися зі самих себе, бо Господь усе створив: небо й землю, океани та моря, тварини, риби та рослини, місяць, сонце й зорі, людину - усе своєю могутністю він покликав до життя та існування. Люди не завжди вдячні Богові, бо,  часто чинять беззаконня, тому радіємо із того, що можемо каятися, перепрошувати Господа, миритися й отримати прощення та чистоту духа. Ось, важливі слова Бога: « … Коли б гріхи ваші були, як багряниця, вони стануть білими, як сніг; коли б, мов кармазин, були червоні, стануть, як вовна» (Іс 1,18). Господь змінює людину на краще, коли вона дозволяє йому діяти у ній.
       
      Зі слів Святого Писання чуємо заклик бути милосердними і то на найвищому рівні: як Небесний Отець. Населення землі становить приблизно сім мільярдів і триста мільйонів осіб; подумаймо про кількість беззаконь, що їх чинять люди…!? Усім, хто звертається до Бога про помилування – милосердно прощає. Господь забуває назавжди, не так, як людина, яка прощає і часто носить образу в собі, готова пригадувати про зневаги. Святий апостол Павло повчав мешканців Ефезу: «Будьте, натомість, добрі один до одного та милосердні, прощайте один одному, як Бог у Христі вам простив» (Еф 4,32). Сам Спаситель світу звертався у свій час до присутніх, не людина, лише, Бог промовляє до народу: «… Я милосердя хочу, а не жертви. Бо я прийшов кликати не праведних, а грішних» (Мт 9,13). Господь не відкидає грішників, навпаки, говорить: «Син бо Чоловічий прийшов шукати і спасти те, що загинуло» (Лк 19,10). Ціле небо скеровує свої очі на грішника, який кається та примирюється з Богом. Сам Син Божий говорить: «Отак, кажу вам, буває між ангелами Божими радість над одним грішником, що кається» (Лк 15,10). Господь ніколи не відкидає від себе, навіть, найбільших вбивць, кривдників, кривоприсяжників, торгівців людьми, розпусників, якщо вони покаються. Вмираючи на хресті, Ісус усе простив розбійникові, який каявся, обіцюючи йому за скромний акт признання й покаяння, щасливу вічність, рай (пор. Лк 23,43). Не можна знеохочуватися обрáзами, вчиненими Богові, навпаки, потрібно віддатися у руки його безмежного милосердя. Пресвята Богородиця запевнює усіх про ласку Божої милості: «Милосердя його з роду в рід на тих, які страхаються його» (Лк 1,50). Людина не повинна стидатися себе, лякатися своїх провин, бо це нічого доброго для душі не приносить. Необхідно вдивлятися у Бога, який: «… знає, з чого ми зліплені, він пам'ятає, що ми – порох» (Пс 103,14); а до усього того, святий апостол пригадує: «… Господь бо повний співчуття і милосердя» (Як 5,11). Користаймо з Господнього милосердя, з його милості, яку він пропонує, особливо, у рік Божого милосердя, який проголосив Святіший Отець Франциск. 
      Згадаймо і про святу Параскеву (XI ст.), покровительку цієї церкви та громади, яка повірила Богові й віддалася цілковито в руки його Провидіння. Коли померли її батьки, усе майно роздала бідним, а сама жила при церквах та у пустині, поборюючи пристрасті. Своїми молитвами та постами рятувала багатьох грішників від вічного прокляття. Свята Параскева - покровителька вірних села Зубри, що біля Львова, яка завжди заступається перед Богом за вірний люд. Вона допомагає усім тим, хто старається про спасіння душі й успішно приходить з поміччю в інших потребах. Прибігаймо зі щирими молитвами до неї! Сьогодні у храмі святої Параскеви ми посвятили гарний, по-мистецькому споруджений престол, новий іконостас та по-новому писані ікони по стінах. Годиться висловити слова вдячності пану Богданові та Ярославу Дубневичам, які вклали немалі кошти у віднову Божого храму. Хтось відзивається, що вони - не бідні люди. Правда… Але зацікавлених можна попросити, щоб вказали на інших багатих осіб, які щиро стараються про красу чи будову Господнього храму?! Знайдуться, але одиниці. Зрештою, висловлюю подяку усій побожній громаді! Більшість заможних людей не допомагають в потребах Церкви. Послухаймо Мудреця, що навчає: «… хто ж милостиню творить - приносить похвальну жертву» (Сир 34,2). Стверджуючи ці слова, прислухаймося інших розумних висловів Святого Писання: «Милостиня від смерті вибавляє, вона усякий гріх очищає. Ті, що дають милостиню, проживатимуть у достатку» (Тов 12,9). Милостиня й милосердя завжди йдуть в парі! Хай цей відновлений святий храм служить кожному вірному до сердечної зустрічі з Богом: «… А в його храмі усе каже «Слава!» (Пс 29,9). Храм – найважливіша та найнеобхідніша будівля посеред інших збудованих домів! У ньому мешкає Господь, тут відбуваються справи пов’язані з вічністю.  У церкві люди визнають віру в єдиного Бога, Творця неба й землі! Тут відбувається суд над людиною, бо у тайні Покаяння, вірні отримують прощення гріхів, а через очищення душі - вічну нагороду в небі! У храмі церковна спільнота прибігає у своїх молитвах до пресвятої Богородиці, благаючи заступництва у різних потребах! Хай по усі часи у цій святині лунає слава Богу!
       
      Дякую молільникам, доброчинцям, митцям, художникам, різьбярам, усім висловлюю щиру вдячність, хто переступає поріг храму, славлячи Бога! Хай Господь винагородить вам, добрим й благородним людям, рясними духовними щедротами й добрим здоров’ям на багато років життя, щоб довершувати ще багато гідних вчинків! Усіх поручаю Покрову пресвятої Богородиці та молитвам святої Параскеви!
       
       
        + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
      30 жовтня 2016 р. Б. храм св. Параскеви, с. Зубра 

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Храмовий празник Вознесіння ГНІХ у Золочеві

  • В Архикатедральному соборі Святого Юра відбулася панахида за загиблими пасажирами та членами екіпажу збитого над Україною літака Малайзійських авіаліній.

  • Реколекції для духовенства Львівської архиєпархії (2016)

  • У с. Прилбичі молились за прославу слуги Божого Андрея.

  • У Львові освятили новий академічний корпус УКУ

  • Проща парафіян Благовіщення Пресвятої Богородиці до Чудотворної ікони Пресвятої Богородиці «Милосердя Двері» (08.09.2016)

  • Обхід з Теребовлянською чудотворною іконою Богородиці та благословення неї Львова в Архикатедральному соборі Святого Юра

  • Митрополит Львівський молився разом із працівниками соціальної сфери м. Львова

  • Свято Преображення Господнього на Яворівському полігоні

  • Владика Венедикт на Рівненщині презентував книгу про своє рідне село

  • Голова Комісії з питань євангелізації Львівської архиєпархії УГКЦ привітала гурт «Куди йдеш» З 20-літнім ювілеєм

  • Пастирський візит, 11 жовтня 2015 року, до парафії Покорову Пресвятої Богородиці (м. Яворів)

  • 25-та річниця підняття синьо-жовтого прапора над Ратушею у Львові: Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ освятив прапор України, який майорітиме над містом Лева

  • Пастирський візит до парафії святих мучеників Маковейських (с. Новосілка, 15.07.2016)

  • Приїзд дітей із дитячого будинку "Вишенька" до Львова

  • Слово Митрополита Львівського в 30-ту річницю Чорнобильської катастрофи

  • Місії тверезості в с. Лисиничі Винниківського протопресвітерату

  • В Архикатедральному соборі Святого Юра виставили для почитання унікальний образ Спасителя, написаний матір’ю Андрея Шептицького

  • Зустріч відповідальних за молодь з єпархій та екзархатів УГКЦ (7.3.2017)

  • Великопосні місії тверезості в с. Чижиків (25-26.3.2017)

  • Курсанти військової Академії взяли участь у Йорданському водосвятті

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі