Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 02/10/2016 Слово Митрополита Львівського на 15-ту неділю по Зісланні Святого Духа і неділю по Воздвиженні Чесного Хреста
    • Переглянути усі статті
       
      Слово Митрополита Львівського на 15-ту неділю по Зісланні Святого Духа і неділю по Воздвиженні Чесного Хреста
       
      Гл 2,16-20; Мр 8,34-9,1; Ряд. 2Кр 4,6-15; Мт 22,35-46. 
       
      Преосвященні владики,
      Доброчесні отці,
      Преподобні сестри і брати,
      Любі та милі наші молільники,
       
      дякую вам за численну присутність у нашому храмі, дякую за ваші молитви, за щирі серця, за ваші старання про гідне християнське життя, за любов до святої Церкви та зріст у Божій любові! Життя проходить із немалою швидкістю, тому необхідно залишати за собою сліди гідні християнської дійсності, які б привласнювали нам спасіння Господнє. Дякуймо Богові за проголошення Святішим Отцем «Року милосердя», у якому маємо додаткову можливість покращити свій духовний стан! Зближаймося до Господа, бо він до нас дуже близько, поряд, на витягнуту руку, як це було зі святим апостолом Петром, коли він тонув у розбурханих водах (пор. Мт 14,31). Людина повинна пам’ятати, що вона на землі – тимчасова, немов турист, якому необхідно повертатися додому, а дім - не місце в труні під землею, лише, Царство Небесне. Ісус Христос усіх кличе до свого Царства, бо він помер за людство, заслуговуючи кожній особі небо.
       
      Святий апостол Марко записав слова Спасителя, який заохочував зібраний народ, щоб йти за ним зі своїм хрестом. Під хрестом розуміємо труднощі життя, що відносяться, насамперед, до життя вірою в правдивого Бога, а це - переслідування, спокуси, теж, усякі інші труднощі, з якими зустрічається людина. Це можуть бути хвороби, всякого роду нещастя, голод, холод, фізичні й духовні напасті, докучання зі сторони ближніх, очорнення, заздрість тощо. Ісус Христос заохочує, щоб слідувати за ним з хрестом, а не позбавлятися його, тобто, не концентрувати свого життя тільки над тим, щоб вилікувати хворобу, усунути напасть, а уже тоді почнеться служіння Богові. Кожна особа повинна служити Господу завжди і на усякому місці. Виконання волі Бога не можна відкладати, відтягати, - думати, що це буде пізніше, у майбутньому, бо майбутнє на землі не в нашому розпорядженні. Сам Спаситель звертався до своїх учнів: «Тому й ви будьте готові, бо Син Чоловічий прийде тієї години, що про неї ви й не думаєте» (Мт 24,44). Бог прибуває до людини несподівано, хоч вона уважає, що має час, а цей прихід, іншими словами, смерть, може статися й тоді, коли душа знаходитиметься у беззаконному стані. Тому Ісус Христос поставив важливе питання: «Що бо людина може дати взамін за власну душу?» (Мр 7,37). Наголосив про незбагненну вартість душі! Хай кожна особа задумається над станом своєї душі, над її вічністю, над спасінням або вічним терпінням, прокляттям. Господь ставить ставку на душу, на користь її спасіння. Найважніша справа кожної людини – спасіння своєї душі! Навіть, підкорення Криму й більше, не приносить користі душі, бо через загарбницький спосіб дії, через кривду, людина втрачає спасіння душі. Хто не покається, таким здобуття усього світу не принесе жодної користі. Спаситель йде далеко, прямує до кінця, бо наголошує про готовність до смерті «мене ради та Євангелії». Син Божий заохочує до великого духовного подвигу: побороти людський страх та погляд заради любові до нього, ради євангельської правди, задля виконання його волі аж до пролиття крові. За Спасителем правдиво слідують тільки духовні герої! Коли поглянемо до церковного календаря, майже кожен день посвячений мученикам. Наприклад, сьогодні згадується про Трохима, Савватія й Доримедонта, ці троє мучеників не бажали покланятися бездушним божкам на приказ царя, бо щиро вірили в правдивого Бога. Прийняли жорстокі катування, немислимі знущання, але Господь давав силу терпіти… Хоч померли від рук ворогів Бога, проте навіки щасливі у небі - лицарі духа! Відреклися себе, не посоромилися Сина Божого та його слів, пішли за Богом до кінця, на Голгофу, на смерть. Довели життям, що славу Божу полюбили більше, як людську похвалу!
       
      Добре стається у житті тоді, коли людина виконує Божі Заповіді, а не лише знає їх. Книжники, фарисеї, учителі закону були свідомі Божих Заповідей, але не виконували приписів, або чинили це зовні для отримання похвали від людей. Ісус звертався до народу, мовлячи про них: «Робіть і зберігайте все, що вони скажуть вам, але не робіть, як вони роблять. Бо вони говорять, а не роблять» (Мт 23,3). Виконавці Божого закону будуть оправдані! Тому людина Церкви повинна скерувати усі свої зусилля на те, щоб практично любити Бога та ближніх. Бо, знати закон, а не виконувати його, не оправдує перед Богом! Святий апостол навчає: «Бо не слухачі закону справедливі перед Богом, а виконавці закону оправдаються» (Рм 2,13).
       
      У нашому соборі сьогодні вітаємо сестер «Редемптористок контеплятивних», що у нашій мові, приблизно відповідатиме – «Редемптористок споглядання». Ширше скажемо, що споглядання це – властивість заглиблюватися у внутрішній духовний світ; це - самозаглиблення, в даному випадку: розумове та чуттєве заглиблення в Бога. Це - монастирі закритого типу, тобто, особа переступає поріг монастиря, виховується там до певного часу і, коли вирішила прийняти присягу, залишається в установі, щоб молитися, працювати, служити, але не виходити за межі монастиря, за огорожу чи, скажемо, ніколи не виходити за мури монастиря. Таких монастирів у нас бракує… Сестри, які розпочинатимуть таке служіння, виховувалися у Польщі, дехто ще й в Італії. Їх троє, сьогодні можемо назвати їхні імена: с. Марія Слєпченко, с. Іванна Ланцута, с. Зоряна Іваницька. Стартують скромно в тимчасовому будинку по вулиці Замарстинівській. Завдяки старанню добрих людей отримали Статути державного зразку. Монастир повинен постати в Бірках біля Львова. Для інформації скажу, що цей монастир був заснований в Італії святою сестрою Марією Челестою Кростарозою у XVIII-ому столітті. Ми радіємо тим, що будемо мати в нашій Архієпархії таких молитовних сестер. Вони потребують від нас допомоги, тому, як вміємо та знаємо, стараємося їм допомагати. Закликаю й вас, щоб бути при необхідності активними у цьому! Вітаємо прибулих сестер Редемптористок, вітаємо їхніх наставників, священиків, рідних, їхніх духовних друзів з-за кордону та з України! Хай Господь благословить усіх, а особливо, дивних у наших очах Редемптористок, але благословенних у Бога!
       
       
        + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
      2 жовтня 2016 р. Б. Архикатедральний собор святого Юра, м. Львів

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Пресвітерське рукоположення Петра Терлецького

  • У празник Богоявлення ГНІХ Божественна Літургія у храмі св. Архистратига Михаїла (м. Львів, вул. Винниченка, 22)

  • Увага до життя УГКЦ суттєво зростає за допомогою ЗМІ

  • У с. Борщовичі вшанували пам’ять жертв Голодомору.

  • Митрополит Ігор очолив святкування знакових ювілеїв у Підгорецькому монастирі

  • Захисникам Вітчизни від парафії Введення в храм Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Чукаріна, 5)

  • Пастирські відвідини у с. Дмитре

  • У Львові відслужили поминальні Богослуження за упокій душі Юрія Вербицького

  • Гарнізонний храм відсвяткував свою четверту річницю з дня відкриття

  • Владика Володимир відвідав храму блаженного Миколая Чарнецького (15.05.2016)

  • Молитовна хресна хода 2014 р.

  • У Сихівському районі Львова створено «Спільноту вчителів» (2017)

  • Пастирський візит Владики Венедикта до с. Раковець з нагоди храмового празника

  • Владика Венедикт очолив молитовний відпуст у м. Глиняни

  • Владика Венедикт відвідав храм Святих верховних апостолів Петра і Павла, що в с. Зимна Вода

  • Нічні чування у парафії Введеня в Храм Пресвятої Богородиці

  • Митрополит Львівський очолив Божественну Літургію з нагоди святкувань 20-річчя навчально-реабілітаційного центру «Джерело»

  • Відбулися реколекції для дружин священиків

  • Урочистості з нагоди початку нового Літургійного та навчального в УКУ (2015)

  • Синкел у справах мирян Львівської архиєпархії молився разом із працівниками ЛОДТРК

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі