Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 01/10/2016 Слово Митрополита Львівського у День катехита
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського у День катехита
       
      1Кр 1,26-29; Ів 8,21-30. 1Кр 4,17-5,5, Мт 24,1-13
       
       
      Достойні катехити,
      Доброчесні отці та любі молільники,
       
      Дуже гарний і прекрасний збір побожного люду знаходиться зараз у цьому соборі, що готовий молитися довгими годинами, але цього бажання неможливо звершити тому, бо ось надходять інші особи зі своїми потребами… Церква служить усім, хто звертається із запитами, відкрита для усіх, але не усіх може задовольнити так, як бажають… Тут зібрані добрі наші катехити, які послуговують своїм знанням та прикладом іншим: дорослим, молодим й дітворі. Час невпинно біжить, роки минають, ми дорослішаємо та старіємося тілом, але не духом. Бо душа у нас наставлена на Бога, яка любить його і ніколи не старіє, навпаки, молодіє в любові, пізнаючи Господа. Ми пізнаємо нашого Творця, навіть, у наших промахах та падіннях, бо завжди маємо можливість користати з Божого милосердя, каючись перед Господом. Бог любить нас і радо прощає гріхи кожного разу, коли ми щиро благаємо про те.
       
      Ісус Христос часто спілкувався із юдеями, які нападали на нього, несправедливо звинувачували, навіть, бажали його вбити (пор. Мр 14,1; Ів 8,59). Господь говорив їм про їхній  гріх, щадив їх, перестерігаючи, щоб не померли у беззаконнях, а вони цього не сприймали, навпаки, хотіли позбутися його. Син Божий був готовий померти й помер за грішників, щоб здобути усьому людському родові вічну нагороду в небі. Він сам говорив юдеям, що вони піднесуть його вгору, тобто, розіпнуть на хресті – і багато увірували Господу. Але не усі приймали навчання Ісуса, немала частина людей поспішно віддалялася від Христа, кидалися в обійми гріха із-за своєї гордині. Тому Спаситель виразно говорив зарозумілим та впертим у гріхові юдеям, що їхній батько – диявол (пор. Ів 8,44). Син Божий звинувачує юдеїв в закаменілості сердець, у тому, що вони не бажають прийняти правди про нього. Уже виразно говорив про себе, що він Сущий, згадуючи про Отця Небесного, якого виконує волю. Але грішне серце не сприймає такої мови, бо засліплення й гординя не сумісні із простотою та покорою, що полегшують пізнання Бога. Господь усім бажає вічного добра й радості, але багато із людей не сприймають Божої пропозиції.
       
      Дякую вам, дорогі наші катехити, що ви стараєтеся нести слово Боже між людей і найбільше вам вдається це чинити поміж молодим поколінням нашого народу. Радійте з того, що можете це чинити, незважаючи на успіх чи невдачу, бо й самого Господа не сприймали. Важливо голосити правду про Бога та його установи, навіть тоді, коли люд не бажає цього сприймати. Колись Господь, посилаючи пророка Єзекиїла промовив до нього: «…  Говори до них і скажи їм: Так говорить Господь Бог! - Чи слухатимуть вони, чи не слухатимуть» (Єз 3,11). Ми повинні сказати про Бога те, що маємо і тоді, коли хтось не слухає. Очевидно, не нав’язуватися, але попередити, бо цього вимагає Господь. Наша справа голосити слово Боже, а чуючи – сприймати або ні.? Святий апостол Павло так написав: «Я посадив, Аполлос поливав, Бог же зростив» (1Кр 3,6). Навіть, коли нас слухають результат не залежить від нас, а від слухачів та Господа Бога, який вирощує слово, що приносить духовний плід. Катехит чи священик не відповідає за результати, лише за те, щоб сіяти слово Боже. Закликаю усіх, щоб щиро навчати науки Божої, готуватися до предмету катехизації, чинити в цікавій та практичній формі, шукати способів, якими швидше можна добратися до людського серця. Господь допомагає тим, хто сердечно старається: «… Бог любить того, хто дає радо» (2Кр 9,7). Праведний Митрополит Андрей писав: «Кожен парох у совісті обов’язаний катехизувати діти в усі неділі та свята… Від цього обов’язку душпастир ніяким способом не може бути звільнений…» (Митроп. Андрей 1936 р., березня 19). В іншому місці Митрополит написав: «… одна година катехизму на тиждень після вечірні не вистарчає… молодь не буде мати досить знання об’явленої науки» (Митроп. Андрей 1934 р., березня 15). Цей святий муж Церкви уболівав за молодь, старався про поширення знання Божої науки серед повіреного йому люду.
       
      Дякую вам, наші дорогі та любі катехити, за те, що ви стараєтеся, щоб Божу науку донести до тих осіб, до кого можете приступити, мимо усяких труднощів! Дякую вам за ваші старання і труди, за вашу посвяту, простоту і любов до своєї Церкви! Вітаю вас усіх з днем учителя, бо ви - справжні учителі Божого слова! Хай Господь благословить вас щедрими духовними дарами та добрим здоров’ям на багато років життя для його служіння! Віддаю вас покрову Божої Матері!
       
       
       
        + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
      1 жовтня 2016 р. Б. Архикатедральний собор святого Юра, м. Львів

       

       

       

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • Владика Венедикт з паломниками молився на Святій Землі за Україну

  • с. Вороблячин (хресна хода)

  • Чергова вишкільна зустріч усіх дияконів Львівської архиєпархії (31.10.2016)

  • У Соборі Юра виставлено для почитання копію ікони Вифлеємської Богородиці (3.12.2016)

  • V-та Всеукраїнська проща «Дорогою зцілення» (25.05.2016)

  • Відбулося Друге військове паломництво до с. Раковець

  • У церкві УГКЦ у м. Слупськ

  • о. Іван Дулиба звершив свою приміційну літургію у храмі Львівської духовної семінарії

  • Літній табір «ПриСтань» Центру Опіки Сиріт ЛА УГКЦ (04.07.2016)

  • Різдвяна академія «Коляда з Митрополитом» - 2016

  • Владика Венедикт поблагословив катехитичну школу ім. Блаженного Миколая Чарнецького у Львові

  • Митрополит Ігор рукоположив у диякони піддияконів Тараса Зуба і Тараса Жуковського

  • Ділення досвідом: учасники Собору завітали до парафії Воскресіння ГНІХ, що у Львові.

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі