Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 27/09/2016 Слово Митрополита Львівського у празник Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього
    • Переглянути усі статті

      Слово Митрополита Львівського у празник Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста
      Господнього
       
       
      1Кр 118-24; Ів 19,6-11,13-20,25-28,30-35.
       
       
      Достойні сестри і брати, дуже дякую вам за те, що вчора увечері ви великою кількістю прийшли у церкву, щоби разом молитися Вечірню та Утреню, а до цього, отримати благословення свяченою олією. Так, ми молилися більше як дві години, а потім мирування потривало ще 30 хвилин. Усі розійшлися по домівках молитовні та благословенні! Сьогодні ми дозволили отцю Михайлові знову благословити вірних святою олією після Служби Божої, бо нині – велике свято Воздвиження хреста Господнього; і ще одна з найбільших подій у нашому Львові: посвячення цієї церкви, що носить назву Воздвиження чесного хреста Господнього. До побудови цієї церкви ви йшли немало часу, хоч і не так багато. Дякуючи ентузіазмові отця Михайла Сарабахи, наставнику церкви, – вчинено геройський подвиг! Звичайно, що він розраховував на Боже Провидіння, яке будило добрі наміри у Жертводавців та в парафіян, які вкладали свою лепту в будову Божого храму. У цій околиці знайдуться дорожчі будівлі, але жодна своїм значенням не дорівняє церкві, що споруджена в Господню честь. Отець Михайло приходив до нас в єпархію після того, як організував громаду, отримав місце на будову, потім різні дозволи й погодження, а їх дуже багато, це відомо тим, хто займається будовою. До усього, він був священиком Сокальсько-Жовківської єпархії, приніс усю документацію й сказав, що тут є усі погодження на будову церкви, про що він старався. Ми не могли йому відмовити і закріпили його за розпочатим ділом. Священик  продовжував старання, щоб постала церква, згодом, він був прийнятий у нашу Архієпархію. Тому, дуже дякую вам, доброчесний отче Михайле, за усі ваші старання, за вкладену душу і серце в цю святу будівлю, Божий дім! На сьогодні ми не приготовляли для вас церковних нагород, бо і так велике святкування, щоб не перекривати одне другим, не розсіювати уваги, але постараємося, з боку нашого уряду, при нагоді відзначити вас!
       
      Звичайно, дякуємо представникам міської управи на чолі з головою міста, за узгоджену територію й усі дозволи під будівництво! Дякуємо архітекторам, працівникам будівництва, Доброчинцям, будівельникам, вірним церкви, молільникам, усім, хто бажав цієї будови і тим, хто не хотів її! Подяка священикам, які допомагають отцеві Михайлові у молитовному служінні при цій церкві! Хай усі радіють! Сьогодні пам’ятаємо й тих, хто поспішив до вічності по нагороду, не діждавшись дня посвячення храму, вони із небесних висот моляться й радіють з нами.  
       
      Освячення храму – велике свято! Автор псалмів згадує про храм: «Господь – у святім своїм храмі; Господь – престол його на небі. Очі його дивляться на вселенну, повіки його за людьми стежать» (Пс. 11,4). У Святому Писанні багато місць присвячені Божому храму. До єрусалимської святині чи храму дуже часто заходив Ісус Христос і не тільки, щоб там навчати: «І ввійшов у Єрусалим, у храм, і оглянув усе, а що було вже пізно, то вийшов з дванадцятьма у Витанію» (Мр. 11,11). Спаситель зайшов, щоб глянути на святиню, бажав порядку, чистоти і гідного функціонування храму. Коли цар Соломон збудував храм, сказав такі слова: «Господь сказав, що буде жити в хмарі: Я ж збудував тобі дім на перебування, місце тобі на вічне житло» (2Хр. 6,1-2). Цар збудував славний храм в Господню честь! Соломон мав дуже довгу промову під час посвячення храму в присутності усього народу, звертаючись до Господа. Благав Всевишнього, щоб милосердився над усіма людьми, просив благословення, Божого захисту людям, звертався до Бога, щоб Господь вислуховував молінь вірного люду… Потім вельможа влаштував для людей велике свято, яке тривало два тижні. Уважно слухаймо вірші тексту Святого Писання: «Цар Соломон приніс у жертву 22 000 волів і 120 000 овець: так цар і ввесь народ освятили дім Божий» (2Хр. 7,5). Про вино, навіть, немає згадки, як його використовували під час святкування? Коли б отець Михайло Сарабаха мав стільки волів та овець, він, легко докінчив би оздоблювати цей храм та інший збудував?  І для усіх приготував би гарний почастунок…
       
      Радіймо Божою святинею, у якій маємо нагоду прославляти Господа, дякувати йому, миритися з ним та благати його у різних наших потребах, бо він завжди почує нас. «У моїй скруті до Господа візвав я, заволав до Бога мого. І він почув мій голос із свого храму, і моє благання дійшло до вух його» (Пс. 18,7). У Божому храмі священики допомагаю людям у гідному здобуванні небесної святині, дбаючи про наш живий храм: «Хіба не знаєте, що ви - храм Божий, і що Дух Божий у вас перебуває?» (1Кр. 3,16). Дбаймо про гарний вигляд, порядок та чистоту в церкві! Вона освячена, уній перебуває сам Бог під скромними видами хліба й вина! Збираймося часто тут на молитву, щоб благати Бога про мир в Україні, про добрий стан нашої душі, молімося за наших ближніх та осіб, вороже наставлених до нас. Господь вірить нам, тож і ми віддаймося цілковито у його ласкаві руки!
       
      Звертаємо увагу на те, що купол церкви вінчаний святим хрестом. Цьому святому хресту ми поклоняємося сьогодні в особливий спосіб, тому що святкуємо празник Воздвиження хреста Господнього. Ця святиня посвячена в честь Воздвиження хреста! Це історична пам'ять знайдення хреста Спасителя в Єрусалимі, що здійснила цісарева Олена під час розкопок (326р.) За допомогою чуда було стверджено автентичність хреста, на якому помер Ісус Христос. Святий Макарій, тодішній єпископ Єрусалиму, підносив хрест, а вірний люд кланявся йому та славив ім’я Господнє! Таким чином, поволі розвинулося і було встановлено Церквою свято Воздвиження хреста Господнього. У цей день зберігаємо піст, на пам'ять смерті Спасителя на хресті. Святий Іван Золотоустий закликає, щоби не стидатися знаків нашого спасіння. Він написав: «Хрест є знаменням нашого спасіння, загальної свободи і милосердя нашого Владики… Коли хрестишся, хай на твоєму чолі виражається живе уповання, а твоя душа стає вільною» (св. Ів. Золот., Бесіда LIV на Мт). Спаситель виборов нам свободу дітей Божих, помираючи на хресті. Праведний Митрополит Андрей навчає: «Почитання святого Господнього Хреста є одною з найважливіших сторінок почитання Бога-Чоловіка» («Про почитання святого Хреста», 1940р., вересень). Цей же Митрополит згадував про Хрест, Євангеліє і Престол, як символи Ісуса Христа. Праведник з великою пошаною ставився до названих предметів, тому писав священикам, щоб тримати престол у великій чистоті та ніколи не опиратися об нього, не класти жодних речей на престол, крім строго визначених для служіння Служби Божої! (див. вище). Це з честю відносимо до посвячення престолу, що ми звершили сьогодні, як символу Христа Ісуса, рівно ж, як і про пошану хреста.
       
      Старанно чинімо знак святого хреста, торкаючись складеними трьома пальцями чола, грудей та рамен. Хрест боронить нас від нападів диявола, спокус тіла, світу та інших небезпек. Споглядаючи на хресне знамено, на споруджені хрести, пригадуймо відразу про нашого Спасителя, прославляймо та дякуймо йому! Станьмо духом разом із Богоматір’ю під хрестом і благаймо Господа прощення гріхів та благословення для нашого народу! Хресту твоєму поклоняємось Владико!
       
       
        + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
      27 вересня 2016 р. Б. храм Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста, м. Львів

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • Престольний празник храму Вознесіння ГНІХ, що у Львові

  • Урочистості з нагоди освячення відновленої Курії РКЦ у Львові та п’ятої річниці введення на престол Архиєпископа Мечислава Мокшицького

  • Конкурс малювання для дітей «Дарунок Святому Миколаю»

  • Захисникам Вітчизни від парафії Введення в храм Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Чукаріна, 5)

  • В Архикатедральному Соборі м. Львова відсвяткували свій другий престольний празник

  • Урочиста ораторія «Я тебе кличу» з нагоди урочистостей у 150-ті роковини народження митрополита Андрея Шептицького

  • Реколекцій для дружин священнослужителів Львівської Митрополії (26.12.2015)

  • Храмовий празник парафії Святого Івана Христителя у Львові.

  • Митрополит Львівський здійснив пастирський візит до парафії Введення у храм Пресвятої Богородиці (Львів вул. Чукаріна, 5), де святив іконостас.

  • Престольний празник у Академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного

  • Табір для дітей зі священичих родин (12-21.08.2016)

  • Владика Венедикт відвідав обитель отців-студитів, що в урочищі Лужки на Франківщині

  • Владика Венедикт здійснив робочу поїздку в Республіку Білорусь

  • У Зарваниці проходитиме ювілейне V Всеукраїнське військове паломництво

  • владика Венедикт звершив Чин поставлення у диякони

  • Львівська гімназія ім. Олени Степанівни вшанувала в Архикатедральному соборі Святого Юра Митрополита Андрея

  • У неділю про Блудного сина Митрополит Львівський звершив дияконське рукоположення

  • Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, під час свого пастирського візиту до парафії св. Анни (м. Львів)

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі