Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 26/09/2016 Слово Митрополита Львівського на 14-ту неділю по Зісланні Святого Духа
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на 14-ту неділю по Зісланні Святого Духа
       
      2Кр 1,21-2,4; Мт 22,1-14. Гл 6,11-15; Ів 3,13-17 
       
      Преподобні та любі сестри, дорогі молільники, святий храм служить нам місцем зустрічей на молитву, на спілкування з Богом в особливий спосіб. Зустрічаємося між собою, щоб молитовно на одинці та спільно в церкві прославляти Господа, який об’єднує нас навколо себе. Бог любить нас, а ми стараємося відповідати Господу взаємною любов’ю! Ми користаємо зі святих Тайн, сповідаємося, причащаємося Тіла та Крові Господньої, і це велика духовна віднова, сила, допомога, енергія, яка наставляє нас на праведну дорогу життя. Радіємо тим, що маємо добрих та чуйних сестер Милосердя, які послуговують у цій церкві, радо приймають нас, піклуються, щоб наша молитва й перебування в храмі були приємними, бажаними й глибоко духовними. Бо духовний спокій впливає на духа людини, милий спів, лагідний голос, благородна енергетика молінь, сприяють зміні особи на більш духовно-позитивний спосіб життя. Побожні християни уважають за велику честь молитися у цьому храмі спільно із чернечими особами! Довідуємося про те, що сестри Милосердя святкують свій 90-тирічний ювілей прибуття сестер із Бельгії в Україну на ці території, тоді наша земля була колонізована. Відомо, що прибуттю сестер в Україну сприяв праведний Митрополит Андрей Шептицький! Відтак, радянська влада не давала можливості існувати нашій Церкві, бо ліквідовувала монастирі, зачиняла та відбирала церкви, арештовувала духівництво та мирян. Ця доля зустріла також і сестер Милосердя… Але Бог дав зміну, мимо людських заперечень. Божій волі нічого на може стати на перешкоді: «Бо він сказав, і сталось; він повелів, і постало» (Пс 33,9). Очевидно, що сестри, які прибули в Україну із Бельгії в 1926 році, уже на небесах й звідти святкують сьогодні з нами урочистість. І не тільки вони, але багато інших благородних сестер, які успішно з ними та після них подолали життєвий шлях, ставили опір усяким спокусам, одягалися у любов та милосердя, а сьогодні разом із нами з висоти небес святкують ювілей. Звичайно, що роль сестер - чинити добро навколо себе, щедро виливати із нутра своєї душі та серця на зовні любов та милосердя до убогих, опущених й забутих. Відомо, що сестри занурені у благородну й доброчинну творчість, яка приносить рясні духовні плоди поміж вірним людом. Чується в цій церкві і благородний спів, і лагідний привітний голос, спостерігається навколо чистота, до смаку прикрашання квітами, порядок, усе спрямоване, щоб служило людині для піднесення духа.
       
      У сьогоднішній євангельській розповіді, зрештою, дуже багато разів у інших текстах святої Євангелії, часто зустрічаємо мову Спасителя про Небесне Царство. Це – важливо для нас, це – мета нашого життя! - здобути вічну нагороду й перебувати із Господом у радості Небесного Царства. Ісус розповів притчу зібраному народові про те, що цар влаштував весілля своєму синові й запросив людей, посилав не один раз слуг, щоби кликали запрошених, а ті чомусь не хотіли прийти.? Із розповіді випливає, що це був впливовий володар, якому дуже залежало те, щоб запрошені послухали його. Запрошені, натомість, займалися своїм ремеслом, своєю господаркою, не прибули на весілля, навіть, посміли вбити слуг вельможі. Обурений цар послав військо, яке розправилося із вбивцями та спалило місто. Прихильність володаря не закінчилася тим, він бажав, щоб запросити інших на приготований бенкет... Слуги виконували волю доброго господаря, закликáли усіх на благе частування. Світлиця наповнилася гостями, але серед усіх  присутніх вельможа побачив особу, що не була святково одягнута. Це дуже образило його, бо відсутність чистого весільного одягу псувало святкування іншим, а тим самим, викликало образу царя. Святий Іван Золотоустий навчає, що під одежею необхідно розуміти діла життя (св. Ів. Золот., Бесіда LXIX на Мт п.2). Цей же Учитель Церкви стверджує: «Увійти в нечистому одязі – означає, маючи нечисте життя, знаходитися в стані позбавлення благодаті» (там же). Під образом царя розуміємо Небесного Отця, який усіх людей запрошує у своє вічне Царство!
       
      Погане життя, гріховна реальність стану душі, позбавляє людину Божого дару, його ласки, стану, гідного вічної нагороди. Володар побачив негідного гостя, який не мав відповіді на питання царя. Учитель Церкви здогадується, що своїм мовчанням чоловік сам осудив себе (пор. св Ів. Золот., там же), розумів, що надуживає доброти доброго, але справедливого господаря. Він міг переодягнутися, мав час, поки прийшов на весілля, однак, злегковажив і поплатився тим, що почув вирок бути зв’язаним й кинутим у темноту, де звучатиме плач й скрегіт зубів. Із сказаного слідує, що душа прикрашує одежу, а не одежа душу! Гарна одежа не прикриє гріховної душі у Божих очах! Буває, що людина прикрашує своє тіло вишуканим одягом, а душу тримає у гріховному підвалі, в брудній темниці. Необхідно ставити на перше місце добрий та благородний, в Божих очах, стан душі, дбаючи в міру про красу тіла. Потрібно пам’ятати, що Господь кличе нас на вічне та постійне весілля, заохочує усіх до постійного посідання безконечного Добра, тобто, насолоджуватися огляданням Божого обличчя, жити у постійній розкоші. Сам апостол Павло, коли був взятий до третього неба «у рай»,  був зачарований самими словами, «яких годі людині вимовити» (пор. 2Кр 12,4). Цей апостол, навчаючи мешканців Коринту, написав такі слова про небо: «… Те, чого око не бачило й вухо не чуло, що на думку людині не спало, те наготував Бог тим, що його люблять» (1Кр 2,9). Коли пригадаємо про святого Франца із Асижу, зрештою, особа багатих батьків, який був одягнутий в тяжкий грубий габіт (підрясник), немов мішок, але посідав надзвичайно благородну душу. Душа його сяяла, подібно, можна сказати про багатьох, яких згадує Писання: «… вони вмирали, мечем забиті; тинялися в овечих та козячих шкурах, збідовані, гноблені, кривджені; вони, яких світ був невартий, блукали пустинями, горами, печерами та земними вертепами» (Євр 11,37-38). Відкинені світом, але оцінені та прийняті Богом, нагороджені красою сумління та сяйвом душі! Коли б Господь дозволив побачити стан душі святих осіб за їхнього життя, схвально можемо це прирівняти до преображення Ісуса Христа: «… обличчя його засяяло, наче сонце, а одежа побіліла, наче світло» (Мт 17,2). Праведні й на землі – сіяючі особи духом, а деякі, наприклад, як свята Тереза Авільська (1515-1582рр.), коли проходила повз когось, за нею відчувався шарм особливого запаху, духовного стану, хоч вона не вживала жодних парфум.
       
      У цей святковий день, усі зібрані на молитві в цій прекрасній церкві, сердечно вітаємо сестер із ювілеєм їхнього побуту та гідної діяльності в Україні, незважаючи на прикрі часи, які сестри здолали із честю. Хай Бог благословить їх рясними духовними дарами, рівновагою у випробовуваннях та добрим здоров’ям на багато років життя!  Поручаємо вас заступництву пресвятої Богородиці та святого Вікентія де Поля! Хай Боже благословення завжди буде у вас та з вами!
       
        + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
      25 вересня 2016 р. Б., храм св. Йосифа, м. Львів
       
       

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Святкування столітнього ювілею храму Святого великомученика Димитрія в с. Оброшино.

  • Облечини у Згромадженні сестер св. Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії

  • У с. Вижняни, що на Золочівщині відсвяткували храмовий празник. Фото

  • Свято Герарда у Кохавині.

  • Пастирський візит Митрополита Львівського до с. Лисиничі

  • У Дорі підпалили храм Святого пророка Іллі

  • Ювілей повернення собору Юра вірним УГКЦ

  • Під час молитви з нагоди відкриття конференцію, присвяченої сотій річниці передання музею Митрополитом А. Шептицьким українському народові

  • Святкування 100-ліття віднови Згромадження Cестер Святого священномученика Йосафата в Галичині.

  • Владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський 4 жовтня 2015 року у монастирському храмі Пресвятого Серця Ісуса (м. Жовква)

  • Відбулися урочистості з нагоди 200-ої річниці побудови храму Преподобного Симеона Стовпника , що у мікрорайоні Лісневичі, міста Пустомит

  • 1 березня 2015 р. Б. відбулася чергова зустріч «Руху християнських сімей»

  • Пастирський візит до храму свв. Володимира і Ольги (м. Львів 2015)

  • Завершився Собор Львівської архиєпархії «Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом».

  • Захисникам Вітчизни від парафії Введення в храм Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Чукаріна, 5)

  • Святкування 90-річчя храму Пресвятої Трійці , що в с. Борщовичі

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі