Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 25/08/2016 Слово Митрополита Львівського у День Незалежності України
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського у День Незалежності України
       
      1Кр 16,4-12; Мт 21,28-32
       
      Сьогодні чудовий серпневий літній день, також, світла річниця проголошення Незалежності України. До вільної держави нашому народові прийшлося довго йти і ми продовжуємо цей шлях. Бо саме проголошення «незалежності» не означає свободи, не означає вільності та гідного життя у суспільстві; цього ще бракує нашому народові, бо багато не розуміють, що означає жити  у вільній державі. Чимало із людей знаходяться у рабському стані своєї волі, воліють бути прислужниками, залежними… А ще гірше, що хтозна-скільки з нашого народу перебувають в стані гріховного поневолення.? Ми – свідки того, що люди, часто, несправедливі по відношенню до ближніх, кривдять їх, використовують, наживаються коштом інших, не рахуються з особами, уважають себе кращими, сильнішими - відносно слабших, бідніших, менш здібних, навіть, такі відношення трапляються між рідними тощо. У владні структури потрібно вибирати таких осіб, які б дійсно дбали за свій народ та державу, а не обіцяльників. Немало із людей забувають, що вони тимчасові на землі, що вік людини обмежений і, що життя на землі справедливе, або не по правді - визначає вічність у другому світі. Дехто пробує заперечити існування вічності чи безсмертність душі, але такі негативи безпідставні. Коли чогось немає про це ніхто не говорить. В 1941 році, коли Народні Збори проголосили Соборну Самостійну Україну, праведний Митрополит Андрей писав: «Воєнні часи вимагатимуть ще много жертв, але діло, розпочате в ім’я Боже і з Божою, благодаттю, буде доведене до успішного кінця» (Митрополит Андрей 1941 р. липня 1). І  це діло продовжується, ми вірмо у справжню Незалежність України!
       
      Текст Святого Писання, в даному випадку, сам Ісус Христос розповів притчу про чоловіка, що мав двох синів. Батько запропонував їм працювати у винограднику. Перший погодився, але не пішов; інший, спочатку відмовився, але, розкаявшись, пішов працювати. Це була продовжена розмова Ісуса із первосвящениками й старшими народу, які шукали слушних закидів Христові. Не могли нічого знайти, бо не існувало таких вчинків, діла Спасителя були праведними та свідчили про любов до Небесного Отця й ближніх. А Ісус їм розповідав про двох синів, як – дві категорії людей. Перші, це первосвященики, книжники, фарисеї, старші народу тощо, які уважали себе виконавцями волі Бога та вибраними від Бога. Другі – митарі й блудниці, розбійники, грішники, які – далекі від Бога, але каються за свої дії та отримують Царство Небесне. Сам Спаситель розповів притчу про фарисея, який молився у храмі й так мислив: «…  Боже, дякую тобі, що я не такий, як інші люди - грабіжники, неправедні, перелюбці, або як оцей митар» (Лк 18,11). Але уважати себе за праведника, не означає ним бути! Розповідати й хвалитися Богом не вистарчить, коли життя далеке від Бога й тоне у беззаконнях. Спаситель натякав це первосвященикам й старшим народу, що розмови про Бога не спасають, лише гідні вчинки здобувають Божу благодать й спасіння.
       
      У вашому селі велике свято – освячення храму Господнього, який ви спорудили на його славу. Праведний Митрополит Андрей зауважує, що церкву може освятити тільки єпископ («Пояснення обрядів при посвяченні церкви», 1901 р. Львів). Зрозуміло, що для християнина найважливіший дім це – храм Божий! В ньому ми поклоняємося Богові, молимося до нього, до Богородиці та святих. Прославляємо всевишнього Творця, дякуємо йому за його безмірні добродійства! У Божій святині звершуються різні святі Таїнства за допомогою священика, слуги Божого. Через Церкву людина стається Божою особою і за допомогою священика та Церкви вірні підтримую життя з Богом, а, поєднавшись з ним відходять у щасливу вічність. Господь радо приймає спільну молитву вірних у церкві, благословить свій люд та наділяє своїми духовними дарами. При обряді освячення церкви, відбуваються різні чинності, які криють за собою велике значення. Наприклад, кадіння престолу, ікон, людей священика, що відбувається часто, повинно пригадувати про повноту добрих молитов, які немов запах кадила підносяться вгору, до Бога. Це значить, що молитви вірних доносяться до Богородиці, святих й ангелів, яких ми благаємо про допомогу та заступництво перед Пресвятою Трійцею. Коли чинимо обхід навколо церкви під час її освячення і єпископ стає перед зачиненими церковними дверми, відбувається діалог, де говориться: «Господь сил, він є Цар слави!» Це – символ входу християн до Небесного Царства. Відомо, що до Божого Царства входять ті, чия душа перебуває в стані Божої благодаті, тобто, вільна від тяжкого гріха. Стараймося про це, щоб перебувати у стані примирення з Богом, щоб гідно увійти в Боже Царство, яке приготоване не для когось іншого, лише для нас!
       
      У давнину славний цар Соломон збудував святиню, прекрасно оздобив її, славні люди світу приїжджали оглядати нечувану красу храму. Коли цар освячував храм, став на коліна, молився до Бога й благословив усю громаду, мовив: «Нехай же буде з нами Бог наш, як був і з нашими батьками. … Нехай нахилить наші серця до себе, щоб ми ходили його путями та пильнували його заповіді … Нехай ці слова, що я промовив у молитві перед Господом, будуть приявні вдень і вночі перед Господом, Богом нашим… щоб усі народи на землі зрозуміли, що тільки Господь - Бог, і ніхто інший» (1Цар 8,57-60). Цар зібрав увесь народ на освячення храму і вчинив грандіозне святкування! Приніс Господу великі мирні жертви: 22 000 волів і 120 000 овець. У Писанні написано: «І справив Соломон того часу свято, і ввесь Ізраїль з ним, - величезний збір, що зійшовся від входу Хамату аж до єгипетського потоку, перед Господом, Богом нашим, 7 день, (а потім ще 7 день - 14 разом)» (1Цар 8,65). Велика була радість в народі від спорудження й освячення Господнього храму. І ми, також, радіємо від спорудження цієї церкви, яка століттями служитиме нашому народові! Святий апостол Павло пригадує вірним: «… Ми бо храм Бога живого, як сам Бог сказав був: ... Буду їхнім Богом, вони ж будуть моїм народом» (2Кр 6,16). Хай Господь благословить усіх, хто задумував спорудження цієї святині, проектував, будував, вносив грошову лепту, більшу жертву, молився вірив, а навіть, тих, хто сумнівався у постання цієї Божої споруди! Вічна пам’ять  тим, хто відійшов до вічності! Віддаю усіх вас, достойні молільники, в опіку Божої Матері! Дякую священикові та усій чесній громаді за ваші, скажу, геройські старання й закликаю вас бути живою оздобою цієї святині.
       
        + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
      24 серпня 2016 р. Б., освячення храму Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, с. Білогорща

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • Про значення дарів та плодів Святого Духа розмірковували слухачі школи духовності та євангелізації

  • Владика Венедикт звершив пастирський візит до Семінарії (9.03.2017)

  • У Хрестопоклонну неділю владика Венедикт звершив пресвітерське та дияконське рукоположення. Фото

  • Пастирський візит владики Венедикта до парафії Блаженного Миколая Чернецького (м. Золочів 10.04.2016)

  • Відбулася Всеукраїнська проща до с. Страдч

  • курс для сімей «Діти - спадщина Господня»

  • 80-ті роковини Голодомору в Україні

  • Екологічний дарунок для Львівської духовної семінарії Святого Духа

  • Відзначення 100-річчя храму с. Роснівка

  • Подячна молитва катехитів Львівської архиєпархії.

  • Відбулася Всеукраїнська проща до с. Страдч

  • В Уневі вшанували пам’ять владики Юліяна (Вороновського). Фото

  • Духовно-профілактичні місії тверезості серед молоді в с. Зубра (15.12.2016)

  • Єпископ-помічник Львівської архиєпархії здійснив пастирський візит у смт Шкло

  • У с. Вижняни, що на Золочівщині відсвяткували храмовий празник. Фото

  • Владика Венедикт відвідав обитель отців-студитів, що в урочищі Лужки на Франківщині

  • Владика Венедикт відслужив парастас за упокій душі с. Хризантії (Гнатів)Владика Венедикт відслужив парастас за упокій душі с. Хризантії (Гнатів)

  • Відбулася чергова зустріч християнських сімей

  • Карітас Львова організував флеш-моб до акції «Різдвяна свічка» (25.12.2016)

  • У Львові віідбувся семінар «Активне батьківство»

  • Преосвященний владика Венедикт звершив поставлення у пресвітери диякона Петра Васьківа

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі