Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 12/06/2016 Слово Митрополита Львівського на Неділю святих Отців
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на Неділю святих Отців

      Ді 20,16-18,28-36; Ів 17,1-13.


      Кожна людина дорожить своїм життям. Господь дав його нам раз і назавжди. Воно дуже різне на землі, подібно, буде відмінне у вічності. Життя людини на землі, визначає життя особи в другому світі: щасливе, світле й радісне, або в терпінні та наріканнях. Кожна людина кує собі долю на вічність. Господь покликає людину до життя, він дає їй безсмертного духа, дбає про неї та створює усі умови, щоби вона осягнула вічне спасіння. Очевидно, що людину підстерігає диявол, підступний та досвідчений ворог Бога й людини. Він зовсім не зацікавлений людським спасінням, навпаки, із-за своєї гордині та заздрості чинить зусилля, щоби увесь людський рід вчинити нещасним, запровадити у пекло, відірвати від Бога й насміхатися у вічності над тими, хто послухав лихого. Ісус Христос дбав про кожну людину й продовжує це чинити, дбає про дітей, про усіх, щоб не загинути найменшій особі. Спаситель, як Друга Особа Божа, прийшов у світ, прийнявши людське тіло, навчав людей праведного життя, відкупив людський рід, помираючи на хресті та воскрес третього дня. Ісус переміг диявола, переміг смерть,  а люди отримали можливість жити вічно у небі, у щасті. Велика любов Бога до нас, людей, вчинила його в’язнем, бо він прийняв вид раба, злочинця, Христос був несправедливо звинувачений, засуджений на смерть, але він переміг усіх ворогів своїм славним воскресінням. Христос – Бог, але з любові до нас терпів! Ісус Христос рівний своєму Отцеві, він, бо сам мовив: «Я і Отець - одно» (Ів 10,30). В іншому місці Господь промовив до Филипа та присутніх:
       «… Хто мене бачив, той бачив Отця. Як же ти говориш: Покажи нам Отця?» (Ів 14,9). Чому пригадую певні твердження Ісуса Христа? Том у що був такий священик Арій (256-336) з Александрії, який зі своїми прихильниками заперечували тезу про єдину суть Трійці, вони твердили, що Христос, Син Божий, - нижчий за Бога-Отця. На Нікейському соборі 325 року  аріанство було визнане за єресь. Собор у Нікеї (нині ІзникТуреччина), називається першим вселенським Собором християнської Церкви. На ньому було присутніх 318 єпископів, священики та диякони, він тривав два місяці. Нікейський собор засудив аріанство і затвердив постулат про єдиносутність Сина Отцеві і Його передвічне народження, також, проголошені інші рішення, що відносилися до життя Церкви. Зокрема, було складено «Символ Віри», що згодом стали називати Нікейським.
       
      В історії життя Церкви появлялися особи, які просували свої неправильні вчення та захищали їх. А, коли не покидали своєї блудної науки, вірні мужі Церкви видавали справедливий вирок та іменем Церкви ставили невірних поза нею, виключали із церковної спільноти. Такі особи трапляються до сьогодні, вони різних рангів. Церква закликає усіх до правди, непевних переконує про правильність Божого вчення, радить відступити від поширювання негідних тверджень. Коли ж вони тривають у своїх негодящих переконаннях, або потверджують помилки інших, їх ставлять поза церковну спільноту. Такий акт у Церкві називається екскомуніка, тобто, вилучення із церковної спільноти. Необхідно ствердити, що такі особи є і в нашій Церкві, це прихильники уже померлого єпископа Лефевра (+1991), яких у нас очолює осуджений Церквою священик Ковпак В. та за інші деструктивні дії, в свій час, осуджений священик Догнал І. Крім згаданих осіб, були осуджені інші, що вперто тривають у неправедних переконаннях. Кажу вам про це тому, бо нас запитують. Відносно священика Догнала І., ми не знаємо, де він знаходиться на даний час. Це – громадянин Чехії, інших його соратників, депортували з України в Чехію та Словаччину. Частина їхніх прихильників перебувають на нашій території. Скажу, що священик Ковпак Василь, про якого запитують певні особи, не поєднався із Церквою, мимо того, що деякі прихильники «лефевризму», змінили свій погляд на вчення та дисципліну Церкви. Вони були прийняті у спільноту Церкви – з таких зняли екскомуніку. Такі неспокої тривожать наше суспільство, бо це – планований проект, навіть, для певних осіб, свого роду агентура, що під церковним прикриттям шукають собі прихильників в нашому суспільстві. Вам треба про це знати, щоб триматися правди та запобігати помилкам інших, які не знають про ці поза церковні угрупування.  
       
      Ісус Христос молився за тих, хто приймає його науку, кому він об’явив ім’я свого Отця, хто увірував у нього. Син Божий просив Отця, щоб він оберігав тих, кого він передав йому. Наш Спаситель трудився над тим, щоб оберігати усіх, хто приходив до нього, хто приймав його навчання й слідував за ним. Між усіма тими, був також, і апостол, Юда, якого Ісус, згодом, іменує «сином загибелі». Господь знав про Юду, що він зрадить його, не боронив йому стати своїм учнем, довірив йому кошти, які  служили піклуватися бідними, здавалося чинив діла милосердя.? Але святий Іван євангеліст написав про Юду, «… що був злодій: із скарбнички, яку тримав при собі, крав те, що туди кидали» (Ів 12,6). Боже Провидіння дозволило Юді стати учнем, Господь довіряв йому, навчав, посилав голосити слово Боже, дав йому дар разом з іншими творити чудеса та   виганяти злих духів (пор. Мр 6,12-13). Навіть, таке велике Боже милосердя, такий дозвіл близькості до Бога, не зупинив захланності й гріховності учня. Одного разу Господь промовив: «... Хіба я не вибрав вас дванадцятьох? Та один же з вас - диявол!» (Ів 6,70). Юда це чув, але не схаменувся, навпаки, утверджувався у віддаленні від Бога. Загинув. Учитель Церкви навчає: «Не лише один Юда погубив себе, але багато в наслідку» (св. Ів. Золот., Бесіда LXXXI на Ів п.2). Син Божий прийшов усіх спасти, звичайно тих, що цього бажають. Він учинив від себе усе, що було можливо, решта залежить від вільної волі кожної людини. Син Божий молився до Отця за усіх, щоб здобули радість, лише, особисто можна себе виключити зі стану щастя через негідне життя. Дорожімо нашим життям, бо воно єдине, а ще більше тому, що Ісус Христос віддав своє життя, щоб нас врятувати. Хай Дух Святий просвітить наш розум. Пресвята Богородице, рятуй нас від видимих та підступних ворогів!

       

        + Ігор

      Митрополит Львівський, УГКЦ

       

       

      12 червня 2016 р. Б. Архикатедральний собор святого Юра, м. Львів


Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Глава УГКЦ висловив солідарність із учасниками євромайданів та закликав не допустити до пролиття жодної краплі крові

  • Богослужіння Святої Великої П’ятниці (29.04.2016)

  • Реколекції для християнських сімей у Брюховичах (2014)

  • Митрополит освятив реколекційно-відпочинковий комплекс «Горицвіт» (12.2.2017)

  • Владика Венедикт відвідує австралійські парафії УГКЦ (м.Перт)

  • Владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський 4 жовтня 2015 року у монастирському храмі Пресвятого Серця Ісуса (м. Жовква)

  • Молитовна хода вулицями Львова «За мир і Божу мудрість для Українського народу»

  • зустріч християнських сімей

  • Пасхальні богослужіня в Архикатедральному соборі св. Юра (2017)

  • На свято Покрови у Львівській архиєпархії рукоположено пресвітера і диякона

  • Гарнізонний храм відсвяткував свою третю річницю з дня відкриття

  • Капелани разом із солдатами весняного призову молились у Страдчі

  • У храмі м. Винники освятили новоспоруджений престол (2015)

  • Пастирський візит владики Венедикта до храму Святого архистратига Михаїла (м. Львів, вул. Винниченка, 22).

  • Триває візит Владики Венедикта до австралійських парафій УГКЦ (Мельбурн)

  • Митрополит Львівський очолив молитовний відпуст в Кохавинському монастирі Св. Герарда, що на Жидачівщині.

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі