Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 29/05/2016 Слово Митрополита Львівського на Неділю Самарянки
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на Неділю Самарянки
       
       
      Дії 11,19-26,29-30; Ів. 4,5-42.
       
      Святе Євангеліє пропонує зустріч з Ісусом Христом та жінкою самарянкою, яка мимо невдалого життя у відношенні до Бога, дуже уважна до незнаного їй чоловіка, звертає увагу на слова Христа «жива вода». Він просив у неї води із криниці, а їй пропонував живу воду й вона не пропустила мимо цих слів. Зацікавилася «живою водою», теж тим, що Ісус, юдей, розмовляв із нею самарянкою, мимо ворожого взаємного ставлення цього люду. Жінка не була свідома того, що розмовляє з Богом в такий простий спосіб, а Месія прийшов до криниці, щоб дещо важливого їй сказати. Син Божий не погорджує грішною людиною, знає її гріховне життя, але не виключає її зі списку спасенних. Вона має шанс змінити своє життя на краще, направити його у живе духовне русло, залишити криницю «духовно мертвої води». На слова Ісуса Христа, щоб покликала свого чоловіка, відповіла: «… Нема в мене чоловіка». Не відомо, що сталося з попередніми чоловіками? Померли? Залишили її чи були принагідними? Живий Бог зустрів мертву духом самарянку, яка черпала з криниці воду придатну для пиття, але нездібну спасати, нездатну оживити духа. Подібна історія сталася біля водної купелі в Єрусалимі із особою, який 38 років очікував на когось із людей, недужий відповів Ісусові: «Не маю нікого, пане, … хто б мене, коли ото вода зрушиться, та й спустив у купіль…» (Ів. 5,7). Хворий очікував людини, а Христос навчав його, що здоров’я душі та тілу дарує Бог!
      Син Божий запропонував жінці, щоб покликала свого чоловіка, якому, також, необхідна жива вода; вона зрозуміла це по-іншому, сказала правду, що немає чоловіка. А Христос був готовий промовити і до п’ятьох попередніх «її чоловіків», які пили, як можна здогадатися, духовно брудну воду, а запропонувати усім чисту воду життя, дар Божого духа, що освячує й спасає. «Він бо спасе вбогого, що кличе, і бідного, і того, що допомоги не має» (Пс 72,12). Боже милосердя без міри: «Киньмося в Господні руки, а не в руки людські, бо яка його велич, таке й його милосердя» (Сир. 2,18). Ісус поволі проламав кригу духовного безладу особи із Сихару. Вона зрозуміла, що з нею розмовляє  хтось більший від їхнього «батька Якова», який дав їм криницю з питною водою і вказував на джерело живої Господньої води. Колись сини Якова кинули свого брата Йосифа у безводну криницю, потім вийняли його та продали купцям в неволю. А Господь не забув про Йосифа, який з Божої волі спас життя не тільки єгиптянам, але й багатьом іншим, зокрема, братам, які його продали та допоміг усьому роду праотця Якова. Син Божий залишився біля криниці, щоб пригадати жінці про Месію, сказати їй, що це - він. Вона повірила в нього, побігла в місто, сказала міщанам, що зустріла чоловіка, який сказав їй усе, що вона робила, - можливо, це Христос? Запросила їх, щоб ішли з нею та побачили його. Самаряни запросили Ісуса до себе і він пробув там два дні. Нічого не описано про діяльність Христа в цьому місті, лише згадано, що самаряни відізвалися до згаданої жінки, «що направду він - світу Спаситель!» Богові кожне місце зручне, щоб промовляти до людини та направляти на праведний шлях життя. Він особисто промовляє до кожної людини, йому ніхто не байдужий: «Син бо Чоловічий прийшов шукати і спасти те, що загинуло» (Лк. 19,10). Він знає усіх поіменно, знає стежки діяльності кожної людини, бо покликав нас до життя з любові, щоб дарувати вічне щасливе життя. Мешканці Сихару повірили жінці, а згодом й самі зустріли Христа й повірили в нього. Ми посідаємо певний досвід життя, молимося, приходимо щонеділі та у свята до церкви. Приймімо віру так, як це вчинили мешканці Сихару, що Ісус - Спаситель мій та світу.
      Сьогодні ми стали свідками народження священика Володимира Пендзея, який продовжує свої студії у Лювені в Бельгії. Він – син батьків, рідний у своїй сім’ї, близький певним друзям, тепер усім – священик. Добрий слуга Христа, ієрей святої Церкви, на служіння кого розраховує сам Господь. Велике діло поручає Спаситель своїм священикам: «…  Усе, що ви зв'яжете на землі, буде зв'язане на небі, і все, що розв'яжете на землі, буде розв'язане на небі» (Мт. 18,18). Поважну місію спасіння вручає Христос своїм священикам. Бог багато довіряє кожній людині, довіряє священикові! «… Від усякого, кому дано багато, багато від нього й вимагатимуть; а кому довірено багато, від того більше зажадають» (Лк. 12,48). Друг Христа повинен щиро й у поті чола трудитися на Христовій ниві, сіяти слово Боже, не оглядаючись на результат. Чому? Тому що священик людина й швидко міг би стати жертвою зневіри, не бачачи плодів свого служіння Богові та людям. Святий апостол Павло переконує та заохочує священиків до праці такими словами: «Я посадив, Аполлос поливав, Бог же зростив» (1Кр. 3,6). Ієрей повинен молитися з вірними й бути вдячним Господу за його акт творіння та божий народ. Пресвітер щоденно приносить вдячну жертву Богові. Святий Учитель Церкви стверджує: «Священик під час принесення жертви велить нам дякувати Богові за всю вселену, за відсутніх, за присутніх у храмі, за тих, які були перед нами і за тих, хто буде після нас» (св. Ів. Золот., Бесіда XXV на Мт п.3). Виконуймо великий труд вдячності Господові під час Служби Божої за присутніх й відсутніх, дякуймо за всю Вселену.
      Доброчесний отче Володимире, Бог вибрав Тебе на священика, добре знаєш, не за особисті заслуги, а покликав тому, бо так сам хотів (пор. Мр. 3,13). Око Всевишнього спочило на Тобі! Служи йому вірно, щиро й сердечно! Радій, що Вседержитель постійно глядить, достойний отче Володимире, на Твоє серце, бо любить Тебе! Очікує Твоєї слухняності та виконання його волі! Дякуємо Твоїм батькам, рідним, друзям, учителям школи, семінарії та університетів, добрим вихователям та щирим молільникам, які супроводжували Тебе до зросту в священстві та духовному житті! Хай Бог усіх благословить! Поручаємо Тебе покрову Матері Божої! Віддаємо в опіку ангелові хоронителеві та святому Володимирові, твоєму покровителеві! Хай святий, вічний, люблячий та добрий Господь благословить Тебе своєю благодаттю!
       
       
        + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
      29 травня 2016 р. Б. Архикатедральний Собор Святого Юрія, м. Львів

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • У Львові спільною молитвою завершили науково-практичну конференцію, присвячену катехуменату в УГКЦ

  • Зустріч Інституту постійної формації духовенства

  • Відбулася Всеукраїнська проща до с. Страдч

  • Зустріч настоятельок Сестер Служебниць у Львові

  • Українські паломники поділилися актами солідарності Майдану з настоятелем спільноти Taize, бр. Алоїсом

  • У с. Ремезівці відбулися «Канікули з Богом»

  • Владика Венедикт здійснив пастирський візит до смт Щирець.

  • Відбулася чергова зустріч християнських сімей

  • Освячення престолу у парафії Різдва Пресвятої Богородиці (м. Яворів, 2015)

  • У Гарнізонному храмі продовжать реставраційні роботи

  • Митрополит Ігор взяв участь у святкуванні храмового празника Катедрального собору Пресвятої Трійці (м. Дрогобич)

  • Зустріч християнських сімей 15 листопада 2015 року

  • Молодь Львівської Архиєпархії на СДМ (25.07.2016)

  • Владика Ігор молився у Брюховичах з учасниками спільної коляди монашества УГКЦ

  • Триває візит Владики Венедикта до австралійських парафій УГКЦ (Сідней)

  • Празник у Львівській духовній семінарії Святого Духа

  • Чин поставлення у диякони піддиякона Романа Янчука

  • Учні катехитичної школи с. Оброшино здивували Миколая cвоїми талантами.

  • У Львівській архиєпархії відбувся турнір «Вивчаємо митрополита Андрея Шептицького»

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі