Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 06/03/2016 Слово Митрополита Львівського на Неділю М'ясопусну
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на Неділю М'ясопусну
       
      1Кр. 8,8-9,2; Мт. 25,31-46.
       
       
      Рівно через тиждень розпочинаємо святий піст, що називаємо великим, тому що він триватиме від неділі Сиропусної аж до свята Воскресіння Христового. Разом 48 днів, а ми завжди кажемо сорок днів або чотиридесятниця тому, що дні страсного тижня – окремі дні, тоді усе стає на свої місця. У сьогоднішню неділю ми почули євангельську розповідь про суд, що розповів сам Ісус Христос. Для нас це – велике послання, яке ознайомив сам Бог, Спаситель світу! Не допускаємо жодного сумніву, бо ми віруючі люди й приймаємо слова Господні за чисту правду: «Небо й земля перейдуть, але слова мої не перейдуть» (Мт. 24,35). Звичайно, що кожна людина боїться, навіть, людського суду на землі; а Божий суд інший: завжди справедливий, ясний, прозорий, незмінний, повний Господньої уваги до життя кожної людини. У вічності не існують оправдання, немає необхідності в адвокатах, звинувачуваннях тощо, Бог  знає всі таємниці людського життя, які найкраще оцінить й винесе вирок.
       
      Христос у порівнянні змалював апостолам перебіг Божого суду, на якому зберуться всі народи, увесь людській рід від Адама, першої людини і до останньої, яка перейде у вічність. Його прихід на суд буде у великій славі, відмінний від його народження та життя  на землі.  Він не укривав, що будуть благословенні особи, тобто, ті, хто пам’ятали про Господа через відношення до ближніх, яким чинили добро. Також, назвав проклятими тих, хто не рахувалися з ближніми, не допомагали їм, не послужили, коли вони знаходилися у потребі та біді. На цьому суді відбудеться розділ людей на два протилежних табори, з яких одні отримають у спадщину Царство Отця, а інші підуть «у вогонь вічний, приготований дияволові й ангелам його». Про нейтральний стан душі не згадано нічого, Господь згадав, лише про нагороду та покарання, наголошуючи на вічний, а не тимчасовий вогонь. Тому для людей дуже важливо те, щоб бачити ближніх, уболівати за них, допомагати, відвідувати осуджених у в’язницях та хворих лікарнях, простягати руку милосердя тим, хто знаходиться в потребі, навіть, пропонувати склянку води, дати їсти чи зодягнути… . Христос не обтяжує людей виконанням важкого закону, лише, вказує на легкість виконання припису, щоб отримати спасіння. Довершувати дрібні речі, на які вказував Спаситель, знаючи, що люди й про це забуватимуть. Не звертався, щоб чинити подвиги та геройські вчинки, лише, служити близьким в їхній нужді, бачити їх й не очікувати, щоб хтось аж вказував на таких. Бути вразливими на потреби ближніх, ставити себе на їхнє місце, не бути байдужими… . Тут , Син Божий, навіть, не згадував про те, щоб не кривдити когось, знущатися над кимсь, поступати несправедливо, бо це інший рід провин, важка відповідальність, яка й близько не повинна існувати серед народу. Люди повинні навчитися толерувати інших, чужинців, тобто й далеких осіб, мирно співжити з ними. У світі твориться багато зла: війни й заворушення, неспокої, вбивства й підступи, кривда та корупція, політична спекуляція, ніби сам диявол вийшов на волю з пекла. Необхідно дякувати Богові за дар віри, за можливість покаяння, за його велике милосердя, яке проявляє над людьми. Тим більше, що святіший Отець Франциск, проголошуючи «Рік Божого милосердя», заохочує християн та людей доброї волі керувати погляд на Божу доброту, любов й милосердя. Це великий дар, коли Господь дивиться на своїх людей милосердним поглядом, прощає уже провини та беззаконня, поки буде судити живих. Кожна людина, яка переставляється до вічного життя, отримує вирок – спасіння або відчуження від Бога, бо на землі усі живуть разом, змішано. Час загального суду людства та кінця світу не відомі, але кожна мудра особа може приблизно вичислити свій перехід до вічного життя, в якому відбудеться суд над нею. На Утрені цієї неділі звучать наступні слова молитви: «Приготуймося, плачмо, примирімося з Богом раніше кінця: страшний бо суд, на ньому ж усі нагими станемо» (Утр. М'ясопус. нед. Пісня 3, ірм.) Святий І. Золотоустий, роздумуючи слова Спасителя, навчає: «І за що вони отримають таку нагороду? За пропонований дах над головою, за одежу, за хліб, за холодну воду, за відвідини, за прихід у в’язницю» (св. Ів. Золот., Бесіда LXXIX на Мт п.2). Колись сини Ізраїлю постили, каялися за гріхи і читали святі книги, примирюючись з Богом. Згодом, левіти звернулися до народу, щоб спільно благословити Господа: «… Боже великий, могутній і страшний, ти, що додержуєш союз і милость! Не маловаж усіма тими стражданнями, що спіткали нас, царів наших, князів наших, священиків наших, пророків наших, батьків наших і ввесь народ твій… Ти справедливий у всьому, що над нами сталося, бо ти чинив по правді, а ми чинили зло» (Неєм 9,32-33). Просімо щиро, щоб Бог змилувався над нами, немочами та беззаконнями народу; каймося та покоряймося перед ним, бо наш народ також терпить нужду через невірність Небесному Отцю. Хай мати Божа виблагає нам дару щирого покаяння та замирення з Господом!
       
       
        + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
      6 березня 2016 р. Б. Архикатедральний Собор Святого Юра, м. Львів

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Дитячий літній табір «Промінчик» у с. Борщовичі

  • Пастирський візит парафії Пресвятої Тройці (с. Терновиця, Яворівського р-н) 2015 р. Б.

  • Відбулося VI Всеукраїнське військове паломництво до Зарваниці.

  • Молитовне вшанування пам’яті о. Маркіяна Шашкевича на Білій горі, що в с. Підлисся.

  • 17 травня 2015 року у Львові відбувся форум сімей «Подружнє життя сповнене радістю»

  • на львівському євромайдані священнослужителі різних християнських конфесій відслужили Богослужінняна львівському євромайдані священнослужителі різних християнських конфесій відслужили Богослужінняна львівському євромайдані священнослужителі різних християнських конфесій відслужили Богослужіння

  • Синклер у спавах монашества відзначив 40-ття священства подячною Божественною Літургією

  • смт. Старий Розділ

  • Захисникам Вітчизни від парафії Введення в храм Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Чукаріна, 5)

  • У селі Гринів Звенигородського протопресвітерату триває розбудова Хресної дороги

  • Праведний Митрополит Андрей Шептицький

  • У с. Борщовичі провели веселі канікули для дітей

  • Митрополит Ігор завітав з пастирським візитом у с. Зимна Вода

  • Пастирський візит Митрополита Львівського до с. Лисиничі

  • Високопреосвященний владика Ігор звершив освячення новозбудованої дзвіниці в смт. Івано-Франкове

  • Богослужіння Святої Великої П’ятниці (29.04.2016)

  • Шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького: плани реконструкції

  • 17 травня 2015 року у Львові відбувся форум сімей «Подружнє життя сповнене радістю»

  • Пастирський візит владики Ігоря до парафії Воскресіння ГНІХ, що у Львові

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі