Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 28/01/2016 Слово Митрополита Львівського до вчителів про Боже милосердя
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського до вчителів про Боже милосердя
       
      Відомо, що цей рік Святіший Отець проголосив роком милосердя, прощення, щоб вірні користали з цього, очищали та освячували душі Божим Промислом. Розуміємо, що людина не може сама очиститися від своїх провин, власних сил замало, бо чинить провину проти Бога, грішачи. Може виникнути запитання: не потрібно каятися й перепрошувати Господа, коли не наступає очищення чи прощення беззаконь.? Пояснення приходить від святого апостола Петра, який вказує на Ісуса Христа: «… ми, що його синяками зцілились» (1Пт. 2,24). Господь, наш Спаситель, здобув для нас прощення, а вірний люд, стараючись жити згідно Божих установ, вчиняючи добрі діла, через покаяння, присвоює для своїх душ прощення беззаконь. Хто не чинить добрих діл, не щедрий на милостині, не бачить ближніх у потребі, відвертається від хворого, особи в біді та сироти – таким трудно отримати прощення, а тим більше – освячення душі, взагалі, спасіння. Знаємо, що наш Господь – довготерпеливий і багатомилостивий, який не гнівається на грішника, бо очікує його покаяння, примирення. «Ласки Господні не скінчились, не вичерпалось його милосердя» (Пл. Єр. 3,22), – переконує пророк. Людина – порох, тому здібна проявляти гординю, не коритися й противитися Господнім установам. Так, Бог прощає людині, котра вчасно мириться з Ним через покаяння, але може статися, що людина не зуміє увійти у стан примирення. Святий Альфонс Ліґуорі в одному із своїх творів написав дивні речі, що Бог прощає особі її провини протягом життя, яка досягає 90 років, а дитину, що згрішила один раз у молодечому, забирає до вічності у загадковому й непевному духовному стані. Це – дуже дивно і людина не знаходить відповіді, бо Господь найкраще знає потреби й стан душі людини: «Думки бо мої – не ваші думки, і дороги ваші – не мої дороги, – слово Господнє» (Іс. 55,8). Бог не може залежати від способу мислення чи бажань людей, Він – Буття самобутнє. Пророк наступне стверджує про Господа: «Ні! Хто хвалиться, хай хвалиться тим, що розуміє і знає мене, що Я – Господь, який творю милость і суд, і справедливість на землі; мені бо це до вподоби…» (Єр. 9,23). Людина не в силі заперечити чи змінити Божу волю, хіба що через щиру молитву, піст й милостині може ублагати в Бога милосердя й помилування.

      Боже милосердя – без кордонів, їх може встановлювати людина лише у своєму мисленні, як кволе та поранене беззаконнями створіння. Доброта Бога по-різному проявляється на кожній індивідуальності, бо особа сама у незнаний нам спосіб реагує на Господнє милосердя та на його розуміння людини. Пригадаємо про учня Юду, що зрадив Ісуса Христа, який «… упав сторч головою і тріснув надвоє, і все його нутро вилилось» (Діян. 1,18). Цей апостол був близьким Христові, вибраним для проповідування Божого слова, чинив чуда оздоровлення, виганяв злих духів й інші добрі справи разом з другими апостолами, але, після вчиненого промаху зради не прибув до Спасителя. Господь висів на хресті із розпростертими руками, очікував, також, на його прихід й покаяння – Юда не прибув до Ісуса, прийшов тільки до ворогів Христових, первосвящеників й старших, кинувши срібняки: «Згрішив я, – сказав, – видавши кров невинну…» (Мт. 27,4). Учень-зрадник усвідомив свою помилку, але не каявся, не прийшов до розп’ятого й милосердного Христа, якого добре знав, кинув гроші, але не примирився з Богом, сталося це, що передбачав Ісус Христос: «…пропав, лише син загибелі, щоб збулося Писання» (Ів. 17,12). А Писання збулося тому, що Бог знав, що Юда не покається, бо піддався зневірі, не понадіявся на Господнє милосердя. Інший приклад: розбійник, що висів праворуч Христа, грабував, можливо й вбивав, допускався інших тяжких провин… Цей повірив Ісусові, який висів поруч нього на хресті, на противагу другому розбійникові, що насміхався з Сина Божого. Розкаяний великий грішник-розбійник поступив інакше, звертаючись: «… Ісусе! Згадай про мене, як прийдеш у своє Царство» (Лк. 23,42). Милосердя Боже незрозуміле для людини, незбагнене людським розумом, бо: «Милість твоя, Господи небес сягає, вірність твоя по хмари» (Пс 36,6). Господь завжди готовий прощати розкаяному грішникові, який розуміє своє нещастя та духовну слабість. Грішна людина не хоче ображати Бога, але внаслідок первородного гріха духовно поражена, обезсилена, падає, тобто, противиться Господу. Мимо того, кожна особа має можливість миритися з Господом, бо сам Син Божий у великому своєму милосердю промовив відносно ближнього: «І коли сім раз на день він згрішить проти тебе й сім раз повернеться до тебе та й скаже: Каюсь, – прости йому» (Лк. 17,4). Незбагненна Божа Премудрість з легкістю прощає прогрішення розкаяному грішникові. Тому святий апостол Павло звертався до вірних, сам досвідчивши великого Господнього милосердя: «Будьте, натомість, добрі один до одного та милосердні, прощайте один одному, як Бог у Христі вам простив» (Еф. 4,32).  Дякуймо Богові за його ласкаву любов до нас, безмежне милосердя й не переставаймо це чинити перед ним, бо Він дотримує своїх слів про велику милість, але й справедливість: «І творю милосердя до тисячного покоління тим, хто люблять мене і бережуть заповіді мої» (Вих. 20,6). Бог запевнює про свою прихильність до людини, навіть тоді, коли два міста Содом й Гомора були «заводнені» нечистими гріхами від малих до людей дорослих й поважного віку. Дивно, але патріарх Авраам почав боронити міст та його мешканців перед Господом, починаючи загадково від числа 50-ти праведних осіб. Розмовляв, благав Бога й Господь годився на його прохання, дійшло до того, що у двох містах не знайшлося десять вірних. Вкінці розмови: «… Авраам промовив: а може їх там знайдеться хоч десять? Не зруйную і заради десяти» (Бут. 18,32). У двох містах не знайшлося десять праведників? - Хай рік Господнього милосердя сприяє усім нам до отримання прощення гріхів та їх відпущення. Мати милосердя, пресвята Богородице, виблагай нам й нашому народові прощення гріхів та Божого милосердя!
       
       
        + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
      28 січня 2016 р. Б. Архикатедральний Собор Святого Юра, м. Львів

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • Відзначення 15-річчя від дня освячення храму м. Винники

  • Молодь з особливими потребами БФ «Карітас-Львів УГКЦ» посортувала близько трьох тонн кришечок на протези для учасників АТО

  • Митрополит звершив пастирський візит з нагоди 10-ї річниці освячення храму у Національній Академії сухопутних військ

  • Пастирський візит парафії Пресвятої Тройці (с. Терновиця, Яворівського р-н) 2015 р. Б.

  • Робочий візит Пасторального відділу Курії Львівської архиєпархії (26.05.2016)

  • Молитовні відвідини Свято-Покровського монастиря (09.01.2016)

  • На свято Покрови у Львівській архиєпархії рукоположено пресвітера і диякона

  • 11 - 20 серпня у с. Лібухова, що на Старосамбірщині, відбувався євангелізаційно-формаціний табір для дітей зі священичих родин Львівської митрополії

  • Владика Венедикт звершив освячення розписів храму в с. Липники

  • свято Миколая у Львівському обласному дитячому психоневрологічному диспансері

  • У Львівський храм привезли з Тернополя ікону «Невичерпна Чаша» і моляться за зцілення від узалежнень.

  • У Зарваниці завершився сімейний табір

  • У Львові провели науково-практичний семінар для вчителів християнської етики та катехитів

  • У Львівській митрополії відбувся конкурс-фестиваль семінарійних хорів ім. о. Остапа Нижанківського.

  • Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, відвідав формаційну школу для монахинь у місті Тшебіня, Республіка Польща.

  • Пресвітерське рукоположення Петра Терлецького

  • На свято Миколая владика Венедикт відвідав обитель отців-василіян в Золочеві

  • ІІ Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі