Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 24/01/2016 Слово Митрополита Львівського на Неділю по Богоявленні ГНІХ
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на Неділю по Богоявленні ГНІХ
       
      Еф. 4,7-13; Мт. 4,12-17. 
       
      Доброчесні отці,
      Достойні сестри і брати,
       
      радію разом із вами, що на місці, де молимося, постала зовсім нова церква, замість колишньої невеликої духовної будівлі. Знаю, що ви успішно підтримували доброчесного отця Івана Колодія в будівництві й тому за короткий час виріс цей гарний Божий храм! Минулого року, коли ми разом молилися на цьому місці в уже не існуючому приміщенні, отець Іван звернувся до мене, щоб я записав у календарі, що 24 січня 2016 будемо благословити церкву. Я дуже вдячний йому, позитивно за слова, які він промовив, але ще більше за працю й труд, який вчинений навколо нового чудового спорудженого храму. Ми благословляємо цю церкву на служіння у ній, на завершування святих Тайн та усяких церковних треб. Коли усе буде викінчено у храмі, мається на увазі, іконостас, розпис, вистелена долівка тощо, тоді відбудеться ще більша свята подія: освячення храму, велике церковне свято. Чому кажу велике свято? Бо, коли пригадаємо будову храму царем Соломоном в Єрусалимі, сам «Господь дав Соломонові мудрість». У цій будові приймав участь увесь Ізраїль. Дерево возили із Ливану, у чому було задіяні 30 000 осіб, які почергово змінювалися на праці кожного місяця по 10 000, а місяць перебували вдома… Пригадаю ще кілька чисел, бо уважаю, що нам буде цікаво. Соломон залучив до праці «70 000 носіїв і 80 000 каменярів у горах», теж, 3 300 осіб, які наглядали за робочим людом. У горах тесали дороге каміння та приготовляли окремо дерево, бо на будову завозили усе приготоване, щоб не стукати й не обтісувати на місці, де будувалася святиня (пор. 1Цар. 5,26-32). Коли збудували храм Господові, цар зібрав увесь Ізраїль на посвячення й «… приніс у мирну жертву Господові 22 000 волів і 120 000 овець» (1Цар. 8,63). Святкували сім днів, а на восьмий день цар відпустив народ, але свято тривало аж 14 днів, бо не усі повернулися додому. Ми не можемо вимагати від отця Івана та парафіян, щоб при посвяченні влаштовували таке епохальне свято у Львові, бо й стільки робітників не брали участь в будівництві, а споруджувала його місцева громада з допомогою певних доброчинців. Отже, сьогодні велике свято при благословенні цього храму, а ще більше гряде, коли відбудеться освячення! Дякую отцеві Івану Колодію, священикам храму та усім вам, нашим чудовим парафіянам, жертводавцям, працівникам, архітекторам, молільникам та прихильним добрим людям! Хай Бог благословить вас рясно: силою духу та добрим здоров ям!
       
      Сьогодні неділя по святі Богоявлення Господнього. Євангеліст Матей розповідає про те, що Ісус повернувся у Галилею, в Назарет, бо Ірод ув’язнив святого Івана Хрестителя. Господь приніс світло у землі Завулона та Нафталі, де люд перебував у духовній темноті, «тіні смерті». Бог сам розповсюджує світло Святого Духа між усіма народами, бажаючи їхнього спасіння та освячення душ. Він прихильний людям, виходить зі своєю ініціативою! Темнота приносить страх, непевність, обмежує у способі діяння, а світло дає простір, підбадьорює, надихає до гідного використання часу та виконання волі Бога. Духовна темнота походить від гріха, від спротиву Божому Провидінню, коли своїми вчинками, словами й думками, особа не виконує Заповідей Бога. Бо гріх накриває людину і в її душу не може проникнути світло Боже, існує темінь; подібно, якщо зачинити щільними ставнями вікна, у приміщення через шибку не проникне сонячне світло. Христос прибув у Капернаум, щоб там голосити слова спасіння: «… Покайтесь, бо Небесне Царство близько» (Мт 4,17). Не багато слів, але вони найнеобхідніші для достойного життя християнина. Ісус Христос знає духовну слабкість людей, не звертався до них, щоб не грішили, лише, щоб каялися, мирилися з Богом, перепрошували його за негідне життя. Так, Господь, коли оздоровив хворого, що 38 років був поражений недугою, відізвався до нього: «… Оце ти видужав, - тож не гріши більше, щоб щось гірше тобі не сталось» (Ів 5,14). Звичайно, що Бог не бажає грішного життя людини, але завжди пам’ятає, що людина порох – здібна чинити беззаконня. Господь Ісус продовжив проповідь Івана Предтечі, закликаючи людей до покаяння, коли той був у темниці, а згодом, страчений. Це – дуже важливе повчання, бо розкаяна людина отримує небо, вічну щасливу нагороду. Покаяння необхідне кожній особі, про це нас переконує Святе Писання: «Бо праведний сім раз упаде й знову встане, а безбожник спіткнеться в нещасті» (Прит. 24,16). А в іншому місці Мудрець повчає: «Нема на світі такого праведника, що чинить добро, ніколи не згрішивши» (Проп. 7,20). Не потрібно лякатися своєї погрішності, своїх беззаконь, треба боятися нерозкаяності та уникання щирої сповіді перед Богом в особі священика. Кожна людина має вибір: спастися або загинути, бути щасливою у небі або відкинутою Богом на віки. Усе в наших руках, Господь очікує нашого примирення з ним. Хай проголошений Святішим Отцем «Рік Милосердя», допоможе усім нам усвідомити необхідність покаяння та примирення з Богом «поки ми ще у дорозі». Пресвята Богородице, виблагай нашому народові духа щирого примирення з Богом, миру й злагоди в Україні!
       
       
        + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ
       
       
      24 січня 2016 р. Б. храм Собор св. Івана Хрестителя, м. Львів

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • Слово Митрополита Львівського в 30-ту річницю Чорнобильської катастрофи

  • У с. Попеляни, що на Пустомитівщині освятили відновлений храм. Фото

  • Митрополит Львівський здійснив пресвітерське та дияконське рукоположення

  • У с. Жорниська, що на Яворівщині відбулись місії тверезості

  • Львівські архиєреї відвідали Загальнонаціональну прощу до Зарваниці

  • Гарнізонний храм відсвяткував свою четверту річницю з дня відкриття

  • Подячна Літургія для катехитів Львівської архиєпархії.

  • Духовні вправи для нечуючих у смт. Брюховичах

  • Парафія Благовіщення Пресвятої Богородиці, що у Львові, вшанувала Кобзаря.

  • В Архикатедральному Соборі Святого Юра відкрити «Двері Божого милосердя»

  • У с. Попеляни, що на Пустомитівщині освятили відновлений храм. Фото

  • Ювілей повернення собору Юра вірним УГКЦ

  • Митрополит звершив пастирський візит з нагоди 10-ї річниці освячення храму у Національній Академії сухопутних військ

  • Владика Венедикт очолив похоронне прощання із Героєм України – Василієм Сліпаком

  • 55-річчя єпископської хіротонії владики Андрія (Сапеляка)

  • У Львові провели науково-практичний семінар для вчителів християнської етики та катехитів

  • Паломники з парафії Воскресіння ГНІХ, що у Львові, молились за прославу Слуги Божого Андрея та мир в Україні

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі