Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 26/12/2015 Слово Митрополита Львівського під час реколекцій для дружин священнослужителів Львівської Митрополії
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського
      під час реколекцій для дружин священнослужителів Львівської Митрополії
      Еф 5,1-8; Лк 13,18-29.
       
       
      Доброчесні отці,
      Достойні богомольці,
       
      ми щасливі від того, що Господь через наших батьків, бабусь чи дідусів прищепив нам дар святої віри. Зрештою, Бог усім пропонує і в різний спосіб ласку віри, однак, людина внаслідок свого духовного засліплення потурає пристрастям, замість коритися розумові та прийняти Господнє світло. Наше життя на землі обмежене часом: одні приходять на світ, інші прощаються із життям на землі, - так постановив Господь. І прожитий час на землі позитивно чи негативно у відношенні до Бога, визначить для кожної людини нагороду чи покарання у вічності.
       
      Ісус Христос часто у своїх промовах говорив про вічну нагороду та Небесне Царство, а люди розуміли це дуже слабо, або не бажали цього приймати, бо воліли жити за своїм законом. Прямування до вічної нагороди вимагає певних умов, які перед людиною ставить Господь. Чому? - Бо він, як предвічний Суддя, буде нагороджувати чи проголошувати вирок покарання, на який особа виразно заслужила, тому що легковажила його перестороги, які проявлялися у сумлінні людини чи зовні, від пізнання закону.
       
      Вчора ми були присутні на відкритті та посвячували нове приміщення автовокзалу «Двірцевий», що знаходиться в правій стороні, коли приближатися до головної залізничної станції у Львові. Зібралося не мало різних цікавих людей, які прийшли на цей захід. Після виступів, нагород та традиційного розтинання стрічки, була прочитана молитва на посвячення цього невеликого приміщення та його освячення водою. По закінченні, на другий поверх піднялася певна кількість осіб, зокрема, дівчата й жінки, яким було запропоновано невеликі іконки Божої Матері. Із присутніх десяти взяли тільки троє, а одна із них відразу запитала: «А що воно помагає?» - Почула відповідь, що допомагає на усе добре, коли щиро благати пресвяту Богородицю. Хтось із них споглядав на це із насмішкою, інші,  просто - не брали.
       
      Це - неспокійний прояв, що показується уже часто-густо у вихованні певної кількості нашого суспільства, яка байдуже або негативно сприймає правду про Бога, про вічність, нагороду чи покарання! Ісус Христос не помилявся, навпаки, стверджував, що вічність знаменується нагородою або покаранням, радістю, або скреготанням зубів. А Бог даремно слів не промовляє, лише, заохочує народ, щоб старалися здобувати вічне щастя. «… Царство Небесне здобувається силою; і ті, що вживають силу, силоміць беруть його» (Мт 11,12). Хто не візьме щастя й радості у вічне життя, такі будуть нещасливі та повсякчас заплакані за негідно прожите життя на землі. Якогось нейтрального стану ніхто не здобуде у вічності, а Господь ласкавий у своєму милосерді, готовий прощати людям їхні промахи й провини більші чи менші.
       
      Багато із народу цього не сприймає, насміхаються, не вірять, глузують, подібно, як сучасники Ноя, які не вірили у потоп, але сталося: «… прорвались усі джерела великої безодні й небесні загати розімкнулись, і лив дощ на землю - сорок днів і сорок ночей» (Бут 7,11-12). Звичайно, що врятувався тільки Ной зі своєю ріднею, тваринами, плазунами, птахами і т. д., які увійшли в споруджений корабель. Не відомо, чи ті, яким грозила безвихідна небезпека й втонули у воді – каялися, чи легковажили покаяння? Від щирого покаяння та примирення з Богом, залежить вічність людини.
       
      Ісус говорив про Царство й порівнював його до гірчичного зерна, з якого виростає дерево, що служать птахам; чи до закваски, що використовується як заміс до приготування випічки хліба. Спаситель заохочував народ, щоб здобували Небесне Царство, пригадував, що воно само собою не прийде, лише, трудом та стараннями можна його осягнути. Ніхто не виключений від здобуття вічного щастя, хіба хтось самовільно викреслить себе із цього списку, провадячи життя розгнуздане, ліниве, пихате, покладаючись на себе та свої здобутки. Христос викупив нас від неволі диявола, вказував на необхідність гідного життя, щоб бути на віки щасливими у вічності. Ми для Бога дорогі особи, бо за кожну людину пролита кров Спасителя на хресті. Це дуже важливо розуміти й вчинити правильний висновок.
       
      Сьогодні наша Церква пригадує про подвиг святих мучеників Євстратія, Авксентія, Євгенія, Мардарія та Ореста. Це – безстрашні воїни Христа, які визнавали Господа перед усіма, привселюдно, не боялися мук й смерті. Коли б привселюдно не виявляли самі себе, мабуть, ніхто б їх не знав, що вірять в Бога. Ці мученики з натхнення Святого Духа вголос прославляли Христа Спасителя. І їх після страшних мук усікали мечем, святий Орест прийняв смерть на розпаленій решітці, на якій його було розтягнуто, а праведного Євстратія було спалено живцем у печі. Господь кріпив їх на дусі, щоб вони здолали страх, а з ним тяжкі катування, мечі та вогонь. І вони вийшли переможцями, отримавши вічну нагороду в небі. Тепер насолоджуються радістю зі своїм Спасителем, пречистою Богородицею, ангелами й усіма святими.
       
      Кожна людина стоїть перед вибором вічності через християнське життя на землі. Звичайно, що бути хрещеним - не вистарчить до спасіння, необхідне практичне життя гідне християнина. Святий апостол Яків переконує: «… Ти маєш віру, а я маю діла. Покажи мені твою віру без діл, а я тобі покажу моїми ділами мою віру» (Як 2,18).
       
      Наближається кінець 2015 року. Погляньмо на прожитий рік, зробімо аналіз нашої віри та подякуймо Богу за вчинені добрі діла. Коли б їх бракувало через недбайливість, користаймо з проголошеного року милосердя, прибігаймо з покорою, надією та каяттям до Небесного Отця, який ласкаво прощає нам провини.
       
      Молімося до милосердної Богородиці, щоб виблагала нам у свого Сина Ісуса Христа щирого розкаяння у гріхах. Пресвята Богородице, ти наша надія, тобі довіряємо наше життя й спасіння, благаємо тебе допоможи нам у цьому. Святі мученики, виблагайте нам спасіння у Господа. 
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський, УГКЦ

      26 грудня 2015 р.Б. Львівська духовна семінарія Святого Духа

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • медики Львівщини відзначили професійне свято молитвою

  • Відзначення 15-річчя від дня освячення храму м. Винники

  • Львівська презентація книги Я. Пелікана «Ісповідник між Сходом та Заходом. Портрет українського кардинала Йосифа Сліпого»

  • У Львові молилися за загиблими у збитому літаку в Луганську

  • Владика Венедикт звершив освячення дзвіниці в с. Малечковичі, що на Пустомитівщині

  • У Львівській митрополії відбувся Чин архиєрейської хіротонії владики Григорія, Єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії

  • зустріч християнських сімей

  • Відбулися реколекції для дружин священнослужителів Львівської митрополії

  • Місії тверезості в с. Верхня Білка Винниківського протопресвітерату

  • Відбулась чергова зустріч християнських сімей

  • Митрополит відвідав парафію Собору Святого Івана Хрестителя (22.1.2017)

  • У с. Поруби, що на Яворівщині освячено відновлений храм

  • Храмовий празник та дияконські рукоположення у монастирі святого Онуфрія (25.06.2016)

  • В Архикатедральному соборі Святого Юра відбулася панахида за загиблими пасажирами та членами екіпажу збитого над Україною літака Малайзійських авіаліній.

  • Владика Венедикт відвідав храм Святої Софії

  • Зі Львова сьогодні вирушила ХХІ Міжнародна молодіжна піша проща до Унева

  • Блаженніший Святослав, Глава та Отець УГКЦ

  • Владика Венедикт відвідав обитель отців-студитів, що в урочищі Лужки на Франківщині

  • На Яворівському полігоні військовослужбовець прийняв Тайну Хрещення

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі