Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 13/12/2015 Слово Митрополита Львівського на 28-му неділю по Зісланні Святого Духа
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на 28-му неділю по Зісланні Святого Духа
       
      Кл 1,12-18; Лк 14,16-24.
       
       
       
      Достойні сестри і брати,
      дуже похвально, що ми з Божого благословення прибули в цю неділю у Господній храм на молитву. Багато із людей зовсім не моляться, не вміють, не бажають, проходять повз храм, бо не знають нічого про Бога. Ми, будьмо вдячні Господу за наших батьків, бабусь, дідусів чи інших людей, які показали нам дорогу до храму й прищепили віру в Бога. Молімося за тих, хто далекий від пізнання Бога, щоб такі особи зуміли прийняти дар Святого Духа у своє духовне життя. Просімо нашого Творця, щоб наше ім’я та імена багатьох інших людей, усіх мешканців планети Земля, були записані на небесах. Господь надзвичайно «хоче, щоб усі люди спаслися і прийшли до розуміння правди» (1Тм 2,4). Така важна справа, найважливіша,  поставлена перед кожною людиною, яка приходить на світ: бути спасенною, бути у вічності щасливою. І в усьому цьому один позитив: хто тільки забажає вічного щастя, така особа, примирившись з Господом, осягне це безсмертне щастя!
       
      Сьогодні особливий день: святкування неділі, посвяченої святому апостолові Андрієві; закінчення року присвяченого праведному Митрополитові Андреєві, у нашій Церкві та початок року «Божого милосердя», який проголосив Святіший Отець Франциск. Благодатні перспективи запропоновані вірним, великий скарб покладений  перед нами, щоб тільки зуміти усе це присвоїти для гідного християнського життя.
       
      Спаситель, одного разу, розповів притчу про неймовірно доброго чоловіка, який справив велику та пишну вечерю, запросивши даремно певних людей. Ті, по черзі відмовилися прийти на запропонований бенкет, повідомляючи своє рішення через посланого паном слугу. Відповідали культурно, перепрошували, бо на перше місце ставили різні свої інтереси. Коли пан почув, що очікувані ним гості злегковажили його пропозицію, змінив проект і вислав слугу, щоб привів з вулиць й майданів «вбогих, калік, сліпих, кульгавих». Щедрість цього добродушного господаря не вгавала, бо він знову послав підопічного, щоб той вийшов аж на дороги й шляхи, та наполегливо запрошував усіх зустрічних на велике свято. Слуга працював ревно, не відпочивав, світлиця наповнювалася гостями, місця ще були, а господар очікував заповнення залу народом на цій благородній вечері. Правда, що організатор бенкету безцеремонно повідомив, що ніхто із тих, кого він запросив, не покуштують вечері не тому, що він заборонить, але тому, що запрошені з власної волі ніколи не прибудуть. Запрошені не були йому рівними авторитетом чи посіданням майна, ні, це були підвладні особи, але не слухняні, легковажні. І тут розуміємо Господа, який усіх людей закликає у щасливу вічність, пропонуючи свої умови. Ці пропозиції – його заповіді любові. Людина, натомість, прив’язана до своєї волі, яку бажає нав’язати Богові, щоб він погодився на неї, не зважаючи на її вірогідність.   У Господа - одна воля, а в людей - стільки, скільки їх мешкає на нашій планеті. А Бог не бажає нікого на силу впроваджувати до вічного щасливого життя, лише мовить: «… Коли хтось хоче йти за мною, хай зречеться себе самого…» (Мр 8,34). Іншого разу, коли багато із людей покинули Христа, він промовив до апостолів: «… Невже й ви бажаєте відступитися?» (Ів 6,67). Дав право вибору своїм учням: залишатися з ним, або відійти. Подібно стається з кожною людиною: годитися з волею Бога, або слідувати своїм уподобанням, перекреслюючи Господні веління. А тут йдеться про кінець життя: яким він буде для тих, хто легковажить Господні установи.? Святий апостол Павло пропонує правильну життєву відповідь: «Дякуйте Отцеві, який зробив нас гідними мати участь у долі святих у світлі» (Кл 1,12).
       
      В день празника святого апостола Андрія Первозданного закінчуємо рік посвячений праведному Андреєві Шептицькому, нашому великому Митрополитові. Передання твердить, що святий апостол Андрій, прибув в на місце, де сьогодні розкинувся Київ, поставив на горі хрест й заповів, що тут постане славне місто з багатьма церквами. Тодішній народ прийняв цей хрест, хрестившись водою і Святим Духом. Несімо з гордістю, з великою пошаною та любов’ю у наших душах, цей хрест, символ Спасителя. Пам’ятаймо у наших молитвах, щоб благати о прославу в святій Церкві честю блаженного нашого Митрополита Андрея, про якого думаємо, як праведного Святителя, сяючого у небі. На землі знайдуться певні особи, які з різних політичних чи етнічних міркувань блокують процеси беатифікації чи канонізації, але «праведник злих слухів не лякається». Багато відбулося різних духовних заходів присвячених праведному Митрополитові Андреєві, зокрема, радіємо пам’ятникові, який постав на площі перед собором святого Юрія, мимо перешкод, що їх провокували противники усього «праведного і українського». Ще й досі певні особи показують на Церкву, як перешкоду запланованого проїзду біля собору, однак, ця неправда має місце тільки у серцях певних осіб, які вороже наставлені до нашої Церкви та львів’ян. Такі люди планували зрив постання пам’ятника, а зараз бажають протиставити Церкві наших вірних, бо це вони блокували планові роботи  на площі та прилеглій до неї території. Час розставить крапки на свої місця. Цього року відбулося багато конференцій присвячених Праведному Митрополитові, виставок, конкурсів, спортивних змагань, написана ораторія в честь Митрополита, видані монументальні твори про життя й діяльність Праведного, встановлені пам’ятні знаки тощо. Дякуємо Богові, що благословив ці благі зусилля, які, думаємо, незадовго закінчаться проголошенням Праведного Андрея блаженним. Молімося щиро до Господа про такий духовний дар.
       
      Сьогодні у нашій Церкві проголошуємо рік Божого милосердя, що уже започаткував Святіший Отець Франциск восьмого грудня. В нашій Архієпархії призначено шість церков, де люди можуть отримати повний відпуст, про це будемо вас ще багато разів інформувати. Насамперед, собор святого Юра, гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла у Львові, церкви у с. Страдч, с. Прилбичі, смт. Глиняни та с. Новосілки, часто називане – Раківець. Умова отримання відпусту: перейти через двері у цих святинях, сповідатися і причащатися, не мати прив’язання до гріха, послухати науку про Боже милосердя та помолитися в намірі Святішого Отця «Отче наш…», «Богородице Діво…», «Слава Отцю і Сину і Святому Духу…» та «Вірую в єдиного Бога…». Більше про це почуєте додатково. За таких умов Церква дарує дочасні кари й духовні заборгованості на землі та у вічності, коли особа щиро примирилася з Богом. Такі щедрі дари не часто трапляються у Церкві, тому важливо подумати над своїм душевним станом і духовно збагатитися. Хай Господь дає усім світла Святого Духа, щоб збагнути цей неоціненний дар! Пресвята Богородице, допоможи нам через Господні дари з честю прийняти духовний мир у наших душах та благослови нашій Україні!
       
       
        + Ігор
      Митрополит Львівський УГКЦ
       
       
      13 грудня 2015 р. Б., Архикатедральний Собор святого Юра, м. Львів

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • 150 років храму Покрова Пресвятої Богородиці у с. Митулин

  • Владика Венедикт здійснив пастирський візит до парафії Різдва Пресвятої Богородиці с. Сокільники.

  • Молодіжний хор Архикатедрального Собору святого Юра на СДМ (27.07.2016)

  • Владика Венедикт відвідав храм Святих верховних апостолів Петра і Павла, що в с. Зимна Вода

  • Владика Володимир провів передріздвяні реколекції для студентів (2-3.12.2016)

  • Владика Венедикт очолив заупокійне богослуження за Андрієм Кузьменком

  • Дошкільнята з катехитичної школи с. Оброшино підготували для матерів концерт

  • У с. Борщовичі провели веселі канікули для дітей

  • Нічні чування у храмі Всіх Святих Українського Народу (18-19.11.2016)

  • Молитовна хода вулицями Львова «За мир і Божу мудрість для Українського народу»

  • Великопосні реколекції 2014 р. Б. для дружин священнослужителів Львівської митрополії

  • Богослужіння Святої Великої П’ятниці (29.04.2016)

  • Чергова вишкільна зустріч усіх дияконів Львівської архиєпархії (31.10.2016)

  • Владика Венедикт молився з учасниками Молодіжного форуму дружби 2015

  • Владика Венедикт освятив іконостас храму Христа Царя в с. Поріччя. Фото

  • У Зарваниці завершився сімейний табір

  • У храмі бл. свщмч. Миколая Чарнецького освячено новий іконостас

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі