Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 30/11/2015 Слово Митрополита Львівського на 26-ту неділю по Зісланні Святого Духа
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на 26-ту неділю по Зісланні Святого Духа
       
       
      Еф 5,9-19; Лк 12,16-21.
       
       
      Доброчесні богомольці,
      особи дозрілого віку зауважують, що час летить дуже швидко. Міняються пори року, проходять одні свята, інші наступають, нові люди появляються в житті, інші відходять у вічність. Часом, трапляються нестерпні особи, які турбують усіх навколо себе, непокоять, але й вони тимчасові в цьому світі, прямують до вічності, де кожна особа отримає відносно свого чесного або безглуздого життя. Ніхто не буде не зауваженим, бо Господь віддасть кожній людині по заслугах її життя, по її відношенні до ближніх, показуючи тим самим любов до Бога. Ми знову переживаємо часи російського лихоліття, окупацію ворогами певної території України. Стаємо свідками вбивства нашого мирного населення, розбоїв, грабунків, знущань, садизму, усякого роду розправ. Можливо, у тому винні не тільки певна кількість росіян, правдоподібно, гріхи нашого народу, стягнули важкий життєвий стан для більшості у суспільстві. В Україні надалі існує хабарництво невимовної уяви: одні дають, інші вимагають та беруть. Так, буває, що людину ставлять в безвихідні рамки, коли хворого привезли у лікарню й необхідна операція. Лікар підбиває на калькуляторі її вартість й пропонує, незважаючи на присягу Гіппократа. Але Господь за неї запитає і скаже, що у цій особі сам він був хворий, у лікарні, потребував операції, а ти, лікарю, вимагав грошей, бо гроші означали для тебе більше, як милосердя над людиною. Спаситель, знаючи людську злобу повідомляв: «Ви почуєте про війни та воєнні поголоски; глядіть же, не тривожтесь… Народ бо на народ повстане й царство на царство. Голод, чума та землетруси будуть по різних місцях, та все це – початок страждання» (Мт 24,6-8). Тут Спаситель наголошує на вічне страждання, вказуючи на незмінні муки, які людина прописує собі добровільно.
       
      У різних суспільствах, подібно й у нашому, існують багаті люди, які у неоднаковий спосіб набули майно. Багато-хто чесною працею, але не мало – підступом, кривдою, обманом, а може й вбивствами? Часом, погляну через вікно ввечері, побачу – проходить багато людей вулицею. Задумуюсь, що через якийсь час немало з цих пішоходів уже не буде, також, наближається час, що і я не буду ступати вулицями нашого міста Львова, бо Господь кличе усіх до себе у вічність… Вічність.? - Яка вона? Суд Божий, наді мною - яким він буде? - Журюся, тремчу й прошу милостивого Господа, щоб уже простив мені усі провини… Бо - я, теж, грішник і про це не потрібно мене нікому переконувати. Хай Бог проявить наді мною та усіма іншими, особливо, вірними нашої архиєпархії, своє незбагненне милосердя, хай помилує усіх нас по своїй великій милості.
       
      Господь Ісус звістив нам притчу про багату людину. І в цьому великому багатстві немає нічого поганого. Уся злоба містилася в серці багатої людини. Чоловік був сконцентрований на собі, думав про себе, про великий даний йому врожай та запланував розбудову стодол, щоб зберегти своє майно. Не думав про те, як зберегти душу від зла. Уважав себе паном життя, не допускав жодного місця Богові у своєму існуванні. Забув, що Господь дарував йому безсмертного духа та саме він встановив певні рамки життя, бо він - Творець людини.
       
      Багато із людей несправедливо звинувачують Бога, що він, мовляв, обмежує їх у свободі. Святий апостол Павло учить: «Христос нас визволив на те, щоб ми були свобідні. Тож стійте і під кормигу рабства не піддавайтеся знову» (Гл. 5,1). Багато вважають, що можуть робити усе, що лише забажають, наприклад, легалізувати одностатеві шлюби тощо. Тоді скажемо, що людина має право, вільна, взяти два цвяхи і, тримаючи в руках вставити у розетку з напругою електричного струму? Або, у її посіданні, викинутися вниз з десятого поверху? - Так, має право, це – правда, але який кінець буде такому вчинкові? Апостол народів пригадує: «Бо, що ті люди потай виробляють, соромно й казати» (Еф 5,12). Звернімося до закону Божого, який регулює наше життя, бо встановлений Божою Мудрістю для гідного проживання усього людського роду на землі. Тут заходить подібність з багатою людиною, про яку говорив Ісус, що бачила себе паном життя й не давала жодного місця Богові, який полюбив її до тієї степені, що помер за неї, рятуючи людину від вічного покарання. Цей заможний безумець бачив своє життя у їжі, напоях та веселощах, а не в служінні Богові, який покликав його, щоб жити за Господньою волею. Господь нікому не накидається, бо каже: «… Коли хтось хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій і йде слідом за мною» (Мр 8,34). Господь шанує волю людини, але, також, запитає у свій час за невластивий прояв її сваволі. Якщо хтось бажає йти за Христом, хай слідує поставленій Богом умові, якщо не бажає – має право не приймати цієї умови. Господь пропонує нам умови життя, бо він відкупив нас «дорогоцінною кров'ю». «Отак і ми: численні - одне в Христі тіло, кожен один одному член» (Рм 12,5), переконує нас святий апостол Павло. Будьмо мудрі й не піддаваймося нашіптуванням злого духа та його пропозиціям, який діє через певних осіб. Пам’ятаймо на слова святого апостола, який написав коринтянам: «Ви ж Христові, а Христос – Божий» (1Кр 3,23). Злий дух не любить Бога й усього, що до Господа належить, а ми - Божі діти, живімо по-божому. Не забуваймо, що наш Спаситель запрошує усіх до свого Царства, якому не буде кінця. Хай Божа Мати допоможе нам це гідно зрозуміти!

       
       + Ігор
      Митрополит Львівський УГКЦ
       
       
       
      29 листопада 2015 р. Б., Архикатедральний Собор святого Юра, м. Львів

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • с. Вороблячин (хресна хода)

  • Львівська архиєпархія подбала про відпочинок дітей із соціально незахищених сімей

  • Святкування у сестер служебниць в Україні

  • Превентивно-профілактичні семінари у Яворові (28.10.2016)

  • Зустріч християнських сімей 15 листопада 2015 року

  • 150 років храму Покрова Пресвятої Богородиці у с. Митулин

  • Владика Володимир відвідав храму блаженного Миколая Чарнецького (15.05.2016)

  • Митрополит Ігор здійснив пресвітерське рукоположення (01.09.2016)

  • Пастирський візит владики Венедикта 19 квітня 2015 року до храму Преображення ГНІХ (м. Львів, вул.Краківська 21)

  • 150 років храму Покрова Пресвятої Богородиці у с. Митулин

  • Зустріч у Школі духовності та євангелізації Львівської архиєпархії.

  • Духовно-профілактичні місії тверезості серед молоді у c. Ставчани (2016)

  • Митрополит Ігор очолив святкування знакових ювілеїв у Підгорецькому монастирі

  • Владика Венедикт звершив освячення нового престолу в с. Страдч

  • У Львівській архиєпархії відбувся турнір «Вивчаємо митрополита Андрея Шептицького»

  • Міжнародний гросмейстерський шаховий турнір з нагоди 150-ліття від дня народження праведного Митрополита Андрея

  • Єпископ-помічник Львівської архиєпархії здійснив пастирський візит у смт Шкло

  • Богослужіння Святої Великої П’ятниці (29.04.2016)

  • Концерт-презентація «Kerygma Project» у митрополичих садах

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі