Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 03/10/2015 Слово Митрополита Львівського до катехитів
    • Переглянути усі статті

      СловоМитрополита Львівського до катехитів



      1Кр 15,39-45; Лк 4,31-36.
       
      Доброчесні отці,
      Достойні сестри і брати,
       
      дякувати Господу, що ми з великим усвідомленням стоїмо перед ним на молитві. Маємо можливість благословляти Бога за його великі добродійства та безмежне милосердя, яким він обдаровує нас та увесь людський рід. Всесильний Бог нікуди не спішить. Це нам необхідно поспішати, щоб примирюватися з ним, перепрошувати його за промахи в житті, зростати у любові та приязні з Богом. Нам трудно зрозуміти, що мимо нашої невдячності, мимо помилок, часом і не малих, Господь не перестає нас любити. Бо він відрізняє помилки від свого створіння, яке наділене любов’ю, пам’ятає про «свій образ», що відбитий у людині. Коли ж думаємо про земний порох, у який Господь Бог вдихнув життя і утворив людину, - нашому подиву немає кордонів. Господь - незбагненний, всесильний, мудрий, добрий, безконечний, словом – Любов!
       
      Бог ставить чіткі завдання перед кожною людиною, будь-хто має певні виклики в житті. Звичайно, що наші задачі помірковані, не перевищують можливостей та наших сил у боротьбі зі злом (пор. 1Кр 10,13). Тому потрібно пізнавати волю Бога відносно нас. Можливо, у цьому нам допоможе святий апостол Павло, що звертався своїм словом, стверджуючи: «Це ж саме воля Божа: святість ваша…» (1Сол 4,3). А святість – різного ступеня, починається уже тоді, коли особа підіймається з гріха, повертається до Бога своїми мислями, словами, діями, тобто, чинить позитивні зусилля у напрямку до свого Творця. Залишає життя тваринне, а практикує життя духовне. Необхідно чинити позитивний духовний засів на землі, щоби у вічності стояти у славі.
       
      Святий апостол Лука описав подію пов’язану з Ісусом Христом, що сталася в місті Капернаумі. Ісус зайшов своїм звичаєм у синагогу і там зустрів чоловіка, якого мучив нечистий дух. Той став називати Христа «святий Божий». Відносно тодішнього мислення, коли хтось знав й називав чиєсь ім’я, – означало його владу над тією людиною. Господь не бажав, щоб про нього голосив злий дух, тому наказав йому мовчати та покинути людину. Демон кинув чоловіка до землі, вийшов з нього, а присутні подивляли владу та силу, якою володів Ісус. Господь розбиває владу диявола своїм авторитетом та потугою. Прийшло царство Боже, визволення людини з-під влади демона. Людям необхідно заручитися Божим іменем, з якого випливає сила й перемога над усяким злом. Велика правда у словах Сина Божого не давала жодного шансу нечестивим духам. Господь наказує мовчати злу, проганяє лукавого і ця сила завжди жива, перемога за нею до цього часу, вона – вічна. Заручаймося міццю Господньою, щоби сокрушити усяке зло, що тиснеться до людського серця. Переконуймося про правду та силу духа, яку посідав Христос. А хто посідає Господа у своєму серці, там не існує місця ворогові людини!
       
      Тому, що сьогодні зібралися на цю молитву наші катехити, керую слово до них, які роблять багато добра для нашого люду, вірних нашої Церкви, для конкретної особи взагалі. Звичайно, що першим катехитом – завжди священик, який не може себе звільнити від цього обов’язку. На ньому лежить уся відповідальність за добрий стан знання науки катехизму старшого й молодшого віку вірних. Ми дуже вдячні, що при нашому УКУ існує інститут, в якому виховуються катехити, що згодом поділяють свої знання з вірними нашої Церкви.. Праведний Митрополит, ось, чого навчає: «Якщо маєте бути помічниками в науці релігії, мусите цей святий душпастирський прапор катехизму високо держати, мусите його цілим серцем полюбити і цілим серцем мусите посвятитись цій дійсно душпастирській Божій Христовій праці» (Правед. Митрополит Андрей «Шукаємо помічників… у справі катехизації» 1934р., березень 15). Він дуже часто пише у своїх творах про необхідність знання катехизму. Звертався до священиків та тих, хто міг читати, щоб науку катехизму поширювати серед нашого народу. Вбачав у цьому велику користь для дитячої душі, яка може через це знання нести духа віри усе своє життя. Поза всяким сумнівом, потрібно пам’ятати, що й на батьках лежить, також, велика відповідальність за знання катехизму їхніх дітей «Одно слово з Божої науки, висказане ревним катехитом, може на ум і серце дитини зробити таке вражіння, що не дасться затерти до старости» (Правед. Митрополит Андрей «Наука катехизму» 1934р., серпня 15). Наша Церква, поміж іншими східними Церквами, не кажу про латинську Церкву, приготувала свій катехизм і таких Церков не знайдемо багато. Ми пишаємося тим, але - це за мало, бо його потрібно вивчати вірним та поширювати його пізнання. Напевно, дуже радів би святої пам’яті Праведний Митрополит Андрей, коли б за його життя появилася така побожна книга. Звичайно, що він знає на небесах про неї й бажає, щоб її прочитали усі священики, чернечі особи та вірні нашої Церкви! Митрополит з великим пієтизмом відносився до кожної книги, тим більше до катехизму. Ось, слова Праведника: «Ви побачите, що це справді золота книга: золота, бо містить у собі найщирішу й найсвятішу Божу науку; золота, бо така цінна, що її християни повинні цінити на вагу золота… – в іншому місці продовжує – … нехай же дитина бодай із тих щоденних молитов, відмовлюваних разом із родичами, навчиться як не цілого катехизму, то бодай тих правд, без яких не можна спастися» (Правед. Митрополит Андрей «Про знання катехизму» 1937р., квітня 9). Він прирівнював знання катехизму до спасіння та освячення душі, бо справді, там міститься достатня наука, щоб пізнавати Бога, його любити й отримати від нього вічне спасіння.
       
      Вітаю усіх вас, добрі, достойні та гідні великої пошани, катехити нашої Архієпархії! Дякую вам за вашу посвяту, за мужність, постійність, навчання, уміння та любов до ближнього в поширенні знання про Господа Бога й необхідності спасіння душі! Хай Господь примножує вам благодаті, благословить силою духу, дає доброго здоров’я на багато років гідного християнського життя! Поручаю вас усіх покрову Божої Матері! Молімося за мир, спокій в Україні та усьому світі!
       

       
      + Ігор
      Митрополит Львівський УГКЦ
       

      3 жовтня 2015 р. Б. Собор св. Юрія, м. Львів

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • Зустріч зі студентами Папської Колегії Святого Йосафата, що належать до Львівської Архиєпархії (20.2.2016)

  • Митрополит Ігор освятив престіл у храмі Положення пояса Пресвятої Богородиці, що у Львові.

  • У храмі Собору Івана Хрестителя, що у Львові, відслужили Парастас за о. Іваном Павличем

  • Храм Зіслання Святого Духа, що на Сихові

  • Відбулася чергова зустріч християнських сімей

  • Зустріч в Інституті постійної формації духовенства Львівської архиєпархії

  • Владика Венедикт освятив іконостас храму Христа Царя в с. Поріччя. Фото

  • Прес-конференція з нагоди оприлюднення звернення Синоду єпископів УГКЦ щодо 70-х роковин «Волинської трагедії»

  • Табір для дівчат «Царський бенкет»

  • Свято спільної коляди монашества УГКЦ у Брюховичах

  • 17 травня 2015 року у Львові відбувся форум сімей «Подружнє життя сповнене радістю»

  • Екуменічна молитва у Вірменському катедральному соборі

  • Митрополит Львівський благословив учнів та педагогічний колектив Винниківської санаторної школи-інтернату на успішний початок навчального року

  • Зустріч практичного молитовного читання Святого Письма «Lectio Divina» (15.10.2016)

  • Відзначення 90-річчя від дня заснування Свято-Покровського жіночого монастиря Студійського устав

  • Єпископ з Ґрацу Вільгельм Краутвашль відвідав Львівську Архиєпархію УГКЦ (19.07.2016)

  • «Веселі канікули» у парафії Зіслання Святого Духа, що у Львові

  • Владика Венедикт очолив молитовний відпуст у м. Глиняни

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі