Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 23/08/2015 Слово Митрополита Львівського на 12-ту неділю по Зісланні Святого Духа
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на 12-ту неділю
      по Зісланні Святого Духа
       
      1Кр 15,1-11; Мт 19,16-26.
       
      Достойні сестри і брати, вітаю усіх вас, як достойних молільників! Хай Боже благословення завжди огортає вас!
       
      На протязі усього року свята Церква веде нас дорогами науки Ісуса Христа, які пізнаємо через читання святого Євангелія. Коли приходимо в церкву, маємо можливість почути науку Господню, запізнатися з життям Сина Божого, його наукою та діяльністю, записані чотирма євангелістами. В неділю і свята кожний християнин зобов’язаний брати участь у Службі Божій, щоб дякувати Богові та вникати у текст Євангелії. На недільних Богослужіннях, читаються євангельські тексти, які несуть необхідні життєві повчання. Ці тексти роз’яснюються  відповідною проповіддю.
       
      Сьогоднішній текст Євангелія розповідає про багатого юнака, який уважав себе побожним, бо сповняв заповіді. Він, мабуть, хотів почути від Ісуса похвальні слова, запитуючи: «… Учителю! Що доброго маю чинити, щоб мати життя вічне?» (Мт 19,16). Спаситель запропонував йому виконувати Заповіді і перечислив. Зберігання заповідей було досить, щоб увійти в життя вічне. Та юнак відчував, що йому ще щось не вистарчає. Тому поспитав Ісуса: «Чого мені, ще бракує?» Ісус запропонував йому, щоб продав майно та роздав бідним, а тоді може слідувати за ним. Виконування Заповідей для одних людей є достатньою умовою, щоб мати життя вічне, а для інших - цього мало. Ісус кликав юнака до тіснішого співжиття із Небесним Отцем. Йому потрібно було позбутися всього того, що є земним багатством і тільки тоді одержати небесний скарб. Юнак вповні не збагнув у чому полягала величина небесного скарбу в порівнянні із земним достатком? Бог повинен стати для людини найвищою вартістю, найбільшим скарбом, бо і найбагатша людина нічого матеріального у вічність не візьме. Яке багатство посідав юнак - не знаємо? Але перешкодою досконалості може бути, навіть, прив’язаність до своєї волі. Не раз й цього потрібно зректися, коли хочемо спасти свою душу чи йти за Христом. Юнак відійшов від Ісуса, бо не був готовий на жертву зречення зі свого майна. Фарисеї, також, не пішли за Христом, не прийняли його науки, бо не могли зректися своїх переконань. Кожна людина, має призначені від Бога певні завдання. І чим вищі ці завдання, тим більшої любові вимагається до Бога і більшої жертви. Авраам, був іменований праотцем вибраного народу. Бог вимагав від нього великої жертви: покинути рідних; вийти із землі, на якій жив і йти у незнану землю; навіть, принести в жертву Богові свого єдинородного, люблячого сина... Це вимагало більшої любові до Бога, як до сина. І патріарх показав готовність! Від нас теж, Господь домагається певних жертв. Ми повинні бути готовими принести Богові в жертву те, чого бажає Господь.  Бог призначає кожній людині певне завдання і дає потрібні обдарування, щоб довершити ці доручення. До пророка Єремії Бог сказав: «Перш ніж я уклав тебе в утробу, я знав тебе, і перш ніж ти вийшов з лона, освятив я тебе, пророком для народів я тебе призначив» (Єр 1,5). Господь знає про нас усе, але від нас залежить вірність йому або ні! Прийняття його волі або відкинення? Ми - вільні, а цей дар Творець шанує в нас.
       
      Євангельському юнакові здавалось, що він виконує все приписане законом, але відчував якусь нестачу в житті. Ісус вказав йому на те, але він не спромігся на виконання. Євангельський уривок нагадує нам, що ми, крім зберіганнязаповідей, повинні бути послушні Божому натхненню, яке чуємо в словах Євангелії чи проповіді. Будьмо слухняними Божій волі, яка проявляється через вказівки  наших наставників чи у вірності виконати щоденні обов’язки. Бог, наш люблячий Небесний Отець, завжди веде нас такою дорогою і через такі обставини, за допомогою яких ми зможемо досягнути призначеної нам досконалості та дійти до близької злуки з Богом. Вміймо користати з усього і дійдемо до вічного щастя в небі.
       
      Достойні молільники, ми посвятили мистецьки виконаний святий престол, що є найважнішим предметом у церкві. Пригадаю, що престол – символ Ісуса Христа! Наш Праведний Митрополит Андрей Шептицький навчав, що на престол, навіть, священик не може опиратися, коли він встає чи приклякає при необхідності. Він зауважує, що для усіх стане дивом, щоб обрус на престолі необхідно змінювати що два тижні, бо має бути завжди чистим (див. Митроп. Андрей «Про почитання святого хреста», 1940). На ньому не можуть лежати жодні предмети, крім необхідних до служіння Служби Божої, зберігання святих Дарів тощо. Не можна наставляти квітів, бо з них опадає пилок і бруднить обрус. Священик не має права на престолі робити складу із карток, з яких перечитує імена під час Служби Божої і т.д. Ви бачили, як ми його так старанно мили водами та вином, помазували миром, накривали чистими обрусами, щоб підкреслити його важність. Не забуваймо, що на престолі стоїть кивот, в якому перебуває сам Христос у святому Причасті. Проказуймо уважно наші моління до Бога, зберігаймо належну тишу та гідну поведінку в церкві.
       
      Дякую отцеві Ігорю Кунцю, а разом усім вам за те, що ви постаралися про чудовий престол для церкви! Хай Господь щедро винагородить усім духовними дарами та добрим здоров’ям тіла! Благаймо Господа про мир в Україні, молімося за припинення війни, за те, щоб не гинули наші сини й дочки у цьому розв’язаному й накинутому нам непотрібному агресивному конфлікті! Пресвята Богородице, заступися за нас перед своїм Сином та випроси для нас спокою, ладу й спасіння душі! Усіх вітаю з ювілейною річницею: 150 років посвячення церкви та 500 років селу Вербляни!
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський УГКЦ
       
      23 серпня 2015 р. Б. Освячення престолу у храмі Різдва Пресвятої Богородиці і 500 років селу Вербляни

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • Владика Венедикт звершив освячення розписів храму в с. Липники

  • У головному храмі Львівської митрополії відсвяткували престольний празник

  • Відбувся Форум мирянських організацій Львівської архиєпархії

  • У Львівській архиєпархії по-особливому зустріли Новий рік - 2015.

  • У Зарваниці завершився сімейний табір

  • У Львові Архиєрейською Божественною Літургією відзначили ювілей 150-ліття від дня народження Митрополита Андрея Шептицького

  • зустріч християнських сімей 1 грудня 2013

  • Празник у Львівській духовній семінарії Святого Духа

  • Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, під час свого пастирського візиту до парафії св. Анни (м. Львів)

  • Реколекції для духовенства Львівської архиєпархії

  • В Архикатедральному соборі Святого Юра відбулася панахида за загиблими пасажирами та членами екіпажу збитого над Україною літака Малайзійських авіаліній.

  • У селі Словіта завершився дитячий табір "Щасливі з Богом"

  • Владика Венедикт відвідав храм Святого Василія Великого (Рясне-1)

  • Митрополит Ігор з пастирським візитом відвідав с. Жирівка

  • Пастирський візит владики Венедикта до парафії Пресвятої Трійці, що у Львові

  • Велика Вечірня з Литією (Arka Pana, Краків, 27.07.2016)

  • Обхід з Теребовлянською чудотворною іконою Богородиці та благословення неї Львова в Архикатедральному соборі Святого Юра

  • зустріч Школи духовності та євангелізації Львівської архиєпархії.

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі