Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 19/08/2015 Слово Митрополита Львівського в день празника Преображення ГНІХ
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського в день празника Преображення ГНІХ
       
      Пт 1,10-19; Мт 17,1-9.
       
      Преосвященний владико Ярославе,
      Доброчесні священики,
      Достойні та любі стебницькі молільники,
       
      дуже дякую усім вам, благородним стебничанським людям молитви, за глибоку молитовну участь у цій прекрасній церкві! Вдячний отцеві Ярославові, наставникові цієї церкви, що запросив мене на спільне моління за припинення війни та мир в Україні, за розуміння між народами, за духовний добробут нашої Церкви, за благословення для усіх парафіян та учасників сьогоднішнього свята! Спільно, у заглибленій молитовній поставі, перебуває владика Ярослав, ваш єпарх, кого сердечно вітаю, який уболіває за гідний духовний стан вірного люду, що доручив йому сам Господь. Дуже важливо усім нам, ходити під благословенням Божим, жити з цим благословенням та успішно розвивати отримані Господні дари.
       
      Сьогодні свято Преображення ГНІХ, тобто, людської зовнішньої переміни Ісуса Христа, обличчя, якого засяяло наче сонце, а одежа побіліла немов світло. Чогось подібного ніхто ніколи на землі не бачив, правда: «Бачили Арон і всі сини Ізраїля, як обличчя в Мойсея сяяло промінням; і боялись вони приступити до нього» (Вих 34,30). З цим пророком сталося таке видиво тоді, коли він перебував сорок днів та ночей на розмові з Господом на горі Синай лицем до лиця у цілковитому пості. Від цієї розмови, обличчя Мойсея стало променистим, завдяки  Божій дії, що наповнив пророка світлою енергією, очистив його духа до тієї ступені, що той аж світився, а сини Ізраїлю боялися приступати до пророка. Тоді Мойсей, щоб люди не боялися підходити, накривав лице покривалом. Не просто, навіть, глядіти на сяюче сонце, яке дуже далеко від нас, а тут Христос засяяв ніби сонячним промінням у кількох метрах від апостолів, яких взяв зі собою на гору. Потім, учні стали свідками розмови Ісуса Христа із Іллею та Мойсеєм, згодом, ясна хмара огорнула їх та пролунав голос: «… Це – мій улюблений Син, що я його вподобав: його слухайте» (Мт 17,5). Такого видіння учні не змогли витримати, їхня особистість не була в силі прийняти почутого, не могли змістити у собі того, що пережили, перелякалися безмірно, впавши непритомними на землю. Не сміли порушитися тоді, коли прийшли до тями; аж сам Спаситель підійшов до них, доторкуючись їх та сказав, щоб не лякалися. Несамовите переживання! Усі ці події не сталися даремно колись, вони промовляють до вірного люду аж до наших часів. Це означає, що Бог у різний спосіб промовляє до свого народу. Він, Спаситель, помер за нас на хресті, Син Божий уболіває за наше спасіння, бажає, щоб усі люди спаслися та пізнали Божу правду. Чому так говоримо? Бо Ісус Христос сказав: «… Я - путь, істина і життя! Ніхто не приходить до Отця, як тільки через мене» (Ів 14,6). Отож, правда та правильний шлях до вічності знаходиться тільки в Бозі! Поза Господом не знайдемо правди й спасіння, ніде немає правдивої любові, не існує вічної радості, де бракує Бога. Нічого не допоможе перемагати когось своїм знанням чи вмінням, авторитетом або зброєю, бо правда завжди виплине на верх і затріумфує Божий задум. Євангеліст Матей написав по шістьох днях Ісус взяв учнів на гору. Перед тим Спаситель щиро трудився: навчав народ, оздоровляв хворих, виганяв злих духів, помножував хліби тощо. Подібну історію знаходимо у книзі Буття, коли Господь творив світ: «Бог закінчив сьомого дня своє діло, що його творив був, і спочив сьомого дня від усього свого діла, що творив був» (Бут 2,2). А в цьому випадку Син Божий взяв трьох своїх учнів, повів їх на високу гору й преобразився, тілесно змінився до неможливого стану, став ніби прозорим, випромінюючи зі себе світло, яке не спалило його одежі, ані не принесло шкоди апостолам, що були поруч. Христос перебував в центрі уваги поміж пророками, які прибули на розмову з ним та апостолами, яких Спаситель взяв зі собою на гору. Апостоли переконалися, що Христос не осуджує закону Мойсея, бо розмовляв з ним і, що він не Ілля. А голос Отця з неба підтверджував, що Христос - Син Божий, якого необхідно слухати.
       
      З нашого короткого роздумування про свято Переображення ГНІХ, переконуємося про те, що ті, хто померли – живуть у вічності. Люди, створені Богом з пороху, отримують від Господа безсмертного духа, який не може померти. Центром нашого життя повинен ставати усе більше й більше Христос! Його навчання повинно мати місце в нашому житті. Він звертався до своїх апостолів, щоб вони не розповідали про його преображення, а вказував їм на своє воскресіння з мертвих. Господь не хотів, щоб його учні залишилися жити на рівні захоплення, але, щоб вставали, спустилися вниз, проповідували слово Боже усім народам й самі закріплювали своє життя у ньому. Слів Божих не потрібно лякатися, лише, прислухатися до них й виконувати волю Господню. Своєю переміною, сяянням світлом, Спаситель вказав на майбутню славу праведних людей. Святий Учитель Церкви стверджує, що праведники будуть сяяти, як сонце і ще більше, натомість, грішники приймуть трудні випробування (пор. св. Ів. Золот., «Бесіда LVI» на Мт п.4). Святий апостол Павло звертався до филип’ян: «Щоб ви були бездоганні й щирі, непорочні діти Божі серед лукавого й розбещеного роду, серед якого сяєте, немов світила у світі» (Флп 2,15). Необхідно цілковито віддатися в руки Господні, щиро виконувати Божі Заповіді, одягатися у духовне світло, про яке стверджує Мудрець: «Хто Господа страхається, той розсудливим стане: праведність таких сяятиме світлом» (Сир 31,16). Одягаймося у світло Христове, щоб ставатися  «Всевишнього синами», синами та доньками воскресіння (пор. Лк 6,35-36).
       
      Хай великі праведники і бездоганні любителі свого народу Мойсей та Ілля, святі апостоли Петро, Іван та Яків, виблагають у Господа миру й спокою в Україні. Колись пророк Ілля з великої ревності до Бога та його закону вбив 450 пророків Ваалових, просімо його, щоб виблагав у Господа ладу та умиротворіння у нашому народі (пор. 1Цар 18,40). Пресвята Богородице, захисти наш народ від вогню та війни! 
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський УГКЦ
       
      19 серпня 2015 р. Б. Храм Успення Пресвятої Богородиці, м. Стебник

       

       

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • Працівники Руху «За тверезість життя» презентували свою діяльність на зборах Винниківського протопресвітеріату

  • У престольний празник Владика Володимир відвідав парафію свв. Кирила і Методія (24.05.2016)

  • Владика Венедикт звершив поставлення у пресвітери диякона Всеволода Семененка.

  • «Говоріть словом і своїм життям про Христа», - владика Венедикт до учасників «XXI Міжнародної пішої прощі «Львів-Унів». Фото/відео

  • Марійська проща до с. Заглина, що на Жовківщині

  • У с. Поруби, що на Яворівщині освячено відновлений храм

  • Пастирський візит у с. Грушів (18.10.2015)

  • Молитовна хода вулицями Львова «За мир і Божу мудрість для Українського народу»

  • Пастирський візит єпископа до парафії св. Миколая (с. Підбірці, Пустомитівський р-н) (2015)

  • У празник Богоявлення ГНІХ Божественна Літургія у храмі св. Архистратига Михаїла (м. Львів, вул. Винниченка, 22)

  • Богослужіння Святої Великої П’ятниці (29.04.2016)

  • Молитовна хода вулицями Львова «За мир і Божу мудрість для Українського народу»

  • Сім’ї з дітьми зможуть духовно відпочити в Зарваниці

  • Пастирський візит владики Венедикта до парафії Блаженного Миколая Чернецького (м. Золочів 10.04.2016)

  • У Хрестопоклонну неділю владика Венедикт звершив пресвітерське та дияконське рукоположення. Фото

  • екологічні місії у Краковецькому деканаті

  • Владика Венедикт освятив пам’ятну дошку Іллі та Іванні Кокорудзам (20.09.2016)

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі