Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 16/08/2015 Слово Митрополита Львівського на 11-ту неділю по зісланні Святого Духа
    • Переглянути усі статті





      Слово Митрополита Львівського
      на 11-ту неділю по Зісланні Святого Духа


      1Кр 9,2-12; Мт 18,23-35.
       
      Достойні, гідні великої честі, наші християни, молільники собору святого Юрія та учасники моління із міста Рогатина, чудові хористи,
       
      мені бракує слів, щоб належно подякувати вам за вашу прив’язаність до святої Церкви, за вашу духовну боротьбу, як майбутніх учасників вічного щастя, за добре розуміння бути гідними християнами. Дякую, взагалі, за ваші молитви й милостині, за уболівання і сльози, усі, будьмо вдячні Богу за те, що дарував нам життя й покликав до вічної радості! Ми усі дуже різні, але прекрасні й чудові учасники майбутнього радісного, вічного життя! Радію, стоячи разом з вами, вірними представниками УГКЦ, які впевнено прямуємо по віковічну нагороду! Час не чекає, летить з неймовірною швидкістю і ми, незабаром, опинимося в іншому світі, незнаному нам, де станемося учасниками вічного життя, особами вічної нагороди. В Бога вірять особи різної національності, неоднакового кольору шкіри, відмінної мови,  науковці й щирі прості працівники, письменники та діячі мистецтва, учені та люди різних професій, керівники держав і підвладні, молодь і діти. Усі бажаємо собі щастя і на землі, і в потойбічному світі. Також, відомо, що усі можемо бути щасливі у вічності, що дуже залежить від нашого життя на землі. А Господь не бажає, щоб люди жили хаотично. Він встановив певні правила життя, порядок, справедливість, Бог дав людині духа, якого наділив сумлінням, що відзивається в нутрі людини.
       
      З євангельського читання ми почули притчу, яку розповів сам Спаситель світу. У цій розповіді стверджено про різні ступені життя, які не є рівні. Багатий пан, але дуже милосердний душею, бо, коли боржник просив його ще чекати на повернення боргу, той, взагалі, подарував позику. Цьому володареві вистарчило того, що чоловік, який винен борг, просив його, припав до ніг з поклоном й обіцяв повернути те, що повинен. А повелитель добре розумів, що той ніколи не зможе віддати боргу, тому що заборгованість була дуже велика. Велів продати його, жінку, дітей та усе майно, що той посідав, щоб хоч щось забрати зі свого. Цей добрий господар не керувався боргом, не зважав на велику заборгованість, завжди позичав бідоласі, коли той просив. Чому? – Тому що оцінював людину вище від матеріальних благ, мав добру широку душу; хоч - багатий чоловік, а мимо того, посідав незвичайне милосердя до своїх дебіторів, радо дарував їм багато більше, як вони просили. Звичайно, що знайти таку людину на землі, майже не можливо.? Розуміємо, що Ісус Христос вказував на милосердя Небесного Отця, «… який велить своєму сонцю сходити на злих і на добрих і посилає дощ на праведних і неправедних» (Мт 5,45). Автор псалмів глибко розумів Боже милосердя і як умів, так описав: «Милість твоя, Господи небес сягає, вірність твоя по хмари» (Пс 36,6). Люди спокійно розміщуються на землі, а Божа милість, Господнє милосердя заповнює увесь простір у світі й поза ним, більше, як людина охоплює оком. Людина згрішила й не перестає чинити цього до сьогодні, мешканці землі багато разів заслуговують на покарання, а стається так, що гнів Божий обертається людям милосердям (пор. 2Мак 8,5). Боже милосердя та його доброта – незбагненні, не мають кордонів! Пророк Мойсей ділиться своїм життєвим досвідом, стверджуючи: «Господь повільний до гніву й багатий милосердям, прощає гріх і переступ…» (Чис 14,18). Святий апостол Павло, що спочатку переслідував милостивого Бога у його людях, після свого навернення переконливо навчає: «Та Бог, багатий милосердям, з-за великої своєї любові, якою полюбив нас» (Еф 2,4).
       
      З іншого боку упевнюємося про людську неміч, про завзятість особи, яка не вміє навчитися добра, не підлягає вихованню, сама, отримавши таке велике милосердя, дарування усього боргу, дарування життя, іде з нападами на ближнього, не дарує навіть йому копійок, лише знущається над ближнім, душить його та кидає у темницю. Слуга, падаючи в ноги нападника, просив, подібно, як і він, якому вже даровано великий борг і життя, але той уже забув те, бо вимагав повернути нещасні динари. Великий боржник, що не мав місця милосердя для своїх ближніх, завзятий в чиненні зла, не оглядався на своє життя повне боргів-гріхів, лише бачив інших, яких готовий позбавити життя. Тип таких людей заслуговують слів Ісуса Христа: «… Лицеміре, вийми перше колоду з ока свого, і тоді побачиш, як вийняти скалку з ока брата твого» (Лк 6,42). Краще велике милосердя, як мізерна справедливість! - коли йдеться про відношення між людьми. Десь у такій історії знаходиться і наше місце? Хай Господнє милосердя огортає і наповнює нашого духа.
       
      Дорогі брати й сестри, маю нагоду дякувати вам за те, що ви уболівали за спорудження пам’ятника Праведному Митрополитові Андреєві. Вдячний вам за ваші милостині та повідомляю вас, що ми ще не виплатили усього гривневого боргу за виготовлення і встановлення пам’ятника, теж, просили, щоб нам почекали, поки не зберемо усієї суми вартості. Хто ще може допомогти – просимо чинити милосердні діла. Маємо прекрасний пам’ятник та чудову площу! Змінилося візуальне обличчя при соборі святого Юрія! Фізичний спротив проти спорудження пам’ятника залишився ззаду. У багатьох серцях внутрішній опір, можливо, ніколи не ущухне? Це – наш Праведний велетень духу! Великий муж Бога! Людина, яка цілковито віддалася на служіння святій Церкві та своєму народові! Іван Франко назвав Митрополита Мойсеєм, бо він малим виховувався більше в дусі латинської Церкви та польських звичаїв, хоч своєї ідентичності був дуже свідомий і її не затратив. Уже тричі, певні діячі не нашої Церкви, зупиняли процес беатифікації Чеснотливого Андрея, однак: «… пам'ять про праведника буде вічна. Лихої чутки він лякатися не буде…» (Пс 112,6-7). Молімося до Господа за ще більшу прославу Праведного Митрополита Андрея та благаймо у нього заступництва перед Господом за мир й злагоду в Україні. Пізнаваймо його життя через багату літературну спадщину, яку він залишив для нас! Праведний Митрополите Андрею, захищай нас та Україну перед Господом від усякого зла!
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський УГКЦ

      16 серпня 2015 р.Б. Архикатедральний Собор Святого Юра 

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • У Гарнізонному храмі молилися випускники Національної академії сухопутних військ (24.03.2017)

  • Духовна Академія з нагоди 150-річчя від дня народження Праведного Митрополита Андрея Шептицького у с. Чайковичі

  • У Львівській духовній семінарії Святого Духа відзначили завершення навчального року

  • Високопреосвященний владика Ігор, Митрополит Львівський

  • Учні шкіл с. Звенигород та с. Гринів об’єднались в молитві за українські родини

  • Екологічний день у літньому таборі при парафії св. свщмч. Йосафата (м.Львів)

  • «Веселі канікули з Богом» у с. Малечковичі.

  • Під час спільної молитви за медичну громаду Львівщини

  • Понад 200 осіб взяли участь у літньому таборі для сімей в Моршині

  • Комісія у справах молоді УГКЦ видала календар-записник

  • Відзначення 100-річчя храму с. Роснівка

  • До Гарнізонного храму завітали діти з м. Волноваха

  • У Львові завершився євангелізаційно-пасторальний захід «Ночі храмів»

  • Дияконське рукоположення Андрія Химчука

  • Митрополит Ігор освятив новозбудований храм у с. Куровичі (17.04.2016)

  • Святкування храмового празника у с. Хильчиці.

  • Духовенстово та вірні Львівської архиєпархії здійснили прощу до родинного села Митрополита Андрея

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі