Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 07/07/2015 Слово Митрополита Львівського на свято Різдва Івана Хрестителя
    • Переглянути усі статті

      Слово Митрополита Львівського на свято Різдва Івана Хрестителя

       

      Лк 1,1-25,57-68,76,80; Рм. 13,11-14,4

       

       
      Достойні сестри і брати,
       
      дякую вам за моління, за те, що уболіваєте над долею нашої України, за яку молитеся, а ще більше, що пам’ятаєте про необхідність спасіння своєї душі та ближніх. Ніхто не буде задоволений у вічності, навіть, загарбанням на землі цілого світу, коли похоронить свою душу у вічному вогні. Маєтки, посади, наукові ступені, посідання високої влади, завойовницькі здібності тощо, не принесуть жодної користі особі у потойбічному світі, коли вона осудить себе за грішне життя. Навпаки, убогість, пониження, простота, сльози, хвороби, забутість усіма тощо, приймаючи це з любові до Бога - людині стане великою нагородою, небом у вічності.
       
      Святий Іван – Хреститель, бо він хрестив Ісуса у річці Йордані, був стятий мечем за наказом царя Ірода; осягнув небо, бо був вірним Богові до кінця життя, аж до пролиття крові. Правда, був зачатий у благоліпний спосіб священиком Захарією та його дружиною Єлизаветою: з повідомлення ангела, також, вони були уже в поважному віці, коли таке уже майже не стається. У давнину, подібне зачаття трапилося із неплідною Сарою, дружиною Авраама й це, тільки з Господнього благословення, вона народила Ісаака в дев’яносторічному віці. Подружжя священика Захарії молилося і Господь вислухав їх, даючи їм сина Івана, бо таке ім’я приніс сам посланець з неба. Захарія не то, що підозрівав ангела про несподіване повідомлення; він не повірив йому про народження у нього сина і тому, за такий вчинок Господь дарував йому німоту до певного часу. Захарія був переконаний, що Бог не вислухав їхніх молитов, що молився надаремно. Однак, сталося, що священик, молячись в черговий раз у святині, побачив архангела Гавриїла й розмовляв з ним. Довідався, що його дружина Єлизавета народить сина. Народ довго очікував ієрея зовні – аж дивувалися, що так загаявся. Коли Захарія появився між людьми, пробував, але не міг говорити, допомагав собі певними знаками та рухами. Люди, зі здивування заговорили про якесь видіння, не знаючи, що сталося? Народові було цікаво, не вгавали про це ділитися між собою аж до народження дитяти. Багато із народу пам’ятали про це й роздумували: «… Що воно з того хлоп'яти буде? …» (Лк 1,66). То, що людям не під силу, Бог легко вирішує у свій спосіб, бо у нього не існує неможливого. Людям необхідна завжди велика довіра до Господа. Священик зі своєю дружиною надали синові ім’я Іван, мимо того, що близькі відговорювали батьків, стверджуючи, що в їхньому роді немає нікого з таким іменем. Коли Захарія записав на табличці: «… Іван - його ім'я. Всі тому дивувались» (Лк 1,63). Цим ствердженням імені, священикові розв’язалися уста й він став говорити, благословляючи Господа та, пророкуючи про нього, як Господнього Предтечу. Із розповіді святого апостола Луки дізнаємося, що Іван, як дитина, виростав у пустині та скріплювався духом. З дитячого віку пішов у пустиню, батьки не жаліли його, віддаючи на своєрідне служіння Богові. Проживав там у самоті, не маючи хати, без поселення людей, не в місті, без вулиці, без сусідів, без світла і вогню. Не посідав жодних запасів їжі, надіявся цілковито на Бога, віддався повністю у руки Господні. Навіть, не мав звичайної одежі, лише, «… мав одежу з верблюжого волосу й пояс ремінний на крижах у себе; їжа ж його була – сарана й мед дикий» (Мт 3,4). Але був оазисом в пустині, до якого приходили звірі без жодної люті, навіть, голодні не нападали на нього. Ніби подивляли цього незвичайного та екзотичного чоловіка, славу пустині, якого не зустрічали ніколи, бо такого в безлюдному місці до цього часу не існувало. У безлюдності, недалеко звірів та різних пустельних тварин, став мешкати Іван, ім’я, якого голосило, що Бог змилостивився, помилував свій народ.
       
      Коли пресвята Богородиця прийшла до своєї родички Єлизавети й привітала її, то  «здригнулася дитина (Іван) в її лоні». Іван рухом радісно привітав Спасителя світу в лоні Марії. Виявляв радість з приходу Месії на землю. Предтеча – «голос вопіющого в пустині», посланець перед Ісусом Христом, що приготовляв йому дорогу, а «… між народженими від жінок не було більшого від Йоана Хрестителя…» (пор. Мт 3,3; 11,10-11). Так про Івана написав пророк Ісая, такі ж відверті слова про нього говорив сам Син Божий. Ісус сказав про Предтечу, що він більший пророка (пор. Лк 7,26). Чому? Святий Учитель Церкви дає відповідь: «По причині своєї близькості до Прийшовшого (Христа)» (св. Ів. Золот. Бесіда XXXVII на Мт п.2). Він – пророк, який жив у той самий час, що Спаситель. Особи вищі за чином, завжди слідують ближче до свого повелителя.
       
      Іван мешкав самотній в пустині, не мав даху над головою, не вживав ліжка; їв, щоб жити, ходив духом перед Богом, роздумуючи про Господню велич, радів Богом, Творцем. Цей пророк провадив строге життя. Його тіло повністю було кероване духом, який підкорив Божій любові. Коли у в’язниці почув про діла Христові, послав учнів, щоб його спитали: «… Ти той, що має прийти, чи іншого маємо чекати?» (Мт 11,3). Мимо строгого життя, пустиня виховала його як простого і покірного слугу Божого Сина, якому Іван недостойний, «… нахилившись, розв'язати ремінця його сандалів» (Мр 1,7); теж, цей пророк вимовив успішні слова, вказуючи на Христа, що: «Йому треба рости, мені ж маліти» (Ів 3,30). Був утримуваний у в’язниці, але цар Ірод мав страх перед пророком, «… знаючи, що чоловік він був справедливий і святий…» (Мр 6,20). Провісник без страху говорив слова правди, які торкали сумління царя. Сам Господь був вихователем Івана у пустині. Піст, невигоди, строге життя та віддаленість від людей не вчинили з Івана кумедника. Ні! Він був Божою людиною, який до кінця любив Господа та уболівав за спасіння інших, закликаючи усіх до покаяння (пор. Мт 3,2).
       
      Хай пресвята Богородиця допоможе нам пізнавати духовне життя Предтечі. Роздумуймо про праведну дійсність святого Івана Хрестителя та наслідуймо його у ділах любові Бога та ближніх. Святий Іване, пророче й предтече Господній, виблагай у Господа покаяння для нашого народу, припинення війни в Україні, примирення людей з Богом та мирного співіснування нашого народу!
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський УГКЦ
       

       
      7 липня 2015 р. Б., освячення каменя під будівництво реколекційно-катехетичного центру ім. Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького, храм Різдва Пресвятої Богородиці, м. Львів, пр. Червоної Кини, 70

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Владика Володимир відвідав монастир і парафію Матері Божої Неустанної Помочі, м. Тернопіль (10.07.2016)

  • Нічна піша проща для мігрантів та їх родин Львів-Страдч

  • У Гарнізонному храмі вшанували пам’ять військових, які загинули під Зеленопіллям

  • Триває візит Владики Венедикта до австралійських парафій УГКЦ (реколекції, Мілґрув)

  • Страдч

  • Гарнізонний храм відсвяткував свою четверту річницю з дня відкриття

  • У головному храмі Львівської митрополії відсвяткували престольний празник

  • У Львові завтра прощатимуться із загиблим у Києві викладачем УКУ

  • В Академії сухопутних військ відбулись урочистості з нагоди випуску офіцерів та сержантів

  • Архиєрейський візит у м. Щирець

  • Владика Венедикт відвідав храм Святої Софії

  • Відзначення 25-ліття легалізації УГКЦ у с. Монастирок, що на Золочівщині

  • Архиєрейський візит у м. Щирець

  • Екуменічна молитва у Вірменському катедральному соборі

  • Святкування Дня Незалежності у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці, що у Львові.

  • Великоднє Богослужіння у Львівській виправній колонії № 48

  • Слуга Божит Митрополит Андрей (Шептицький)

  • Велика Вечірня у Соборі святого Юра (20.11.2016)

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі