Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 10/05/2015 Слово Митрополита Львівського на Неділю самарянки
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на Неділю самарянки

      Ді 11,19-26, 29-30; Ів 4,5-42.

      Достойні сестри і брати, дорогі богомольці-прочани, дякую вам за ваші щирі молитви й уболівання за долю нашої України! Висловлюю подяку за те, що ви не жалієте, також, своїх коштів та здібностей, використовуєте усяку можливість допомогти нашим військовим, які ведуть боротьбу проти окупантів нашої країни! Особливу подяку висловлюю нашим мужнім військовим воїнам, відважним чоловікам, які обороняють наше життя! Гідна подяка лине батькам відважних воїнів, дружинам, дітям, братам і сестрам, родинам, які непокояться на рівні з тими, хто з їхніх родин воює проти бойовиків та російських військ. Багато полягло наших воїнів, не менше сепаратистів та росіян, дехто знаходиться у полоні, бо такий почерк війни. Ми боронимося, наші військові побратими захищають свою землю та життя мирних жителів України, тому кожна особа, яка з честю захищає свій край – герої! Але герої не тільки ті, хто воює, патріоти, теж, їхні батьки, дружини, діти, брати! Герої - наші віддані правді волонтери! Звитяжний дух живе у тих, хто душею, коштами, молитвою, технічним знанням, усяким можливим почуттям допомагає й уболіває за долю України! Скеруймо погляд на віддану Україні до кінця, героїню Надію Савченко, їй завтра сповниться 34 роки. Ми пишаємося цією гордою жінкою, лицарем, якої не може здолати потужна російська система! Незломний дух безбоязної жінки перевищує ворога, він осяяний перемогою над ворогом, над зброєю противника та його завойовницькими здібностями! Хай Господь благословить її праведні змагання, дарує стійкість й непорушність Духа безстрашній Надії-героїні!

      Святе Писання від Івана присвячує увагу іншій жінці, що походила із Самарії, міста Сихар, якої не вказано ім’я, лише вказано на її лихе життя до зустрічі з Христом. Господь був спраглий та втомлений, хоч сидів біля криниці, однак, не мав чим витягти води, щоб напитися. Туди прийшла жінка з глечиком в спекотну пору зачерпнути води. Сторонилася від інших, вибрала час, коли інші сиділи в тіні або відпочивали. Мала до цього причину, на яку їй вказав Ісус: змінювала чоловіків. Соромилася цього, але не могла справитися зі своєю проблемою. Спаситель нав’язав розмову із цією жінкою, починання походило від нього. Просив напитися води. Молодицю заскочило таке несподіване прохання, бо знала, що юдеї погорджують самарянами, взагалі, були неприхильно наставлені одні до  других. Христос ламає цього недоброзичливого духа, показав, що любов і спасіння повинні стояти понад усякі людські суди й претензії. Коли вона усе ще думала про звичайну воду, Христос, у розмові з нею, підносив її на вищий ступінь думання, кажучи їй про Божий дар та живу воду. Вона не схопила відразу пропозиції Ісуса, залишилася думати на рівні черпака води, згадуючи про патріарха Якова та криницю залишену ним. Господь говорив про джерело води, яке він пропонує, що провадить людину до вічного життя. Жінка забажала такої води, щоб не мати спраги тілесної, щоб не носити води з криниці, а Син Божий говорив їй про душевне заспокоєння. Господь посилав її по чоловіка, тобто, підносив її духовний стан у нав’язаній розмові, витягував її вище -  покинути свій спосіб життя. - Відповіла, що немає чоловіка. Спаситель, натомість, вказав, що п’ять попередніх чоловіків і той, який зараз у неї – не законні чоловіки, лише принагідні мешканці чи захожі. Аж тут, ця особа зрозуміла, що має справу не з принагідним мужчиною, назваючи його паном і пророком. Мова точилася навколо води, яка необхідна для життя, що є великим даром життя тіла, подібно, як повітря, сонце тощо. Та, свого роду пані, була обізнана у релігії, була релігійною особою, знала про поклоніння на горі, бодай і про прихід Месії, але життя її було контрастне, грішне. Христос вказав їй, що самаряни навіть не знають кому поклоняються.? Разом з тим натякнув, що необхідно поклонятися Отцеві в Дусі та правді, бо гори не відіграють ролі, лише Особа, якій покланяються духом і правдою. Жінка зайшла дуже далеко своєю розмовою, не відступала, зацікавилася таким співбесідником, якого вона ще не зустрічала у своєму житті. А, коли згадала про Христа й почула, що це він, - залишила глечик, побігла мерщій у місто, призналася міщанам, що зустріла чоловіка, який сказав правду про неї. Просила мешканців, щоб пішли й подивилися на нього, можливо, він – Христос, Месія. Краяни повірили самарянці, прибули до Христа й він залишився у них ще два дні. Ісус Христос проповідував слова правди, любові та вічного життя. Багато мешканців увірували його слову й стверджували: «… направду він - світу Спаситель». Не мало добра вчинила жінка самарянка, яка повірила Христові та своїх краян до нього привела. Не завагалася відразу покинути грішне життя й стати на дорогу праведності. У «Житті святих» згадується про самарянку, як про святу Фотинію, яка зі своїм сином Іосієм, голосили слово Боже в Африці, у Карфагені. Згодом, у Римі, разом з іншим сином, Віктором, усі троє, були замкнуті у в’язниці. На приказ цісаря Нерона два сини були стяті мечем, а Фотинія, після тяжких мук, померла у в’язниці. Господь прославив її мощі багатьма чудесами.

      З історії життя самарянки переконуємося, що кожна людина має можливість служити Богу, свідчити діла Господньої любові. Господь до кожної людини промовляє такою мовою, яку вона розуміє. До самарянки Христос звернувся з проханням дати йому напитися води. І поволі привів її до правдивої віри, вона залишила грішне життя й стала праведницею. Кожна грішна людина, яка повністю довірить своє життя Богові, осягне ступені святості. Спішмося жити вірою в Бога, прислухатися до слів Святого Євангелія та виконувати діла любові й милосердя відносно наших ближніх. Господь, теж, промовляє і до нас, хоч би сьогодні, тут, на відпусті в Заглинній. Він бажає бачити нас праведниками, вчинити нас більш святими. Найкраще ми знаємо своє життя. Тому впроваджуймо у нього елементи праведності, даваймо можливість замешкати Божій любові у нашому серці так, як це робила самарянка. Не зламалася духовно від свого грішного життя, навпаки, мерщій покинула його на слова Спасителя й стала великою святою. Праведність доступна кожній людині, навіть тоді, коли б гріхи облягли її валом та закували у свої грізні кайдани. Господь своєю мовою дає нам велику надію на прощення та освячення: «…  Коли б гріхи ваші були, як багряниця, вони стануть білими, як сніг; коли б, мов кармазин, були червоні, стануть, як вовна» (Іс 1,18). Хай пресвята Богородиця допомагає нам ставати вільними духом людьми! Мати Божа, бережи наш край від розбрату та вчини, щоб ворог припинив війну в нашій Україні!
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський

      10 травня 2015 р. Б., с. Заглина, Жовківського району, Львівської області

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • На свято Покрови у Львівській архиєпархії рукоположено пресвітера і диякона

  • Семінар для працівників Пасторального відділу Львівської архиєпархії

  • Молодіжний концерт-презентація «Kerygma Project»

  • Львівська архиєпархія подбала про відпочинок дітей із соціально незахищених сімей

  • У с. Передвіря відбувся Чин благословення храму (06.10.2015

  • «Сила народу не потребує насилля, щоб діяти, а потребує мирної, послідовної, спільної діяльності», - Блаженніший Любомир

  • Відбулася зустріч і спільна молитва майстерень та спільноти «Лярш-Ковчег». Фото

  • Митрополит Ігор провів зустріч на тему: «Криза в державі – криза духовності»

  • Митрополит Ігор звершив пресвітерське рукоположення в Архикатедральному соборі Святого Юра.

  • Ювілейні святкування у Прилбичах - родинному селі Митрополита Андрея

  • Пастирський візит владики Венедикта до парафії Блаженного Миколая Чарнецького, що у м. Золочів, з нагоди храмового празника

  • У гарнізонному храмі відбулась прес-конференція, присвячена духовній та матеріальній підтримці учасників АТО

  • В Архикатедральному Соборі м. Львова відсвяткували свій другий престольний празник

  • Відзначення 25-ліття легалізації УГКЦ у с. Монастирок, що на Золочівщині

  • Пастирський візит до храму святого Йосифа Обручника (м. Львів, вул. Залізняка, 11)

  • Сестри служебниці відзначили свято Непорочного зачаття Діви Марії.

  • Проща БФ «Карітас-Львів УГКЦ» до с. Заглина (2016)

  • Владика Володимир відвідав монастир і парафію Матері Божої Неустанної Помочі, м. Тернопіль (10.07.2016)

  • У с. Передвіря відбувся Чин благословення храму (06.10.2015

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі