Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 03/05/2015 Слово Митрополита Львівського на Неділю розслабленого
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на Неділю розслабленого

      Ді 9,32-42; Ів 5,1-15.
       
      Із євангельського оповідання ми довідалися про чудову історію в Єрусалимі, що відбулася за часів Ісуса Христа: оздоровлення паралізованої людини. Той розслаблений чи паралізований чоловік очікував тридцять вісім років на видужання, щоб хтось змилосердився, заніс й опустив його у воду, коли ангел її порушував. Він не міг ходити, бо параліч поразив його мозкові рухові центри або рухові  шляхи центральної нервової системи. Така хвороба роз’єднує людські члени тіла і вони, ніби існують самі собою, окремо, тобто, не зв’язані в організмі у певну цілість. Хвора людина здалася на цілковиту ласку ближніх, яких не знайшлося протягом тридцяти восьми років. Гідне уваги, що чоловік не відходив від цього місця – чогось очікував, на щось надіявся.? Нам не відомий вік хворого чоловіка, лише знане, що він був скутий важкою недугою довгі роки. Він, разом з багатьма іншими, перебував біля води, яку зрушував ангел. Недужих прибувало: сліпі, криві, усохлі, усі слабосильні бажали здоров’я, їхні очі були скеровані на ангела та воду. Святий І. Золотоустий вбачає у тих хворих – людей, які очікують хрещення і ця Тайна очищає від усіх гріхів, та мирян з мертвих чинить духовно живими (св. Ів. Золот., «Бесіда XXXVI» на Ів п.1). Добре розуміємо, що сила була не у порушеній воді, не в ангелі, лише Господь вкладав свою цілющу силу в водну стихію. На площі біля купальні появився Христос, який нав’язав розмову з хворим чоловіком, почув, що хвороба тримає того чоловіка давно й міцно у своїх руках. Господь не сказав про себе хто він, лише,  запитав немічного чи він бажає бути здоровим. Безсилий не дивувався питанню, він уже навчився терпіти і сприйняв з гідністю такий запит. Просте запитання, на яке недужа людина спокійно відповіла, сповіщаючи, що їй бракує особи, яка б допомогла добратися до зрушеної води. Христос добре знав намір чоловіка та стан його духа. Господь не говорив про себе нічого, тільки, почувши відповідь сказав недужому, щоб встав, взяв своє ложе і ходив. Не сказав, що він Спаситель, не промовив до нього, що він його оздоровляє, лишень: «Устань… і ходи». І той піднявся із землі, пішов, не заламуючись на ногах, не нахилявся з боку на бік, адже він не ходив тридцять вісім років, бо м’язи в нього ожили, працювали справно і ходив так, якби він зовсім не хворів продовж довгого часу. Син Божий дав здоров’я паралітикові, хвороба, що не лікувалася майже сорок років випарувалася від слів Господніх. Оздоровлена людина ходила веселими ногами ще й носив мужчина свій одр, як знак видужання. А Христос не очікував від нього зовсім якогось признання чи поклону, бо відразу щезнув, ніби розчинився у натовпі.
      Вилікуваний чудом чоловік натрапив на різкий спротив юдеїв, які картали його за те, що в суботу, тобто, для них святковий день, він носить ложе. Чоловік боронився тим, що вказував на незнайомого Чудотворця, який звільнив його від недуги й казав забрати постіль. Він не встиг розпитати Спасителя хто він, не зумів подякувати йому, не було на це часу, бо Господь відразу віддалився, поки він вставав з постелі. А свідка, одра, не пускав із рук, якби з вдячності до того, хто підняв його з недуги й сказав забрати ложе. Він не знав Ісуса, однак, пізнав його надприродну силу, який лікує словом, проганяє всяку недугу та вороже насильство. Юдеям менше ходило про святковий день, як про власний авторитет. Вони не спромоглися допомогти у видужанні цій людині, а тут появився хтось сильніший від них. Могутній, що стоїть понад суботою та хворобою. Син Божий, кому хвороба підвладна, хто розказує їй та дає здоров’я!  

      Дуже похвально те, що видужала від хвороби людина не побігла додому, чоловік не спішив похвалитися перед рідними, що він уже не лежачий, не обезсилений, не підданий паралічу, а повний енергії та духа. Ні! Ісус знайшов його в храмі, він молився, дякував Богові за видужання. Миттєва зустріч з Ісусом змінила його життя: був хворий і лежачий, а тепер – здоровий, безпечно ступає ногами по землі! Господь не домагався у нього нічого, просто, допоміг йому так, як допомагає усім людям, підтримуючи їх при житті. Спаситель наділив його повторно великим щастям: здоров’ям! Зустрілися в храмі. Син Божий мав для нього дуже важливі слова, які сказав йому там: «Оце ти видужав, - тож не гріши більше, щоб щось гірше тобі не сталось». Гріх душі закував тіло людини в кайдани на багато років життя. Але видужання не означало, що від того часу йому нічого не загрожує. Спаситель вказав йому, що поновні гріхи можуть навести на нього ще більшу недугу. Учитель Церкви зауважує: «Задоволення від пороку (гріху) короткочасні, а скорбота - постійна; від чесноти, протилежно - радість безконечна, а труд тільки тимчасовий» (св. Ів. Золот., «Бесіда XXXVI» на Ів п.2). Син Божий пригадав, що грішне життя, може викликати такий стан духа, що людина не в силі буде каятися, тобто, особа навмисно може осудити себе не тільки на терпіння тіла  на землі, але й на повне терпіння духа й оновленого тіла у вічності. Біймося повторювати гріхи, повертатися до них, бо вони несуть у собі велику духовну загрозу! Сам Господь строго перестерігав людей про велику небезпеку повертатися знову до гріха після звільнення від нечистого духа: «Тоді він іде, бере з собою сім інших духів, гірших від себе, і вони входять і оселюються там, і останнє того чоловіка буде гірше, ніж перше….» (Мт 12,45).

      Достойні сестри брати, борімося проти усякого зла видимого й невидимого. Благаймо Господа, щоб український організм нашого народу був зцілений Спасителем. Дуже молімо Сина Божого, щоб елементи паралічу нашого народу зникли, щоб ставалися одним сильним організмом здатним подолати всякі внутрішні хвороби та зовнішні загрози ворога! Проганяймо ворога душі щирим покаянним та гідним служінням Богові. Хай пресвята Богородиця допомагає здобути спокій духа, мир та єдність народу! 

      + Ігор
      Митрополит Львівський

      3 травня 2015 р. Б. Архикатедральний собор Святого Юра

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • «Будьте ж милосердні, як і Отець ваш милосердний!» – реколекції для сімей

  • У храмі м. Винники освятили новоспоруджений престол (2015)

  • У Зарваниці відбулося ювілейне V Всеукраїнське військове паломництво

  • Єпископ-помічник Львівської архиєпархії здійснив пастирський візит у смт Шкло

  • Пастирський візит Митрополита Львівського у Старе Село Звенигородського протепресвітеріату

  • «Говоріть словом і своїм життям про Христа», - владика Венедикт до учасників «XXI Міжнародної пішої прощі «Львів-Унів». Фото/відео

  • Передріздвяні реколекції у Кохавині

  • Капелани Львівської архиєпархії допомагають українським військовим

  • Вечірня у Соборі Юра (празник Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста) 26.06.2016

  • Вихованці ліцею ім. Героїв Крут молились перед Нерукотворним образом Ісуса Христа

  • Шпиталь ім. Митрополита А. Шептицького отримав гуманітарну допомогу від Конгрес Українців Канади

  • 1 березня 2015 р. Б. відбулася чергова зустріч «Руху християнських сімей»

  • У с. Попеляни, що на Пустомитівщині освятили відновлений храм. Фото

  • Митрополит Ігор взяв участь у святкуванні храмового празника Катедрального собору Пресвятої Трійці (м. Дрогобич)

  • Відбулися Облечини двох кандидаток Сестер Студійського уставу в монашество.

  • Святкування столітнього ювілею храму Святого великомученика Димитрія в с. Оброшино.

  • Митрополит зустрівся із Пасторальним відділом Курії Львівської архиєпархії (27.05.2016)

  • Митрополит Львівський звершив поставлення у пресвітери диякона Юрія Цюпку.

  • Владика Венедикт відвідав храм Святої Софії

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі