Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 19/04/2015 Слово Митрополита Львівського на Томину неділю
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на Томину неділю

      Ді 5,12-20; Ів 20,19-31

      Дорогі та достойні молільники, дякую вам за молитви, які заносите до Господа, щоб прославлялося його святе ім’я; щоб через моління утверджуватися у вірі, бо достатньо розумієте необхідність спасіння душі. Життя нестримно летить вперед, а, що діється з нашою вірою? – Невідомо.. Чи віра людини також, встигає за життям, а можливо, відстає, кульгає, хитається? Непрості часи пережили апостоли після воскресіння Ісусового разом із жінками, що ходили з Христом? Не знайшли його в гробі, натомість, він, воскреслий,  промовляв до певних осіб та ангели пригадували Христову науку воскресіння. А гріб послужив йому лише на короткий час, як місце спочинку тіла. Переважно жінки  та деякі учні бігали не один раз до порожнього гробу, щоб переконатися, що Ісуса дійсно немає там. Не відали, що думати? Носилися з різними думами та здогадами про тіло Христа, про його зникнення із гробу, пильно стереженого воїнами.? Апостолові Іванові вистарчила «хустка й  полотнище», що побачив у гробі і тільки тоді «увірував» (пор. Ів 20,7-8). Інші, з тугою не приймали справи воскресіння Христового, опиралися своїм розумом до тієї міри, що Христос, являючись їм «докоряв за їхнє невірство та твердість серця» (пор. Мр 16,14). Значить, справа віри – не легка річ? - вимагає певної простоти й внутрішніх зусиль, щоб приймати до серця за правду Боже Об’явлення, також те, що інші нам говорять або, що дізнаємося, наприклад, через читання вірогідної літератури. Апостола Тому переконували про воскресіння Господа його друзі, з якими він ходив за Христом, зрештою, був свідком воскресіння Лазаря, однак, не вірив у воскресіння Христа. Не знаємо, що він мислив у своєму серці о тім, що інші стверджували про порожній гріб, про ангелів, про те, що сам Спаситель з’являвся своїм учням та розмовляв з ними? Спеціальна невіра огорнула серце апостола Томи, - з чого він не спішився звільнятися? Був готовий радніше перебувати у невірі, як повірити тим, хто, навіть, близький йому, бо великий тягар недовіри вселився у його душі? Вимагав вголос виняткових знаків від самого Божого Сина, щоб побачити рани на тілі та пальцем нащупати їх (пор. Ів 20,25). Подумаймо тільки, що Господь задля невіри свого учня прийшов до нього при свідках, щоб перемінити його з невіруючого у віруючого. Христос, ніби, взяв його за палець руки, вкладаючи руку учня в пробитий списом бік. Цікаво те, що Тома разом з іншими учнями втік, коли Ісуса схопили на Оливній горі: «Тоді всі, лишивши його, повтікали» (Мр 14,50). Зі страху Тома сховався, не сумнівався в тому, що Ісуса розіп’яли, вірив у пробитий списом бік із розповідей інших, хоч цього не бачив, однак, про  воскресіння Христа бажав особисто переконатися і то, з певними умовами. Терпіння Ісусові, розп’яття і смерть на хресті - чомусь стали апостолові перепоною, щоб повірити у воскресіння Христове. А Господь,  «полюбивши своїх… до кінця» (Ів 13,1), прийшов до апостола Томи не тільки ради нього, але задля багатьох невіруючих світу, щоб стали віруючими, не вкладаючи пальців у пробитий бік, лише вірили у Святе Писання...

      Праведному учневі необхідна була така дорога, щоб вірити в навчання, яке голосив Христос Апостолові не вистарчало того, що він був близько Христа, що бачив силу чудес, оздоровлень, був свідком вигнання злих духів, слухняності природи: «… Хто це такий, що і вітри і море йому слухняні?» (Мт 8,27).? До віри необхідно цілковито віддати себе в руки Бога, без жодного сумніву та застереження. Довіру до себе, своїх умінь, знання, спритності, досвіду тощо, потрібно поставити на другий план. Перше – віддати себе без засторог в руки Божого Провидіння. Усних виразів: Господи, Господи! – навіть, творення чудес  (пор. Мт 7,22), - замало. Нічого не допоможе людині, коли вона своїм життям йде у розріз Божій волі. Віра – дар від Бога, який він усім пропонує! Силу віри необхідно виблагати у Господа молитвами й добрими ділами. Молімося словами апостолів до Господа: «Додай нам віри» (Лк 17,5). Кожна людина переходить шлях зростання чи хитання у вірі. Нам це твердження - також не чуже. Погляньмо на своє життя і ми зрозуміємо його кривизну у досвіді віри!? Ісус занадто не дорікав своєму учневі, радше, допоміг йому вийти зі стану «маловіра». Господь вказує Томі та усім присутнім на важливість жити вірою: «… Щасливі ті, які, не бачивши, увірували!» (Ів 20,29). Просімо Бога, щоб ми прийняли до серця дар віри, принаймні, як зерно гірчиці, бо того вистарчить, щоб чинити добрі й спасенні діла. «… Коли матимете віру, як зерно гірчиці, то скажете оцій горі: Перенесися звідси туди – і вона перенесеться; і нічого не буде для вас неможливого» (Мт 17,20). Хай пресвята Богородиця та святі апостоли виблагають нам непохитної віри та зросту в ній! 
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський УГКЦ

      19 квітня 2015 р.Б. Шевченківський гай, м. Львів

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • У Львові прощалися з отцем Василем Поточняком

  • Митрополит Ігор здійснив пастирський візит до спільноти отців оріоністів, що у Львові.

  • Празник святого Герарда у Кохавино

  • Освячення храму в с. Загір’я Пустомитівського протопресвітерату

  • Презентація 4-томника «Пастирських послань» праведного Митрополита Андрея

  • У Львові відбувся фінал обласного конкурсу «Вчитель року – 2014» у номінації «Вчитель основ християнської етики»

  • Храм Зіслання Святого Духа, що на Сихові

  • Ювілей священства о. Сергія Гречковського

  • Патріарша Божественна Літургія (Краків, 30.07.2016)

  • храмовий празник сестер Милосердя Святого Вінкентія

  • Високопреосвященний Митрополит Львівський владика Ігор

  • Місії тверезості в с. Чорнушовичі Винниківського протопресвітеріату

  • Християнський табір «Підкамінь 2016» для яворівської молоді

  • Відбулася зустріч курсу «Сім’я - домашня церква».

  • 4 березня виповнюється 200 років з дня народження о. Михайла Вербицького: у Львові відкрили дві виставки

  • У парафії Пресвятої Трійці (с. Велика Вільшаниця)відбувся день духовної віднови

  • Освячення престолу у парафії Різдва Пресвятої Богородиці (м. Яворів, 2015)

  • Богослужіння Святої Великої П’ятниці (29.04.2016)

  • Військові капелани передали вдові Героя допомогу

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі