Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 14/04/2015 Слово Митрополита Львівського на Світлий вівторок
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на Світлий вівторок

       
      Ді 2,14-21;  Лк 24,12-35.
       
      Достойні сестри і брати,
                               щиро вітаю усіх вас зі світлим празником Христового воскресіння! Хай радість воскресіння та світло Христове глибоко проникне у наші серця та наповнює нашого духа! Період свят воскресіння Христового ознаменований винятковою радістю, що наповнює наші душі! Це свято – велика запорука, непохитне підтвердження нашого воскресіння. Правда, що ми не можемо воскреснути своєю силою, як це вчинив Христос, Друга Особа Божа, але це вчинить Син Божий, як сам потвердив: «Хто тіло моє їсть і кров мою п'є, той живе життям вічним, і я воскрешу його останнього дня» (Ів 6,54). Господь своєю силою покличе знову до життя увесь людський рід. Створюючи першу людину, «… Господь Бог утворив чоловіка з земного пороху та вдихнув йому в ніздрі віддих життя…» (Бут 2,7). При воскресінні людського роду з мертвих, Бог з’єднає кості та сполуки людського тіла, що розпадаються на різні елементи, із душею: «… У людей це неможливо, Богові – все можливо» (Мт 19,26). Пророкові Єзекіїлю Господь показав в дусі багато костей на одній долині. Праведник побачив як Господь з легкістю оживляв ці сухі кістки: «Я обкладу вас жилами, ви поростете тілом, я вкрию вас шкірою, вкладу в вас дух, і знову оживете, і зрозумієте, що я - Господь» (Єз 37,6). Згодом, пророк став свідком оживлення костей: «… і ввійшов до них дух, і вони ожили та повставали на ноги - сила-силенна люду» (Єз 37,10). Господь Бог із простотою та безпроблемним способом оживить кості всього людського роду, підніме їх із землі, утворить тіло й поверне у них їхнього власного духа, щоб перед усіма народами видати справедливий вирок кожній особі: «І підуть ті на вічну кару, а праведники – на життя вічне» (Мт 25,46). Немає потреби журитися тим, як Бог оживить кості, але існує велика необхідність підготовки, щоб праведним життям зустріти Господа. Усі воскреснуть, але одні – на радість, інші - на покарання. Цієї правди ніхто не може змінити, сам Син Божий навчав: «Бо за словами твоїми будеш виправданий і за словами твоїми будеш засуджений» (Мт 12,37). І не тільки за словами, але кожне діло людини буде зважене, бо: «Вага й терези належать Господеві…» (Прип 16,11).

      Святе Писання вияснює ситуацію, яка складалася навколо розп’яття Ісуса Христа й воскресіння, у яке не вірили його ж апостоли. Учні Ісуса були розчаровані та повні смутку. Коли Христос був присутній з ними у тілі, вони мали певні надії, зокрема вважали його, що «це він той, хто має визволити Ізраїля». Подібну думку уже висловлював  Натанаїл: «… Учителю, ти - Син Божий, ти - цар Ізраїлів» (Ів 1,49). По воскресінні Христовому два пригнічені учні: Клеопа, а інший, як здогадуються, апостол Лука, долали одинадцятикілометрову відстань від Єрусалиму до Емаус - воскреслий Спаситель наблизився до них, щоб іти разом. Він прислухався до їхніх розмов, вдавав, що не знає про події в Єрусалимі, про Ісуса Назарянина, а учні йому оповідали, що «наші первосвященики й князі видали його на засуд смертний і його розіп'яли» (Лк 24,20). Хоч Ісус був для них могутнім пророком на ділі, однак, вони покладали на нього тільки земні сподівання, а провідники синагоги й політичні діячі були для них своїми - «наші». Ісус лагідно скартав своїх учні за їхню слабкість у вірі. Взявся вияснювати їм святі Писання, говорив про Мойсея та пророків, про усе те, що відносилося до нього. І, навіть, при таких обставинах вони його не пізнали, бо стояли при своєму та були заглиблені у своїх мріях. Для них справа визволення Ізраїлю, політичний статус країни, стояли на першому місці. Це – випереджувало Божу волю та справу спасіння людських душ. Хоч вони уже прибули до свого села, цікавий гість бажав провадити їх дальше, зі собою. Але ті переконали непізнаного  Спасителя, щоб залишився з ними. Уже пройшли певний шлях, наступав вечір, а цей незнайомець сильно захопив їх своїми розповідями, зокрема, глибоким знанням Святого Письма. Не хотіли з ним розставатися. Радо прийняли його в домі. А він, ніби господар дому, сівши з ними за стіл «… взяв хліб, поблагословив, і, розламавши його, дав їм» (Лк 24,30). Лише тоді учні пізнали його, свого Спасителя, в них прозріли духовні очі, але його в один момент не стало між ними – зник. Велика сила – Святе Писання та пресвята Євхаристія, щоб зростати у вірі, пізнавати Господа та щиро любити його.

      Бог завжди в дорозі з людиною до вічного життя. З одного боку, він кличе, заохочує людей іти за ним, не змушуючи нікого до подорожі, але вказує свої умови: «… Коли хтось хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій і йде слідом за мною» (Мр 8,34). З іншого боку, перестерігає: «Хто, отже, буде соромитися мене й моїх слів перед цим родом перелюбним та грішним, того посоромиться і Син Чоловічий, коли прийде у славі Отця свого з святими ангелами» (Мр 8,38). Просімо Господа й наполягаймо молінням учнів: «… Зостанься з нами, бо вже надвечір, і день уже похилився…» (Лк 24,29). Господи, будь завжди з нами, рятуй наші душі та спаси Україну! Преблагословенна Богородице, рятуй нас від невидимих та видимих ворогів! 
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський
       
      14 квітня 2015 р. Б. церква Воскресіння ГНІХ, м. Львів

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • Митрополит Львівський звершив Архиєрейську Літургію Передшеосвячених Дарів у Гарнізонному храмі (22.04.2016)

  • Владика Венедикт звершив освячення катехитичної школи у с. Скнилів

  • Подячний благодійний форум для волонтерів і добродіїв

  • Початок нового навчального року у Львівській духовній семінарії Святого Духа.

  • Митрополит Львівський виголосив реколекційні науки в соборі УГКЦ в Чикаго

  • У Львівській міській раді відбулася прес-конференція про Міжнародну пішу прощу «Львів-Унів»

  • Владика Венедикт очолив нічні чування в Уневі

  • Урочистості з нагоди освячення відновленої Курії РКЦ у Львові та п’ятої річниці введення на престол Архиєпископа Мечислава Мокшицького

  • Учні шкіл с. Звенигород та с. Гринів об’єднались в молитві за українські родини

  • У Львові відкрили пам’ятник о. Михайлові Вербицькому

  • Курсанти Національної академії сухопутних військ завітали до семінарії (19.02.2017)

  • Пастирський візит Владики Володимира до парафії Різдва св. Івана Христителя (м. Львів, 0707.2016)

  • Владика Венедикт відвідав храм Зіслання Святого Духа (м. Пустомити)

  • Святкування Дня Незалежності у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці, що у Львові.

  • 1 березня 2015 р. Б. відбулася чергова зустріч «Руху християнських сімей»

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі