Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 13/04/2015 Слово Митрополита Львівського на Світлий понеділок
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на Світлий понеділок 
       
      Ді 1,12-17, 21-26; Ів 1,18-28.
       
      Достойні сестри і брати!
                         Дякую, що ви сьогодні знову в церкві, прийшли помолитися, дякувати Богові за його дари та чуйність над нами. Коли б не він – нас би не було, коли б  не його чуйність – ми б не проіснували від себе жодної хвилини. Велика Божа доброта й милосердя! - бо він грішників і менш нечесних при житті тримає. Його Провидіння таке велике, що він, створивши людину на свій образ і подобу, забираючи праведних у вічність по нагороду, кличе туди й негідних, тримаючи їх в постійному стані терпіння. Велика й незбагненна таємниця! Там, де Господь покликав до життя духовну душу чи то ангелів, чи людей, немає руху назад, лише вперед, незважаючи, який стан обирають собі згадані істоти. Тому дуже важливо жити у мирі з Богом, а це – усім людям під силу!

      Переживаємо духом світле воскресіння Христове. Це – величне духовне свято, свято тріумфу Бога, свято його величі, доброти й любові. Вірні не раз занижують його значення, зводять святкування на рівень задоволення тіла: розваги, їжа, зустрічі, ігри, зовнішні заходи тощо. Дехто із людей шукають видовищ, забуваючи на свого Творця, на Правду, Життя, на вірну Дорогу до освячення і спасіння. Пророк Давид пригадує: «Ми бо чужинці й приходні перед тобою, як і всі батьки наші; неначе тінь, життя наше на землі, і нічого сталого немає» (1Хр 29,15). Звичайно, що не усі захоплені лише зовнішніми вшануваннями. Добрі християни свідомі свого існування та мети покликання їх Богом до життя. Ствердимо, що віруючі й не віруючі, майже усі очікуємо цього свята, для одних воно пов’язане з нашим Спасителем, Ісусом Христом, для інших – відчувати добрий настрій на їхньому рівні розуміння. Відомо, що Син Божий заплатив своїм життям Небесному Отцеві, щоб викупити кожну людину від рабської неволі. А неволю, кайдани на душу накладає злий дух, ворог Ісуса, ворог любові, добра, ворог – людини. Дивно, але людина часто здається в полон цьому ворогові зла, йде шляхом неправди, ризику, легковажачи своє спасіння. У свій час святий апостол Петро переконував первосвящеників, начальників народу й старших про Ісуса Христа: «І нема ні в кому іншому спасіння, бо й імені немає іншого під небом, що було дане людям, яким ми маємо спастися» (Ді 4,12).

      Добрі християни - надзвичайно щасливі, коли вони стараються влаштувати своє життя згідно волі Божої. Жити у мирі з Богом, каятися за вчинені промахи життя, втікати від небезпек образи Бога, бути вірними Господу, це – великий героїзм, також, у наш час! Недавно ми були в Брюсселі і папський Нунцій нам сказав, що дуже мало народу прийшло там у церкву в Квітну неділю? Дивувався тому, що матеріальні статки не спонукують людей до того, щоб бути вдячними Богові за його опіку та любов до них.? Певні особи відносяться байдуже та не приймають за правду слів Спасителя: «І підуть ті на вічну кару, а праведники – на життя вічне» (Мт 25,46). Після воскресіння з мертвих, Господь з’являвся своїм учням, які не легко приймали факт його воскресіння. Ісус розмовляв з Марією Магдалиною по своєму воскресінні, утверджуючи її у вірі, з невіруючими учнями, що йшли в Емаус. Натомість, сотник, римський військовий, коли побачив дивні обставини смерті Ісуса на хресті, з вірою промовив: «… Справді цей чоловік був праведний» (Лк 23,47). Військова сторожа, що пильнувала гробу, не вдіяла нічого, щоб запобігти воскресінню Христовому. Військовики зі страху від побаченого налякалися, змертвіли, побігли до первосвящеників й розповіли про все, що діялося навколо гробу: про ангела, землетрус та відкочений камінь. А первосвященики були невіруючими людьми, жили своїм життям, покладали більшу надію на гроші, як на Бога. Сторòжі грозила смерть за невиконання службового обов’язку. Вони були свідомі цього, знали, коли будуть оскаржені їх нічого не врятує. Первосвященики швидко скликали раду, дали гроші воякам, зобов’язалися умовити правителя невідомим нам способом (пор. Мт 28,12-16). В такий спосіб надіялися зам’яти справу воскресіння Христового. А воскреслий Христос з’являвся ще різним особам протягом сорока днів. Чутка про його воскресіння охоплювала багатьох людей в різних місцях. Тепер немає необхідності Ісусові переконувати людей про своє воскресіння. Він цього довершив давно. Людина може в це вірити або ні, хоч це не впливає на воскресіння Христове, лише, на віру людини та її поза гробове життя. Воскреслий Христос повчав апостола Тому, що з недовірою відносився до його воскресіння: «… Побачив мене, то й віруєш. Щасливі ті, які, не бачивши, увірували!» (Ів 20,29). Господь не заставляв свого учня, щоб він увірував у його воскресіння, лише вказував на вартість віри. Хай Господь додає нам віри, спокою та миру в Україні! 
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський

      13 квітня 2015 р. Б. Архикатедральний собор Святого Юра

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Молитовна хресна хода 2014 р.

  • У с. Вижняни, що на Золочівщині відсвяткували храмовий празник. Фото

  • Синклер у спавах монашества відзначив 40-ття священства подячною Божественною Літургією

  • У Львові Пасторально-місійний відділ УГКЦ вперше представив свої друковані видання

  • Чергова вишкільна зустріч усіх дияконів Львівської архиєпархії (31.10.2016)

  • Відбулося VI Всеукраїнське військове паломництво до Зарваниці.

  • заупокійна Літургія в роковини відходу до вічності владики Юліяна (Вороновського)

  • Директори катехитичних шкіл обмінювались досвідом у Львові.

  • У Львові відбулась поминальна молитва в річницю загибелі Віктора Гурняка

  • Гарнізонний храм свв. апп. Петра і Павла

  • Передріздвяні реколекції у Кохавині

  • День катехита у Львівській архиєпархії

  • Місії тверезості в с. Чорнушовичі Винниківського протопресвітеріату

  • Митрополит Львівський презентував три книги проповідей

  • Святкування 100-ліття віднови Згромадження Cестер Святого священномученика Йосафата в Галичині.

  • Престольний празник у Кохавині.

  • Пастирський візит до парафії святих Володимира і Ольги (с. Зозулі, Золочівський р-н) 2015

  • У військовій частині 3002 Національної Гвардії України відбулась перша Божественна Літургія (19.2.2017)

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі