Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 11/03/2015 Слово Митрополита Львівського у середу 3 – го тижня Великого посту
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського у середу 3 – го тижня Великого посту
       
      Бут 7,6-9.

      Достойні брати,  

      успішно верстаємо час Великого посту або, принаймні, стараємося про це. Бо це – благословенний час, який, особливо сприяє відновлення нашого духовного життя. Більше молимося, роздумуємо про Божі правди та зміст нашого життя, практикуємо піст, по можливості даємо милостині, зберігаємо побожну мовчанку тощо. Святий автор книги Буття, впроваджує нас у часи життя патріарха Ноя, великого праведника, який ставив опір усій землі, яка опоганилася перед Богом. Він не зважав на інших, був відважним і вірним Богу, не потурав злу, лише давав добрий приклад зіпсутому людству. Ніхто на нього не звертав уваги, не знайшлося жодної людини, щоб придивитися, наприклад, спорудженню корабля та чеснотливому життю Ноя. Люди так низько впали, що вони не були здібні побачити велич служіння Ноя Господові. Коли Бог говорив до Ноя, що вигубить «під небом всяке тіло», то навіть, не згадав людини, а, прирівнюючи її до створінь, сказав, що «ухвалив покласти кінець кожному тілу». Гріх так знівечив людей того часу, так сильно закув їх в гріховні окови, що вони не бачили й не бажали бачити нічого більше, просто, потонули у злиденному стані духа. Їхній дух рвався лише до того, щоб чинити злодіяння. Це – страшна ситуація: грузнути в духовному болоті й звалюватися у провалля. А Ной відсік себе від грішних примар, не брав прикладу зі злочинців, мав тверезий погляд на життя, благословив Господа, надіявся на нього й удостоївся від Всевишнього назви праведника. Більшої нагороди не міг очікувати цей чоловік, як почути з уст Божих похвалу «праведника».

      Писання згадує про вік Ноя, коли входив у корабель, порівнюючи з попереднім текстом про число років, тим самим, звертає увагу на столітню Божу терпеливість. Господь не спішить карати людину, він виховує її, очікує доброго результату, принаймні покаяння, примирення з ним. Ці люди ніяк не реагувати на усі ознаки Божої доброти. Будова корабля патріархом Ноєм нічого їм не говорила, не звертали уваги, жартували, але це тривало тільки до часу, коли почав падати дощ. Ной, натомість, виконував усе докладно, що йому доручив Господь. В корабель входили звірі, плазуни, птахи, насідали комахи тощо. Ной не ставив Богу запитання, чому від чистих звірів та птахів по сім пар, а від нечистих - одна пара? Він виконавець Божої волі, який не ставить Господу запитання, лише, докладає зусиль, щоб щиро виконати його зарядження. Праведник вчинив усе так, як велів Господь. Не проявляв своєї волі, старався заглибитися у Божу волю, у його розпорядження, це йому було дорогим та близьким.

      Подивляймо цього чоловіка, його поставу перед Богом. Він не мав спеціального виховання, не закінчував університетів, семінарії, не здобував знань у нижчих чи вищих наукових закладах. Лише щиро прислухався у своєму житті до внутрішнього голосу, знав, що це Божа мова, не сумнівався, що Господь провадить його, успішно зближувався до Бога. Ной цілковито віддав себе у руки Господні, не помилився, зростав у любові до Бога, мабуть, просив Господа про помилування невірного народу. За життя здобув собі назву праведника, що означало повноту Божих дарів, подібно, як Іов та святий Йосиф Обручник. Ось,  гарний приклад для нас, щоб віддатися у руки Бога та просити його про виховання. Хай пресвята Богородиця, наша небесна Мати, допоможе нам в осягненні праведності! Пресвята Богородице, молися за наш народ та нашу Україну!
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський УГКЦ
       
      11 березня 2015 р.Б. Львівська духовна семінарія Святого Духа

       

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • загальноміське освячення води

  • 20 вересня 2015 року відбулася зустріч «Руху християнських сімей» за активної підтримки Комісії у справах родини Львівської архиєпархії.

  • Митрополит Львівський служив Літургію Передшеосвячених Дарів у Гарнізонному храмі (245.03.2017)

  • святкування у Згромадженні сестер св. свмч. Йосафата

  • У с. Велика Вільшаниця молились за жертв і героїв Другої світової війни

  • Пастирський візит Владики Венедикта до храму Свщмуч. Йосафата: дві сестри редемптористки склали вічні обіти

  • Святкування храмового празника у с. Хильчиці.

  • Місії тверезості в с. Зимна Вода

  • Молодь з особливими потребами БФ «Карітас-Львів УГКЦ» декорувала 115 тисяч різдвяних свічок

  • Відбувся показ благодійної вистави «Лавка»

  • Ювілей священства о. Сергія Гречковського

  • Двадцятиліття Благодійного фонду «Карітас-Львів УГКЦ» (2.06.2015)

  • Владика Венедикт освятив пам’ятну дошку Іллі та Іванні Кокорудзам (20.09.2016)

  • Владика Венедикт провів реколекції для працівників і приятелів «Фундації духовного відродження»

  • Гарнізонний храм відсвяткував престольний празник (12.07.2016)

  • Про практичне читання Lectio Divina говорили на зустрічі курсу «Біблійного Апостоляту»

  • «Український реквієм» у Будинку органної музики (21.11.2016)

  • «Ісус Христос завжди є там, де повинен бути» (Зі слова Митрополита Ігоря на Неділю Розслабленого)

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі