Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 07/03/2015 Слово Митрополита Львівського до дружин священиків під час Великопосних реколекцій
    • Переглянути усі статті
       
      Слово Митрополита Львівського до дружин священиків під час Великопосних реколекцій


      Мр 1,35-44.

      Достойні сестри у Христі,

      Доброчесні отці,

      дуже приємно те, що ми зібралися на молитву в реколекційний день. Таких днів, більшість із людей не знає і навіть, не чули про подібну духовну можливість. Спробуйте заховати більше мовчанки, не давати можливості язикові, щоб забагато гуляв у ротовій порожнині, бо язик добрий член тіла, але може, теж, принести велику шкоду людській душі. Дивіться, Господь посадив його за двома замками: зубами і губами. Дуже строго святий апостол Яків відзивається про язик: «І язик - вогонь, світ неправди! Язик, вміщений серед наших членів, бруднить усе тіло й запалює круг нашого існування, запалений і сам вогнем пекельним» (Як 3,6). Необхідно старанно уважати, щоб язика не пускати занадто в рух, бо він може спричинити різні непорозуміння між людьми, завжди готовий на обмови, дорікання, обман, а навіть, очорнення. Часто рідні, родина, близькі та знайомі, через хитрі й неправдиві вирази язика, перебувають у гніві між собою, буває, що й до смерті. Хтось з Італії мені розповів, як брат, через хитрість, що вимислив розум і дав змогу повідати язикові, використовує майно сестри, гнівається з нею, судиться, щоб заволодіти рештою статків. Це важливий життєвий необхідний орган, який служить до розмови, при їжі, на молитві, але разом з тим, він може нанести великий та неприємний удар душі.

      Святий апостол і євангеліст Марко, описав життя Ісуса Христа, який використовував вільний час на молитву. Як сказати вільний? - Такого не було, просто, після денних занять, приймання людей, оздоровлення їх від недуг, вигнання злих духів, по словах Доброї новини, Спаситель вночі, замість сну ставав на молитву перед своїм Небесним Отцем, або вчасним ранком, коли навколо ще панувала темнота віддалявся на самоту. Відомо, що Ісус – Син Божий, як Бог постійно зв’язаний з Отцем та Святим Духом, але прийняв людське тіло, тому навчав людей молитви, яку міг зовсім не чинити. Це лише добрий приклад для людства, щоб підносило постійно свій голос до Триєдиного Бога. Спаситель шукав місця на самоті, щоб говорити зі своїм Отцем. Він не зважав на втому, на час, вдень або вночі, вставав вчасним ранком, коли апостоли спали і віддалявся на розмову з Отцем. Звичайно, що апостоли розшукували його, приблизно орієнтувалися, де він може молитися, шукали, бо народ тиснув їх, знаходили Ісуса й повідомляли про положення. Він не бажав залишатися на одному місці, бо стверджував, що необхідно йти в інші села. Як сам сказав, що він на те прийшов, щоб проповідувати, голосити Добру новину, допомагаючи людям у спасінні душ. Господь по можливості переходив від села до села, щоб усюди проповідувати Боже слово, слово спасіння та покаяння. Його метою було те, щоб засіяти по усіх місцях, до яких матиме доступ слово Євангелії. Відомо, що не всі його приймали, коли Христос вигнав бісів із біснуватих осіб у гадаринському краї: «Тоді все місто вийшло Ісусові назустріч і, побачивши його, попросили, щоб відійшов з їхніх околиць» (Мт 8,34). Всі мешканці не бажали зустрічі зі Спасителем і він не нав’язувався їм, залишив цю країну і мовчки відплив з апостолами. Так стається і до цього часу, мабуть, більшість людей не дозволяють Богові, щоб увійшов у країну їхнього серця. Знають про Бога, але бажають, щоб він перебував здалека, був у людей на послугах, коли захворіють або станеться якесь нещастя, тоді просять про рятунок. Прибігають до молитви тільки у трудних ситуаціях, але дякувати Богові, коли добре ведеться і вбачати у цьому його руку та благословення людина не хоче. Людина приписує собі усі життєві успіхи, забуваючи те, що, тільки завдяки Божій силі утримується при житті на цій землі.

      Ісус ходив по Галилеї, проповідуючи слово Боже в синагогах, оздоровляв недужих, виганяв бісів тощо. Євангеліст Марко описує, що до Спасителя прибув прокажений, чого не можна було робити через заразливу хворобу, тому такі особи мешкали окремо і їм заборонено появлятися між людьми. Христос не картав, а вислухав недужого, який благав здоров’я і зцілив його. Нагадав зціленому, щоб показався священикові та приніс дар у синагогу, бо так велів закон Мойсея.

      Всюди знаходимо близькість Бога до людини, який не картає й не судить, лише, любить, прощає, допомагає та зцілює рани. Час Великого посту служить народові, щоб застановитися над своїм життям, задуматися, якими скибами оремо наше духовне поле та, якими нитками вишиваємо його? Митар зайшов помолитися, проказував, лише коротку молитву з довірою до Бога: «Боже, змилуйся наді мною грішним!» (Лк 18,13). Пішов дуже щасливий та радісний на душі, Бог звільнив його від гріховних недуг. Найбільше щастя для людини тоді, коли вона живе у мирі з Богом. Може бути багатою, займати високі уряди, погрожувати світові військовою силою, одягатися у порфіру та вісон, дивувати світ своїм талантом тощо, але усе це перед Богом не має значення, коли людина йде у розріз з його волею. Погляньмо щиро на своє життя та скажімо правду своїй душі. Подумаймо, якого духа носимо у нашому тілі.? Стараймося найчастіше каятися за промахи нашого життя перед Богом, сповідуючи свої гріхи. Не дивуймося нашому порохові, що здібний ображати Бога, лише пам’ятаймо про те, щоб наш порох, тіло, відважно просило у Бога прощення. Скажімо тілу, коли ти ображало Господа, старайся у покорі просити прощення у нього й примиритися з ним. Святий Іван Золотоустий наголошує, що диявол боїться, щоб людина каялася за гріхи. Пише про тих, хто кається: «… запалившись покаянням, ніби вогнем, чинять свої душі чистішими від золота, втягнуті сумлінням і згадкою про минулі гріхи…» (св. Ів. Золот. «До Теодора упалого» розд. 1, п.16). Велике щастя - покаяння, яке чинить душу чистішою від золота, а ще більше: привертає її Боже дитинство та вчиняє наслідницею Небесного Царства. Щире каяття розбійника на хресті, розбійника, великого грішника, за котрим, можливо, було не одне вбивство, грабежі тощо, покаяння вчинило його мешканцем раю. Це він почув з уст Сина Божого, що висів поряд на хресті: «… Істинно кажу тобі: Сьогодні будеш зо мною в раї» (Лк 23,43). Маючи чисті душі, перебуваючи у мирі з Богом, можемо допомогти ближнім, нашій Україні, примирювати ворогів, здобувати заслуги на вічне життя. Хай преблагословенна Діва Марія допомагає нам у праведному змаганні за вічну нагороду!

      Бажаю вам успіхів у реколекціях та вашій щоденній послузі, достойно завершити піст, гідно зустріти свято Воскресіння ГНІХ та виблагати у Господа миру на нашій землі! 
       

      + Ігор
      Митрополит Львівський УГКЦ
       
      7 березня 2015 р.Б. Львівська духовна семінарія Святого Духа

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Митрополит Львівський звершив пресвітерське рукоположення. Фото

  • Візитація Янівського деканату (03/03/2017)

  • Гарнізонний храм відсвяткував свій престольний празник 2015

  • Відбулася зустріч курсу «Сім’я - домашня церква».

  • У Львові завтра прощатимуться із загиблим у Києві викладачем УКУ

  • В УГКЦ соборно відзначили день пам’яті рівноапостольного князя Володимира

  • Пастирський візит Владики Венедикта до храму Свщмуч. Йосафата: дві сестри редемптористки склали вічні обіти

  • Владика Венедикт відвідав храм Святої Софії

  • Пастирський візит владики Ігоря до парафії Воскресіння ГНІХ, що у Львові

  • Нічні чування у храмі Всіх Святих Українського Народу (18-19.11.2016)

  • Хресна дорога студмістечком Політехніки (22.03.2017)

  • У Львові завершився євангелізаційно-пасторальний захід «Ночі храмів»

  • Владика Венедикт здійснив відкриття Року Божого Милосердя у с. Прилбичі

  • Святкові сюрпризи для вихованців Краковецького інтернату від молоді Центру Студентського Капеланства

  • с. Вижняни Глинянський протопресвітерат

  • У с. Попеляни, що на Пустомитівщині освятили відновлений храм. Фото

  • Владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський 4 жовтня 2015 року у монастирському храмі Пресвятого Серця Ісуса (м. Жовква)

  • Єпископ з Ґрацу Вільгельм Краутвашль відвідав Львівську Архиєпархію УГКЦ (19.07.2016)

  • Преосвященний владика Венедикт у с. Прилбичі з нагоди вшанування 71-х роковин відходу до вічності Праведного Митрополита Андрея

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі