Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 12/02/2015 Слово Митрополита Львівського в день пам’яті Трьох Святителів
    • Переглянути усі статті
       

      Слово Митрополита Львівського  
      в день пам’яті Трьох Святителів,
      Євр 13,7-17; Мт 5,14-19
       
      Достойні та благородні сестри і брати,
       
      дякую вам за те, що ви практикуєте віру, розумієте ціну молитви, святого Причастя, знаєте важність милостині та милосердних діл у своєму житті.
       
      У ці дні в нашому Львові переживаємо надзвичайну подію: присутність нерукотворенного Образу Ісуса Христа. За підрахунками можемо сказати, що уже сотні тисяч людей поклонилися цій святині, зустрілися з Богом, принаймні, фізично поглянули в очі та на зображений лик Спасителя, а багато осіб отримали різні ласки. Дуже важлива річ, щоб людина приходила до цієї святині з простотою, покорою, повною надії та просила духовного й фізичного зцілення для себе або ближніх.
       
      Звичайно, що усі молимося за спокій у нашій Батьківщині, за те, щоб припинилося проливання крові, щоб не гинули люди, наші мирні, прості та добрі. Мені переслав повідомлення по телефону один із наших священиків й повідомив про поранення отця Григорія Шведа, салезіянина, який, по можливості, обслуговував військових у зоні АТО. Ось, таких й подібних історій пов’язаних з пораненнями та смертю дуже багато, бо це війна, яку нав’язала Росія, її уряд, вважаємо, що й там є багато таких людей, хто не хоче воювати.
       
      Пригадуємо про пісню, яку співав Й. Кобзон: «Хотят лі рускіє войни…?» Тепер бачимо, усі переконалися, що російські провідники розпочали війну з Україною, насамперед, загарбали Крим, а тепер ще й пробують претендувати на решту території нашої суверенної держави. Росія проголошувала себе доброчесними сусідами, а показується, що це – безпощадні вороги. Тому благаймо Господа, щоб допоміг нам жити у мирі з ним, а тоді легко буде проживати в спокої й покорити тих, хто вороже наставлений проти нашої України.
       
      Сьогодні за церковним календарем у нашій Церкві згадуємо про святих Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого. Пам'ять про цих святителів згадується окремо в церковному календарі та святкують пам'ять про них осібно, однак, Церква поставила їх поряд, щоб показати, що у вічності, де існує радість та щастя, немає заздрості та змагання.
       
      Ці святі прожили різний вік, знаходилися в особливих умовах, боролися проти єретичних навчань та різних ворогів Церкви. Вони терпіли вигнання, як це було зі святим Іваном Золотоустим, якого переслідувала цариця Євдоксія та її чоловік, цар Аркадій. Його багато гонили, потім, заслали у Вірменію в місто Кукуз. Ворогам святого було цього замало, бо домоглися у царя, щоб вислав його у далеке містечко Пітіунт. Конвой знущався над святим Учителем, який зовсім вибився із сил. Ледве доїхав до міста Комани в Понті, де мав можливість молитися у церкві святого Василиска і тут при певних обставинах помер зі словами на устах: «Слава Богу за все!» Це святі, які не шукали слави для себе, навпаки, втікали від неї, ховаючись на пустині або в інших нелюдних місцях. Всюди проголошували слово Боже, закликали до чесного побожного життя, просили й навчали славити Господа. Таким особам не йшлося про вигоди для себе, вони бажали людям вічного щастя й вказували дорогу, як здобути радість у вічності. Це – люди заглиблені в Бога, які нічого земського не збирали, навпаки, що посідали, отримане від когось, це роздавали, допомагали бідним та нуждарям, вбачаючи в таких самого Христа, пам’ятаючи його слова: «Бо я голодував, і ви дали мені їсти; мав спрагу, і ви мене напоїли; … хворий, і ви навідались до мене; у тюрмі був, і ви прийшли до мене» (Мт 25,35-36).
       
      Ці святі посідали великі знання з богослов’я, тому вміло боронили науки Господньої та глибоко проповідували слово Боже. Вірні бажали почути їхніх повчань, стояли довгими годинами та аплодували їм за глибокі змістовні проповіді. В такий спосіб, багато людей покидали грішне життя, ставали на шлях покаяння, освячували й спасали свої безсмертні душі. Хай слава про цих великих Святителів не вмовкає, а їхнє праведне життя, хай стане для нас зразком наслідування життя Ісуса Христа. Святі слуги Господні Василіє Великий, Іване Золотоустий та Григоріє Богослове, вимоліть у Бога припинення війни в нашій державі, спокою, ладу та мирного розвитку для нашого люду.
       
      Вітаємо і молимося сьогодні в особливий спосіб не тільки за усіх тих, хто носить ім’я згаданих Святителів, але наша увага, також, звернена на ново висвячених священика та диякона. Звичайно, що диякону належить своє місце у церковній структурі - служіння, яке необхідно виконувати з усією увагою та старанням, пам’ятаючи про всюди присутність Божу. Священик несе більшу відповідальність від диякона, бо йому більше довірено Господом через святу Церкву. Дуже відважно писав про своє служіння святий апостол Павло, що отримав благодать від Бога: «… був служителем Христа Ісуса між поганами і виконував священицьку службу Божої Євангелії…» (Рм 15,16).
       
      Священик повинен увесь свій вік пам’ятати, що Бог покликав його до свого служіння. Святий Іван Золотоустий навчає: «… священик на те тільки посвятив себе, - для нього немає іншого заняття в житті, крім (служіння) Церкві» (св. Ів. Золот., Бесіда X на 1Сл п.1).  Господь ставить особливе завдання перед священиком, за яке він здаватиме звіт перед Всевишнім. Вірність Богові – важлива прикмета, гідна чеснота, яку необхідно плекати протягом усього священицького життя.
       
      Розуміємо, що священики – люди, які здібні помилятися, але не повинні тонути у помилках, не годиться священику залишатися у стані негідного життя. Господь загрожував ізраїльському народові через доброго пророка покаранням за його розгнуздане життя. Бо люд низько скотився у служінні Богові: «Жахливе й страшне сталось у цім краї. Пророки пророкують іменем неправди, священики правлять, як хочуть. Народ же мій це любить! І що ви чинитимете, як тому кінець настане?» (Єр 5,30-31), перестерігає пророк. Увесь люд, ніби повстав проти Бога, трудно було знайти когось, щоб був вірний йому, навіть, священики погано служили Господові.
       
      Тому, дорогий наш священику, прикладай зусиль, щоб залишатися вірним Богові! Призивай постійно ім’я Марії, Божої Матері, щоб навчала тебе гідному служінню Церкві та оберігала тебе від духовного зла. Святий Учитель, теж, дає поучення людям відносно священика: «Так, якщо ти любиш Христа, якщо любиш царство небесне, то уважай тих, через кого ти отримав його!» (св. Ів. Золот., Бесіда X на 1Сл п.1).  Уважаймо священиків, не критикуймо їх за помилки, молімося за них, бо вони ведуть нас до щасливої вічності! Поручаю вас під опіку пресвятій Богородиці!
       
      + Ігор
      Митрополит Львівський УГКЦ
       
      12 лютого 2015 р.Б. Церква святого священномученика Йосафата, м. Львів 

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Рух «За тверезість життя» провів семінар для шкільних психологів.

  • «Канікули з Богом» у с. Монастирок, що на Золочівщині.

  • Пастирський візит парафії Пресвятої Тройці (с. Терновиця, Яворівського р-н) 2015 р. Б.

  • Преосвященний владика Венедикт здійснив пастирський візит до Свято-Покровського монастиря сестер Студійського уставу

  • Нічні чування у с. Страдч (4-5.03.2017)

  • Відбулася Всеукраїнська проща до с. Страдч

  • Робочий візит владики Венедикта до м. Варшави

  • 17 травня 2015 року у Львові відбувся форум сімей «Подружнє життя сповнене радістю»

  • Відвідини Митрополита Львівського гостями з Італії

  • Зустріч християнських сімей 15 листопада 2015 року

  • Сороковини «Небесної сотні»: на їхню честь в Архикатедральному соборі Святого Юра прозвучав «Реквієм» Моцарта

  • У Львові вперше було презентовано «Український реквієм» Василя Гайдука

  • Ювілей повернення собору Юра вірним УГКЦ

  • Святкування храмового празника у с. Хильчиці.

  • Літня зустріч для дітей зі священичих родин «Відкрий двері Христу»

  • З нагоди храмового празника Митрополит Ігор здійснив пастирський візит до парафії Успіння Пресвятої Богородиці, що в с. Морянці Краківецького протопресвітеріату.

  • с. Вижняни Глинянський протопресвітерат

  • Преосвященний владика Венедикт у с. Прилбичі з нагоди вшанування 71-х роковин відходу до вічності Праведного Митрополита Андрея

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі