Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 14/12/2014 Слово Митрополита Львівського на 27-му неділю по Зісланні Святого Духа
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на 27-му неділю по Зісланні Святого Духа


      Еф 6,10-17; Лк 13,10-17.

       
      Достойні сестри і брати,

      продовжуймо молитися за наших воїнів, які обороняють наш край від лютого ворога. Видається, що маємо вести боротьбу проти трьох ворогів: зовнішній – російська інвазія, внутрішній - сепаратисти і третій - злий дух. З тривогою спостерігаємо за тим, що діється в державі. Мабуть, наші політики розгублені, можливо, існують скриті зрадники, які добре живуть й очікують ще більшої матеріальної вигоди. Молімося до Господа, щоб послав нашому народові мудрого лідера, який би очолив Україну, зорганізував народ та вивів на добру дорогу економічного розвитку. Коли розмовляємо між собою про третього ворога, думаємо також, про суди, лікарні, навчальні заклади, міліцію, митницю тощо, тому що всюди закоренилася жорстока хабарницька сітка, іншим словом - гріх. Одні вимагають, інші поставлені у такі рамки, що вимушені давати хабар. Ніхто не звертає уваги на те, що це гроші крові, кошти кривди, але - прийде час і, якщо не тим, хто вимагає, тоді їхнім дітям, внукам чи правнукам прийдеться за це в гіркий спосіб розплачуватися. Кривда має властивість відгомону, тобто, повертатися до тих, хто її спричинив або слідує їхніми поколіннями. Ніхто не може вважати себе вийнятим з відповідальності перед Богом за своє життя, навіть, коли хтось уважав би так, це залишиться на рівні бажання, але не звільнить від звіту перед Господом. Пам’ятаємо «Правду віри», яка голосить, що Бог – справедливий Суддя, який за добро винагороджує, а зло покарає. Відомі Господні слова Святого Писання: «… До мене належить відплата, я відплачу! … Господь судитиме народ свій. Страшно впасти в руки Бога живого!» (Євр 10,30-31) Часом видається, що Господь мовчить, але Бог – має для людини цілу вічність, якої ніхто не уникне. Ми – тимчасові мешканці на землі, але - безсмертні у вічності.

      Святий євангеліст Лука описує подію оздоровлення скорченої жінки у суботу. У синагозі навчав Ісус Христос і там знайшлася хвора жінка, яка вісімнадцять років страдала від того, що злий дух тримав її у недузі. Нам не відомо, що було причиною її хвороби: гріх чи просто, терпіння, як воля Бога. Ісус побачив її, прикликав до себе, промовив слова звільнення від недуги, поклав руки й вона випросталася, стала прославляти Бога. Це дуже не сподобалося начальнику синагоги, який не насмілився нічого сказати Ісусові, лише промовив до народу, щоб оздоровлялися в інші дні, а не в суботу, святковий день, для юдеїв. Спаситель знав підступ начальника, який не міг нічого протиставити Христові, бо не у силі був повернути здоров’я жінці, а тут знайшовся хтось, що без жодної оплати в одну мить вчинив її здоровою. Начальник програвав не тим, що не міг оздоровити недужої, лише лицемірством, незадоволенням, заздрістю та внутрішнім критиканством. Господь відразу йому відповів, що вола чи осла в суботу можна відв’язати й вести напоїти, а звільнити жінку від недуги у суботній день начальник забороняє. Іншого разу, коли юдеї вказували на закон Мойсея, нападаючи на Ісуса, він відповів їм: «Чоловік приймає обрізання в суботу, щоб не був закон Мойсея порушений, - ви ж нарікаєте на мене, що я в суботу цілу людину здоровою вчинив! (Ів 7,23). Лицемірним людям та їм подібним, не йшлося про суботу, лише про те, що вони не могли вже такий довгий час допомогти жінці. Замість того, щоби подякувати Ісусові, чоловік виявляє незадоволення. Провідники юдейського народу не любили Христа, збиралися й говорили: «… Що робити нам? Силу чудес отой чоловік робить! Якщо залишимо його так, то всі увірують у нього…» (Ів 11,47-48). Їх тривожило те, що люди довіряли все більше Христові, йшли за ним, а їхній авторитет падав. Противники Христа вказували на суботу, святковий день, насправді, скривали правду свого невдоволення. Ісус зриває маску із начальника, вказує на любов ближнього та необхідне милосердя, а не викривлене пояснення Закону.

      Тут заходить ще інший аспект, це - духовна розв’язка події, що Спаситель готовий оздоровити душу людини, навіть тоді, коли вона багато років віддалялася від нього. Він кличе її до себе словами Святого Писання, словами проповіді, різних натхнень, обставин  чи усяких випадків. Бог дуже бажає оздоровляти людство від духовних хвороб, якими воно хворіє більше, як тілесними недугами. Коли людина захворіє на тілі, не жаліє коштів, часу, знайомств,  люди вдаються до засобів масової інформації, подають номери телефонів, рахунку, назву хвороби, щоб зібрати кошти на лікування. Подбати про здоров’я духа, обходиться значно дешевше: визнати гріхи й щиро покаятися за свої провини у святій тайні Сповіді. А Господь завжди проказує милосердні слова, які колись промовив до жінки: «… Прощаються тобі гріхи» (Лк 7,48). Прибігаймо до Бога й просімо його часто, щоб змилувався над нашою духовною слабістю! Хай мати Божа, пресвята Марія, виблагає нам дару щирого покаяння.

      Сьогодні 14-та річниця світлого упокою душі архієрея Івана-Мирослава Любачівського, який молився у цьому соборі, прошу, згадати його у молитвах.

       
      + Ігор
      Митрополит Львівський УГКЦ
       
       
      14 грудня 2014 р. Б. Архикатедральний собор Святого Юра

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Митрополит Ігор звершив Чин благословення приміщень автовокзалу «Двірцевий»

  • Сьомий благодійний фестиваль «Святкуймо Воскресіння разом»

  • Християнський табір «Підкамінь 2016» для яворівської молоді

  • Посвята Центру дитячої творчості «Веселка» під опіку Богородиці (21.09.2016)

  • У Хрестопоклінну неділю відбулась зустріч християнських сімей (03.04.2016)

  • Пастирський візит владики Венедикта до парафії Блаженного Миколая Чернецького (м. Золочів 10.04.2016)

  • Зустріч Руху християнських сімей у новому сезоні 2014 - 2015 рр.

  • Українські каноністи переймають досвід Трибуналу Римської Роти

  • Владика Венедикт з паломниками молився на Святій Землі за Україну

  • У празник Богоявлення ГНІХ Божественна Літургія у храмі св. Архистратига Михаїла (м. Львів, вул. Винниченка, 22)

  • Відбулася зустріч курсу «Сім’я - домашня церква».

  • Владика Венедикт здійснив пастирський візит до каплиці Святого Володимира, що в смт Рудно

  • Митрополит Андрей Шептицький

  • Владика Володимир відвідав храм св.. свщм. Йосафата (24.04.2016)

  • Передріздвяні реколекції у Кохавині

  • Владика Венедикт відвідав храм Святого влкмч. Димитрія Мироточця, що у Львові

  • Митрополит Ігор звершив пресвітерське рукоположення в Архикатедральному соборі Святого Юра.

  • Під час пастирських відвідин храму Святого архистратига Михаїла, що у Львові

  • Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, відвідав формаційну школу для монахинь у місті Тшебіня, Республіка Польща.

  • Владика Венедикт звершив Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди особливого свята для спільноти «Віра і світло»

  • Храмовий празник Вознесіння ГНІХ у Золочеві

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі