Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 02/11/2014 Слово Митрополита Львівського на 21-шу неділю по Зісланні Святого Духа
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського
      на 21-шу неділю по Зісланні Святого Духа
      ієрейські свячення диякона Юрія Цюпки
       
      Гл 2,16-20; Лк 8,5-15.
       
      Доброчесні отці,
      Достойні та милі молільники нашої Церкви,
       
      дуже важливо це, що Ви, не помиляюся, любите Господа Бога та дуже ретельно готуєтеся до недалекої зустрічі з ним, стараєтеся упорядковувати своє життя, щоб здати добрий звіт зі свого життя. Життя кожної людини обіймає цілий спектр її діяльності: вдома, на праці, у навчальному закладі, в транспорті, в русі на дорозі, водою чи у повітрі, у церкві, на видному місці, на майданах, вулицях й у скритому середовищі від людських очей. Ці дії обіймають усю людину: мислі, погляди, судження, наміри, бажання, порушення, слова та конкретні діла. Бог знає про кожну особу усе докладно, бажає їй освячення й спасіння. Майже кожна людська душа помиляється - добровільно, а часом і несвідомо, та навмисно чинить діла, що противляться Божій любові та любові ближніх.
       
      Віруюча, в Єдиного Бога, душа – кається, перепрошує Господа, виправляє своє життя, мириться з Богом та ближніми, признаючись до своїх духовних та моральних слабостей. Добре, коли ми у Божій присутності, немов в дзеркалі, свідомо, бачимо своє життя та розуміємо його вічну вартість та важливість. Людина, яка не вірить та не служить Богові – бідна, нещасна, жалюгідна й, закінчуючи так своє життя, втрачає вічне щастя, задовольняючись недолею.
       
      У євангельському слові святого Луки, яке ми почули, Ісус Христос веде нас зі собою на зоране поле, де зустрічаємо чоловіка-сіяча. Припускаємо, що це було радше весною, як восени. На цьому полі трудився рільник, який ходив полем та сіяв зерно, розкидаючи його в певному порядку по ріллі. Він чинив це з великою надією на добрий урожай, хоч знав про різні небезпеки та стихії, які можуть знищити посів. Сіяч був захоплений метою: зібрати добрий урожай після щедрого засіву зерна. Він не зважав на сонце, яке світило йому в очі; перемагав втому, що була зв’язана із набиранням зерна, носінням його по полі та розкиданням. Кидав щедро, де тільки міг, навіть каміння та терня не зупиняли його, бо надіявся, що й там щось прийметься та видасть плід.
       
      Таку притчу розповів Ісус Христос зібраному народові, який добре усвідомлював працю в полі. Учні не зрозуміли цієї розповіді й питали окремо Христа, що вона означає. А Спаситель пояснив їм про слово Боже, яке голосив він, Христос, перед ним пророки, судді тощо, а після нього апостоли, єпископи та священики. Слово Боже, теж, має місце в різних духовних книгах, Господніх натхненнях і таке інше. Бог рясно сіє своє слово в різний спосіб у серця людей, щоб вони прийняли його у свої душі та жили згідно Заповідей його любові. Із притчі дізнаємося, що слово має багато перешкод, бо почути його, це – одне, а жити натхненним словом, потребує більше зусиль від людини. Багато людей слухають Божих слів, але не усі живуть ними, не застосовують їх у дійсності.
       
      Приходити у церкву, хреститися, слухати Божого слова, молитися, це – добре. Але, повертаючись додому, до праці й там кривдити когось, говорити брудні слова, гніватися, дармувати час, слідувати корупційним схемам тощо, це – глушити слово Боже, тримати його в ув’язненні серця. Це – знак закам’янілого серця, терня, що в душі, прив’язаність - слідувати своєю дорогою у житті, а не - Господніми стежками. Зерно не дає плоду тому, що ґрунт людського серця не приймає сіяного Божого слова. Багато натхнення Святого Духа гине у людських серцях безплідно. Неможливо докоряти Богові за його щедротну поставу й пропозицію для людини, необхідно шукати в душі  людини браку доброї волі. Велике завдання стоїть перед людиною, щоб сприяти зміні камінного серця на м’яке, як про це говорить пророк: «Я дам їм одне серце й вкладу в них новий дух, я вийму з їхнього тіла камінне серце й дам їм серце тілесне» (Єз 11,19).
       
      Кожній християнській душі необхідно тримати тісний зв'язок із Господом й дозволити, щоб він змінив дорогу нашого життя на краще та очистив наше серце від гріховного терня. Багато праці й труду потрібно в житті, щоб приносити добрий плід й неможна згодитися із прогрішеннями, які загрожують людям безпліддям. Господь очікує плоду, інакше погрожує прокляттям, як безплідній смоківниці (пор. Мр 11,14). Кожній людині можлива зміна духовного життя на краще, інакше Господь не розкидав би свого зерна на дорогу та каміння (пор. св. Ів. Золот., Бесіда XLIV на Мт п.3). Варто приглянутися до свого серця й роздумати про коріння, яке закріплюється в ньому й що проростає в душі. Від конкретної особи залежить урожайність Божого слова. Люди - дуже різні, тому можливо, що якась бідна й забута людина дозволяє Слову Господньому приносити більше плоду в душі, як, навіть ті, хто зовні одягнуті в одежу посвячених осіб.
       
      У цій притчі Христос називає терням, камінням та твердою дорогою пристрасті, непомірковане бажання матеріальних благ, розгнузданість, п’янство, погоню за тілесними розкошами тощо, усе, що заглушує та руйнує відносини людини з Богом. Святий Іван Золотоустий так це порівнює: «Такі люди поступають подібно того, хто, взявши в руки арфу, що має золоті струни і добре налагоджену, замість того, щоб ударяти в них та здобувати гармонійні звуки, закидають її гноєм та усяким сміттям» (св. Ів. Золот., Бесіда XLIV на Мт п.5).
       
      Достойні та любі молільники, пригляньмося усі старанно своєму життю. Не забуваймо, що кожен день зближує нас до зустрічі з Богом у вічності, де потрібно здати звіт з нашого життя. Щирим покаянням, добрими ділами та постійною пам’яттю про Бога готуймося усі, щоб почути милосердний голос Божого вироку. Одного і найбільше необхідно – спасіння. Хай пресвята Богородиця допомагає нам у ділі нашого порятунку.
       
      Дякуймо Господу, що посилає нам священиків, які моляться з нами, за нас, за наш народ, за мир та спокій в Україні. Вони – одні із сівачів Божого зерна та ті, у кого це насіння має знаходити завжди приготовану ріллю на Господні натхнення. Хай Господь благословить священика Юрія рясним духовними дарами, щоб приносив стократні духовні плоди. Надіємося, дорогий наш священику, що використаєш потенціал Божого слова для свого освячення, здобування вірних для Бога й, чинитимеш щиру молитву за спокій в нашій країні та у світі. Віддаю тебе в руки чистої діви Марії, матері Ісуса, та прошу святого великомученика Юрія, твого покровителя, щоб беріг тебе на дорозі нелегкого життя. Хай ласка Божа огортає тебе!  

       

       + Ігор

      Митрополит Львівський УГКЦ

      2 листопада 2014 р.Б. Архикатедральний Собор Святого Юра

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • Митрополит Львівський звершив пресвітерське рукоположення. Фото

  • Владика Венедикт здійснив пастиський візит до храму Святих Ольги і Єлизавети, що у Львові.

  • Марійська проща до с. Заглина, що на Жовківщині

  • «Говоріть словом і своїм життям про Христа», - владика Венедикт до учасників «XXI Міжнародної пішої прощі «Львів-Унів». Фото/відео

  • Преосвященний владика Венедикт звершив поставлення у пресвітери диякона Петра Васьківа

  • У Єрусалимі владика Венедикт відвідав Мелхітську Греко-Католицьку Церкву

  • Свято Богоявлення ГНІХ в Архикатедральному Соборі святого Юра (2016)

  • Пастирський візит Владики Венедикта до храму Свщмуч. Йосафата: дві сестри редемптористки склали вічні обіти

  • Відбулося засідання навчально-педагогічної ради дяківсько-катехитичної школи

  • Владика Венедикт на Рівненщині презентував книгу про своє рідне село

  • Духовенстово та вірні Львівської архиєпархії здійснили прощу до родинного села Митрополита Андрея

  • Вишкільний семінар для працівників Пасторального відділу Курії Львівської архиєпархії

  • ІІ Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ

  • «Веселі канікули з Богом» у с. Малечковичі.

  • Богослужіння Святої Великої П’ятниці (29.04.2016)

  • смт. Старий Розділ

  • Митрополит Ігор освятив надкупольні хрести храму Воздвиження чесного і животворного Хреста Господнього, що у Львові.

  • Божественна Літургія із захисниками Батьківщини

  • Молитва за передчасно народжених дітей у Соборі Юра (17.11.2016)

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі