Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 19/10/2014 Слово Митрополита Львівського на 19-ту неділю по Зісланні Святого Духа
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на 19-ту неділю по Зісланні Святого Духа

       
      2Кр 11,31-12,9; Лк 6,31-36.
       
      Преосвященні владики,

      Преподобні та доброчесні отці,

      Преподобні сестри ювілярки,

      Достойні та любі нашому серцю християни-молільники,

      Сердечно вітаю усіх у цьому славному соборі святого великомученика Юрія Переможця на сьогоднішньому молінні! В особливий спосіб вітаю сестер Згромадження святого священомученика Йосафата, які святкують свій сотий ювілей віднови! Сто років – це немалий період часу. Багато добра принесли своїм служінням нашій Церкві й народові сестри цієї спільноти. Сьогодні, також, думками переносимося до небесних висот, звідки блаженні сестри споглядають на землю й святкують цей ювілей, радіючи духовно разом з тими, хто дякує Богу за дар покликання у цій спільноті. Ми дякуємо усім сестрам «Йосафаткам» за їхнє служіння, за молитви, за катехизацію дітей, виховання молоді, уболівання за нашу Церкву та Україну! Хай Господь благословить вас, достойні сестри, новими добрими покликанням, рясними духовними дарами та гідним здоров’ям для служіння Богові й ближнім! Дуже важливо це, щоб збулося на усіх нас слово написане святим апостолом Павлом до коринтян: здобути небо покірним служінням.

      Апостол писав до мешканців міста Коринт про те, що він знає чоловіка, який був піднесений до неба й чув невимовні слова. Через свою скромність та небажання слави, як міг, так мовчав апостол Павло про свої видіння. Мабуть, настав відповідний та необхідний час, щоб сказати про це голосніше, тоді він, укриваючи як міг свою особу, наводив погляд на іншу людину. Очевидно, писав в такий спосіб про себе, але зовсім не бажав якоїсь слави та розголосу. Цей праведник не бажав для себе жодного признання чи подиву, старався укривати те, що бачив та чого був свідком у своїх видіннях. З його розповіді можна довідатися про те, що це не було єдиним об’явленням чи видінням, бо пише у множині: «висотою об’явлень». Зустрічалися лжеапостоли, які приймали бажані речі за дійсні, щоби тільки похвалитися і так, видаватися якимись великими й незвичайними людьми в очах інших. Святий з цим зовсім не погоджується, він скриває свою особу, ніби діє за заслоною скільки може. Він пише про свій досвід аж після чотирнадцять років. До цього часу Павло мовчав, перебував у тиші, тепер настав час, щоб про це сказати, але воно було уже давно і тут немає великої небезпеки наразити себе на шукання слави. Це – добрий приклад для християн, щоб уникати похвали, не шукати себе й свого задоволення, дати перше місце в житті Богові, говорити про нього, про славу Божу, про небо та прекрасну вічність. Апостол Господній згадує про третє небо, а потім, знову уживає слова рай, до якого був піднятий у тілі чи без тіла цього не пам’ятає. Можливо, уживав слово «рай», ніби, порівнюючи себе з розбійником, якому Ісус Христос на хресті запевняв рай в іншому житті (пор. Лк 23,43). Святий бажав, щоб про нього невигадливо думали. Не давав можливості думати забагато про себе іншим, щоб тримати свого духа у покорі та правді, тобто, як Христос пообіцяв розбійникові бути у раю, так і він був піднятий до раю. Блаженний муж не боявся того, що хтось буде думати про нього, як про немічну людину. Навіть, хвалиться немочами, не скриває їх так, як крився зі своїми небесними досвідами. Признається до свого незнання, щоб створити людям місце у пізнанні Бога. Апостол принижує себе, у цьому приниженні відчуває своє місце, даючи гідний ріст силі Божій, якої очікує як дару для себе. Добре розуміє, що, коли він не гордиться, а звертається до Бога, як безсила людина, тоді Господь приходить зі своєю глибиною та благодаттю.

      Учень Господній не нарікає на Бога, що допускає на нього випробовування від посланця сатани, насамперед, лякається того, щоб не загордіти й не зноситися вгору. Святець дуже обережний, оглядається навколо себе, не довіряє собі, лише благає Господа, щоб віддалив від нього цю спокусу. Звичайно, Бог не наводив на нього зваб, лише допускав певні випробовування, пропонуючи відразу свою поміч, а за нею перемогу. Так святий апостол Павло набирав досвіду у покорі та смиренні, розуміючи глибоко те, що перемагає Бог, Господня сила, у його немічному тілі. Святий Іван Золотоустий, роздумуючи над цим текстом, твердить, що «посланник сатани», це – не біль голови чи хвороба в іншому місці тіла, як здогадувалися певні екзегети. Учитель стверджує: «Таким чином під іменем ангела сатани він (Павло) розуміє Олександра коваля (див. 2Тм 4,14), спільників Гіменея й Філіта (див. 2Тм 2,17), і усіх противників слова, котрі вступали з ним у змагання, і протистояли йому, кидали його у в’язницю, били й волочили, так як вони виконували діла сатанинські» (св. Ів. Золот., Бесіда XXVI на 2Кр п.2). Господь виховував святого апостола Павла, щоб він перебував у постійній чуйності духа й мав очі спрямовані на Бога. Праведник написав, що молився за звільнення від гіркого досвіду тричі, а це означає постійний стан молитви, але Божа воля допомагати людині була іншою. Тому він у великій покорі писав, що може хвалитися тільки своїми немочами, даючи простір діяти Божій силі. Хай наші роздумування надихають нас постійно довіритися Богові в нашому ділі спасіння, щоб сила Христова перебувала у нашій особі! Пресвята Богородице, рятуй нас і нашу Україну в неспокійних часах сатанинських досвідів.


      + Ігор
      Митрополит Львівський УГКЦ
       
      19 жовтня 2014 р.Б. Архикатедральний собор Святого Юра

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Відбулася Всеукраїнська проща до с. Страдч

  • Зустріч священнослужителів з Високопреосвященним Архиєпископом Томасом (Едвардом) Ґаліксонном, Апостольським нунцієм в Україні

  • Пастирський візит Владики Венедикта до парафії Воскресіння ГНІХ, що у Львові

  • У Львові молилися за загиблими у збитому літаку в Луганську

  • Львівська архиєпархія подбала про відпочинок дітей із соціально незахищених сімей

  • Відбувся круглий стіл на тему «Екологічно-природничі аспекти святої Страдецької гори» (10.11.2016)

  • З нагоди храмового празника Митрополит Ігор здійснив пастирський візит до парафії Преображення ГНІХ, що у Львові.

  • Толока у Митрополичих садах (9.04.2016)

  • Святкування ювілею Катехитичної школи в Прилбичах

  • Пастирський візит до храму Св. Миколая (с. Якторів) 2015

  • Молодіжний хор Архикатедрального Собору святого Юра на СДМ (Краків, 2016)

  • Пастиський візит владики Венедикта з нагоди храмового свята до парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Пасічна, 83)

  • Храмовий празник парафії Святого Архистратига Михаїла (21.11.2016)

  • Освячення каплиці св. ап. Андрія Первозванного та Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького

  • Митрополит Львівський звершив чин введення в протодияконство

  • Пресвітерське рукоположення Петра Терлецького

  • Митрополит Ігор освятив храм верховних апостолів Петра й Павла в с. Будьків Звенигородського протопресвітеріату

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі